Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
34 minuty temu, silny84 napisał:

Cześć. Pierwszy mój rzepak. Odmiana Rohan. Płn wschód co o nim sądzicie? 200N i 300 MgS. Na wiosnę. Jak na razie do kolana. 

IMG_20210507_162029_01.jpg

IMG_20210507_162132_01.jpg

Rzepak to nie pszenica, wyglad duzo o plonie nie mówi 😁

Opublikowano

Co nie oznacza że wygląda OK, z kiepskiego ,dobry na pewno nie będzie, ten ma szanse na dobry plon

Opublikowano

T2 zwarty pak
Bor 2 l + Isotak 0,2 + max 2 l + delta 3 l + trebon 0,25 l

T3 płatek
Isotak 0,2 + delta 3 l + Skymaster 1 l + Mavrik 0,2
To moja strategia. Warto dorzucić coś z fungi do t2? Doradca sugeruje się tym, żeby nie dawać bo to dziewicze ziemie dla rzepaku. 

Opublikowano
32 minuty temu, miwigos napisał:

Co nie oznacza że wygląda OK, z kiepskiego ,dobry na pewno nie będzie, ten ma szanse na dobry plon

Chu*a prawda miałem rzepaki wygladajace bardzo slabo, a dawaly pod 4t..

Opublikowano

Jest sens dać np 125g tebu na zieloną łuszczyne? Chodzi o zgnilizne twardzikową, w okolicy jest z tym mega problem przy mokrym maju i czerwcu, czym by nie pryskał na płatka czy drogo czy tanio zgnilizna zbiera duży procent plonu...

Opublikowano
48 minut temu, Mich9 napisał:

To samo, a wjedziesz obok w bardzo ładnego i połowa leci do zbiornika 

podobnie jak z dziewczynami ładna leży jak kłoda bo wie że jest ładna a brzydka musi nadrabiać sprężystością w łóżku ☺️ 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Miwigos jakim fungicydem jedziesz na platek

Propulse

1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Chu*a prawda miałem rzepaki wygladajace bardzo slabo, a dawaly pod 4t..

Średnio wyglądający tak ,kiepski na pewno nie , pytanie co to jest kiepski

Opublikowano

Wczoraj pryskany decis mega Ew na robaka bo jest duży nalot słodyczka, łączone z plonvit rzepak, bormax uni pk10:18, dziś trochę pokropiło i słodyczka nie ubyło poprawiać czy ugryzie i spadnie ?

IMG_20210507_193004.jpg

Opublikowano
34 minuty temu, miwigos napisał:

Propulse

Średnio wyglądający tak ,kiepski na pewno nie , pytanie co to jest kiepski

Duża różnice na korzyść propulse widzisz w porównaniu do pictora czy nie stosowałeś?

Opublikowano
13 godzin temu, Zapracowany napisał:

No albo do piktora metko.

Chciałem dać coś na zielony pąk, i coś na pełnię kwitnienia. bor tylko raz podany. Luźny pąk już a wjazdu w pole dalej brak

Po co metkonazol w okresie kwitnienia? 

Opublikowano

Zaraz mnie zjedza, ale po pictorze sciernia zielona i plon wyzszy, a na dzialkach z propulsem juz bylo widac choroby i plon mniejszy

Przed chwilą, Tomek90 napisał:

Hektar wiedzy tak zaleca

Opublikowano
14 minut temu, Kubawww napisał:

Zaraz mnie zjedza, ale po pictorze sciernia zielona i plon wyzszy, a na dzialkach z propulsem juz bylo widac choroby i plon mniejszy

Hektar wiedzy tak zaleca

ale pictor za dlugo nie trzyma rzepaku ? chodzi o to zeby sciac wczesniej rzepak i pozniej zdjac stół i jechac na zboza , bo jak by mialobyc tak ze rzepak bd za dlugo zielony i dopiero po zbozach ciac to lipa 

Opublikowano
21 minut temu, Tomek90 napisał:

Nie rozumie pytania. Rok temu dawałem emot na opadające płatki czyli boskalid z metkonazolem.

Opublikowano

Nie spotkałem się żeby ktoś stosował w tym okresie, w angielskich badaniach tez brak tej substancji stosowanejw tej fazie. Według mnie szkoda kasy, lepiej boskalid mieszac z czymś innym. 

Opublikowano

Metkonazol zwalczane agrifagi; Czerń krzyżowych, Sucha zgnilizna kapustnych,szara pleśń, zgnilizna twardzikową.

Opublikowano
42 minuty temu, warchest napisał:

ale pictor za dlugo nie trzyma rzepaku ? chodzi o to zeby sciac wczesniej rzepak i pozniej zdjac stół i jechac na zboza , bo jak by mialobyc tak ze rzepak bd za dlugo zielony i dopiero po zbozach ciac to lipa 

Nie.. chyba, ze ktos pryska nim na koncu kwitnienia to moze i kosi po zbozach..

Opublikowano
13 minut temu, Zapracowany napisał:

Vademecum środków ochrony roślin

To tak jak tebukonazol niektóry bierze to samo. Ja bym sie bawił w boskalid czysty + np strobi moze taniej od pictora. 

Opublikowano
53 minuty temu, warchest napisał:

Pictor stosujemy od dawna i zawsze rzepak przed zbożami jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v