Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Pomijając czynnik rządowy inflacja i tak by była bo jest w całej Europie , powiedzmy że by była 4 % ale PKB by był 2 % bez tarcz i osłon a bezrobocie 7 % no i co lepsze ? punkt widzenia zależny od punktu siedzenia . Ja od lat sobie tłumaczę że im więcej mam tym więcej wydam bez względu na inflację , dodam że galopująca inflacja może być gwoździem do trumny dla Pisu chyba że spadnie w 2023 roku bo takie są prognozy .

W ich prognozy to ty lepiej nie wierz. Glapiński kilka tygodni tygodni temu mówił, że po nowym roku zbliży się do 7 % . A tym czasem ponad 7 % mamy już w listopadzie.

Nie łącz też bezrobocia z inflacją. Bo cały cyrk tych tarcz polega na tym, że mało tej forsy poszło na utrzymanie miejsc pracy w firmach je biorących a większość na samochody i mieszkania lub inne inwestycje. Można by rzec, że bezrobocia w budowlance dzięki temu nie ma ale w budowlance i przed korobną bezrobocia nie było bo pracownika brakowało.

Opublikowano

ton a jego wartość – 8,8 mln EUR. Odbiorcą świeżych truskawek były w większości Państwa UE,, do którego wyeksportowano (wg masy) 78% całej zagranicznej sprzedaży. Największymi odbiorcami była Holandia (23%) Białoruś (15%), , Lita (11%), Niemcy (10%) oraz Belgia (7,5%)

Na podstawie danych dotyczących eksportu świeżych jabłek do wybranych krajów porównując ten sam okres w 2020 i w 2021 roku możemy zaobserwować zdecydowany wzrost eksportu. W sierpniu 2020 roku eksport jabłek na Białoruś wyniósł zaledwie 251 ton, natomiast w sierpniu tego roku 2181 ton

Jak podaje KOWR, Polska jest największym producentem porzeczek w całej Unii Europejskiej. W globalnym zestawieniu wyprzedza nas jedynie Rosja. Z czego wynika tak duża popularność polskiej porzeczki?

Co Polska eksportuje na Białoruś?

Wśród głównych towarów eksportowanych na Białoruś w 2020 r. znalazły się:

Wyroby przemysłu elektromaszynowego, m.in. wagony kolejowe, urządzenia mleczarskie czy piece indukcyjne - wartość 2,85 mld zł i udział w eksporcie na poziomie 39 proc.

Wyroby przemysłu chemicznego, m.in. leki i krew ludzka - wartość 1,5 mld zł, udział w eksporcie wynoszący 20 proc.

Artykuły rolno-spożywcze, m.in. truskawki, kwiaty cięte i grzybnie - wartość 1,15 mld zł, udział w eksporcie stanowiący 15,7 proc.

Polscy inwestorzy na Białorusi działają m.in. w sektorach:

budowlanym

meblarskim

artykułów budowlanych i wykończeniowych

bankowym

IT

spożywczym

wyrobów z tworzyw sztucznych , odzieżowym .

Najbardziej odczuje to Embargo z biało Rusią , przemysł i Mleczarstwo i Truskawki i kwiaty .

Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Nie łącz też bezrobocia z inflacją.

jak centralny bank norwegi w związku z malejącym bezrobociem [ tak uzasadnił ] podniósł stopy % troche poszperałem w necie i da się to połączyć .

Opublikowano

Widzieliście kabaret Mejzy? Szczujnia broni go dając paski, że go atakują za pomaganie chorym. Niezłe pomaganie ściema po 80 tys USD.

10 minut temu, jarecki napisał:

jak centralny bank norwegi w związku z malejącym bezrobociem [ tak uzasadnił ] podniósł stopy % troche poszperałem w necie i da się to połączyć .

Wszystko się da połączyć tylko czasami logiki nie ma. Sprawdź sobie jaką inflację mają w Norwegii. Albo lepiej nie sprawdzaj - 3,5 %.

Opublikowano

Ostatnio bodaj u sekielskiego rozmawiamy i właśnie wspominali, jak się zmieniły czasy - jak kiedyś PiS potrafił takiemu Hoffmanowi za lot skończyć karierę polityczną, a teraz w zasadzie ciężko znaleźć powód za jaki kogoś by zdymisjonowali, czy jakieś poważniejsze konsekwencje wyciągali

Opublikowano (edytowane)

Mejza sam na tej kabaretowej konferencji wydawał się straszyć i ostrzegać pis, że na nim wisi rząd i, ze za niego wjedzie poseł z opozycji. Pis pewnie szuka kogoś z opozycji kogo dało by się kupić. A w kolejce czeka jeszcze skompromitowany choć nie tak szef Mejzy Bortniczuk. Podejrzany o jakieś ciemne konszachty.

Inflacja w UE to średnia, którą podbiją Polska czy Węgry ale i inne kraje. Spójrz sobie np na inflację w strefie euro. I tam już masz 4 z kawałkiem.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Po prostu większość się sypie. Dlatego potrzebują nawet kanalii by ją utrzymać. Przynajmniej do póki nie podkupią stanowiskami kogoś z opozycji. Dlatego taki Mejza jest im potrzebny. Gdyby było jeszcze z 5 ponad wymaganą większość dawno by go wylali. Terlecki trafnie to ujął. Życie jest brutalne.

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, tomek222 napisał:

No dodaj do tego jeszcze że za peło to łośmiorniczki jedli... 

jadłeś ? kiedyś jadłem nic specjalnego 😜

15 godzin temu, mirro napisał:

Szkoda że nie były to polskie wpływy,😂 I to potwierdza tylko moją wcześniejszą opinię, iż w instytucjach europejskich nikt nie reprezentuje naszych interesów. 🤣

no oni interesy mają do polski , tylko czekają aż dostaną w łapę a nasi nic 🙄

15 godzin temu, hubertuss napisał:

Na razie to Morawiecki jeździ na te wszystkie szczyty i te wszystkie obostrzenia klimatyczne podpisuje i się na to zgadza. A was się tumani Tuskiem czy on by się zgodził. Zrozum na razie jeździ pisowski premier i się na to wszystko zgadza.

a na co się Tusk nie zgodził ? emisje, normy eko ciapa ci wszystko .... za pisu jeszcze unia nie płacimy ... tylko podpisujemy a wiesz ile to warta deklaracja 

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

Gdyby było jeszcze z 5 ponad wymaganą większość dawno by go wylali. Terlecki trafnie to ujął. Życie jest brutalne.

Mam nadzieję że dla Pana Terleckiego życie jednak też kiedyś będzie brutalne. 😂

8 godzin temu, Roman176 napisał:

Od dawania w łapę są wynajęci ludzie. A jak się takich nie wynajęło, to trza se samemu rączki pobrudzić. 😂 Widać słowa o "brutalnym życiu" odnoszą się tylko do obywateli Polski, bo PiS jakoś nie potrafi ich zastosować na forum międzynarodowym.

10 godzin temu, jarecki napisał:

bo chyba kaczyński utracił zdolność oddziaływania na partie .

Niestety to są skutki chęci ogarnięcia całego tematu przez jednego faceta, Raz chce być premierem, raz prezesem partii, raz mężem stanu ( cokolwiek w jego przypadku to znaczy) i już się chłopinie rozłazi przez palce. No i jeszcze chce pozostać nieumoczony w swoje bagienko.😂 Nie da  się tak. Bo jednak chęć posiadania większości powoduje iż w całej zasysanej masie swych sympatyków łapią dużo łajna. Noe mają nawet czasu ocenić czy dany gościu przyniesie im szkodę czy korzyść.  

Opublikowano

Aaa właśnie. Już kiedyś pisałem - podwyżki cen energii elektrycznej tłumaczy się podwyżkami opłat za emisję. Przy czym nasze asy prawa do emisji sprzedają... I niech to będzie dowód.

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

jadłeś ? kiedyś jadłem nic specjalnego 😜

a na co się Tusk nie zgodził ? emisje, normy eko ciapa ci wszystko .... za pisu jeszcze unia nie płacimy ... tylko podpisujemy a wiesz ile to warta deklaracja 

Tak tak ja wiem wszystko wina Tuska. Sęk w tym, że to Morawiecki jeździ na te szczyty i się na wszystko zgadza. A was tumanią potem, że to zła ujnia na nas nastaje. Pinokio zgodził się na forsę za praworządność. Pinokio jeździ na szczyty i zgadza się na restrykcje klimatyczne.

Jakiś miesiąc temu widziałem w tv jakiegoś dziennikarza z pisowskiej do rzeczy. I chłop sam powiedział, ze np Morawiecki na jakimś szczycie w grudniu 2020 zgodził się na nowe restrykcje klimatyczne. Więc nie mieszajmy do tego Tuska bo on już kupę lat nie rządzi.

43 minuty temu, mirro napisał:

Mam nadzieję że dla Pana Terleckiego życie jednak też kiedyś będzie brutalne. 😂

Ja myślę, że tu Terlecki miał na myśli to, że ich większość wisi na włosku i muszą mieć w rządzie taką kanalię. Bo nawet w pisie rozumieją i widzą co robił Mejza. Więc dla nich życie stało się brutalne bo muszą pracować z wyjątkową kanalią. Bo inaczej rząd mniejszościowy i żegnaj koryto.

Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, DTaras napisał:

szczury już martwią się o okręt?

gdyby na prawdę sie martwiły to było by wspaniale z punktu widzenia okrętu, gorzej gdy dziury dla ew ucieczki wygryzają.

O co z tym Mejzą chodzi?
bo ja "niemedialny" w sensie ... "no obrzydliwy jestem" idąc dialektyką z filmu "Pieniądze to nie wszystko" i nie korzystam z oficjalnych mediów bo tam rzeczywiście szczurami śmierdzi ale przez to nie wiem co się .... o co te szczury się żrą.

2 godziny temu, DTaras napisał:

@dysydent zapomniałem wczoraj pisać. W porównaniu do Szwedów to Niemcy byli raczej dziecinni. Moim zdaniem..

zgadza się i nawet do dzisiaj... Skandynawia to ogólnie kloaka nacjonalizmów, bo jeszcze taka Norwegia, "zrób z dziada pana...."
ja nawet zacząłem o tym pisać (wczoraj, ale gdzieś mi się coś klikło i ...znikło ... to se spokój...) a jeszcze do szkopków można Austriaków zaliczyć tylko u Nich rasizm jest specyficzny bo siedzą w środku tygla gdzie się za perłe wśród stada wieprzy uważają i Ich protekcjonalim jest taki bardziej zachowawczy.
Najgorzej gdy te w sumie prymitywne plemiona pozyskają wodza spoza siebie który musi starać sie być bardziej "święty od papieża" co by go za swego uznali i samonapędzająca się spirala.
Żyd Germanami czy Gruzin Ruskimi; to już ma mniejsze znaczenie

czy owe multikulti bodaj na to lekarstwem? chmm.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 godzin temu, hubertuss napisał:

Mejza sam na tej kabaretowej konferencji wydawał się straszyć i ostrzegać pis, że na nim wisi rząd i, ze za niego wjedzie poseł z opozycji. Pis pewnie szuka kogoś z opozycji kogo dało by się kupić. A w kolejce czeka jeszcze skompromitowany choć nie tak szef Mejzy Bortniczuk. Podejrzany o jakieś ciemne konszachty.

Inflacja w UE to średnia, którą podbiją Polska czy Węgry ale i inne kraje. Spójrz sobie np na inflację w strefie euro. I tam już masz 4 z kawałkiem.

wczoraj czy przedwczoraj słyszałem wypowiedź jakiegoś człowieka, że ta firma mejzy mogła działać całkiem legalnie. Pozostaje aspekt czysto ludzki  a tu widać, że koleś postanowił żerować na najsłabszych i ludziach zdesperowanych a to już czyste sk***ysyństwo. Jarek już nie panuje nad tym wszystkim bo jakby tak było to już koleś by wyleciał a tak to pewnie sam robi w gacie aby utrzymać władzę.  

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

Wałkuski - najbardziej znany człowiek świata
na amerykańskich ulicach często słychać pytanie
- what is the name of this Russian president who asked about Wałkuski?

https://dorzeczy.pl/obserwator-mediow/237067/biden-do-walkuski-putin-pytal-o-ciebie.html

wtf z amerykańskimi prezydentami?

czyli rozmowa o Polsce, Biden obiecał nie tknąć Ukrainy w zamian za akceptację wojsk am. w Polsce, łupy wstępnie podzielone

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v