Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, lukszat napisał:

to niska cena , kuj pom już do 1000 brutto

Bo  w  kuj.pom  już  dawno  po  żniwach  więc  już  z  pola  nikt nie  wiezie  a  jak  chcą  żeby  chłop przywiózł  to  co  ma  skitrane  na  przyczepach  to  muszą  sięgnąć  głębiej  do  kieszeni  - zresztą  do  portu  nie  jest tak  daleko  więc  trzeba  się  ceną  dostosować  bo  w ubiegłym  sezonie  masa  pszenicy  poszła  na  port  i rolnicy  mają  szlaki  przetarte

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, AniaYogi napisał:

Od kiedy Wipasz kupuje konsumpcję? 

Od 2015 roku,kupili działkę postawili skup,rolnicy przywożą pszenicę a oni wywożą tirami na porty,młyny ot cała filozofia😀

• 0
Opublikowano
46 minut temu, Zigi94 napisał:

gdzie badacie parametry? jak zawiozę próbkę do wipaszu to zbadają i dadzą wyniki? w okolicznych młynach to tajemnica handlowa, po badaniu i tak się nie dowiem

gęstość tylko mierzą u mnie

• 0
Opublikowano
50 minut temu, Dawid727 napisał:

Jedna uwaga termin płatności niby 21 dni roboczych od daty wystawienia faktury,czyli ok 30 dni[ ciekawe jak to wygląda w realu, cena wyższa ok 50zł od okolicznych skupów]

• 0
Opublikowano

@ws71@ws71 kwestia czasu jak ginter przegoni rolę z ceną. Co do roli to od daty wystawienia faktury powinni wypłacać i zawsze tak było. Jak nie to telefon do nich i dupe truć. Kroos przechlewo termin na fakturze 14 dni a kasa po 10ciu. Tak samo goodvaley. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

czytam raport USDA i tak jedziemy  produkcja pszenicy:

1.  ROSJA        spadek o 12,5 mln ton
  2. Kanada      spadek 7,5 mln ton
  3. Ukraina      wzrost 3 mln ton 
  4. Australia     wzrost 1,5 mln ton

zobaczymy co z tego będzie

Edytowane przez theta
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, Mateusz1q napisał:

Pisałem że będzie 1400 ale się pomyliłem, będzie 1600

zejdż na ziemie

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, masa24 napisał:

gdzie taka cena za konsumpcje??  Tylko problem w  tym ze leje codziennie ponad tydzien i konsumpcji to juz nie bedzie .  Ja trzymam 100 t na wiosne

Dlatego że leje bedzie drożej, do tego porzary południowej Europy, ceny będą dobre po nowym roku👍

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v