Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

400 za koszenie ,chciał bym tyle dostać ,rok temu było 300 i pewnie tak zostanie

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

400 za koszenie ,chciał bym tyle dostać ,rok temu było 300 i pewnie tak zostanie

400 zł to było u nas rok temu teraz od 450 do 500 zł za 1 ha koszta części 100 % wiec nic dodać .

• 0
Opublikowano

Co zrobić w sytuacji gdy sprzedałem pszenice do młyna i juz miesiąc po terminie płatności. Gdy dzwonię tylko tłumaczą że przelew będzie w tym tygodniu? 

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

pisemne przedsądowe wezwanie do płatności, jak po 14 dniach brak kasy to do sądu, większość dłużników z takim wyrokiem sądu płaci bardzo szybko

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Tak samo u mnie 300 - 330 było . Teraz myślę 350 że będzie .

• 0
Opublikowano

i znowu lamenty, była pszenica po 600 źle, jest 800 źle, będzie po 1000 i też płacz że kombajn drogi nawozy czy środki produkcji. ile wy k..... z ha chcecie zarobić, ciągle mało.

kiedyś pisałem że te wszystkie korporacje okołorolnicze mają skalkulowane tak by rolnik żył ale się nie wychylił, a oni na swoim i tak zarobią.

Te wasze płacze to taka Polska mentalność, mało mało i wiecznie mało. jak wam mało to nigdy dużo nie będziecie mieć.

• Like 3
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, Taurus83 napisał:

7 ryczałt, 5 vatowiec

A tu taka piękna tabelka. Z roku na rok przybyło ponad milion hektarów. Ludzie pewnie ogródki przydomowe zaorali i soja w to miejsce i rzepak i pszenica...

Screenshot_20210709-082513_Facebook.jpg

Gdzie ci przybyło ponad 1mln ha?

• 0
Opublikowano

Nigdzie nie przybyło. W artykule jest wszystko wyjaśnione. Po prostu w zeszłym roku osoby składające wniosek na mniej niż 10 ha były w kategorii uprawy nieoznaczone. W tym roku wszystko szło elektronicznie więc musieli podać co uprawiają. Trafili po prostu do innej rubryki. A wystarczyło artykuł przeczytać a nie tylko obrazki oglądać.

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Wiekszość upraw była i tak w tych małych opisana, bo np do strączkowych inaczej nie było dodatkowej dopłaty, a jak się wypełnia wniosek, to z reguły się wpisuje uprawy.
Po prostu statystyka

Ziemia nie jest z gumy, jak przybyło kukurydzy i rzepaku, to ubyło pszenicy, i to spory areał.  Suma "przyrostów" upraw jest mniej więcej równa temu, co wcześniej podawano jako "niezdefiniowane", a nawet mniejsza

• 0
Opublikowano
Dnia 9.07.2021 o 09:26, Andpol napisał:

W tym sezonie magazynować miałem ale ma brać na przechowanie więc problem z głowy i rodzina się cieszy że roboty nie będzie choć ręcznie nikt tego by nie robił.

Raz  dałem  jedno autko   rzepaku  na  przechowanie  do  komagry  i  wyleczyli  mnie  z tego  raz dwa  , cena  rynkowa  na koniec  roku  była  prawie  o 100zł/t  wyższa niż oni   zaoferowali  bo  wiedzieli  że jakby  co   doliczą  koszty  wydania  dodatkowo  poniosę  koszt  transportu  więc  wychodzili z założenia  że  dla  dwudziestu trzydziestu zł na tonie  nie  będę się  szarpał , można  powiedzieć  że  śmiali  mi  się  w  twarz   a  jeszcze niech   wydadzą  jakieś  badziewie  ze  szkodnikiem  to  całkiem   d*pa  blada , od  kilku  lat  mam silosy  i  bez  nerwówki  tylko  trzeba  ostro  zdezynfekować  przed  zasypaniem  .

• Like 5
  • 0
Opublikowano

Potwierdzam, u nas w okolicy przechowywanie dokładnie tak samo wygląda.

Też kilka razy przechowywaliśmy i dokładnie zaniżanie ceny nas uleczyło, może nie z opcji przechowywania bo czasem może to się opłacać, ale na pewno nikt nie robi tego dla rolnika za darmo, więc albo koszty ukrywa albo mówi jasno ile ta usługa kosztuje.

• 0
Opublikowano (edytowane)

A tak wrzucę moją działkę z pszenżytem, jednym będzie szkoda inni będą się cieszyć. A ja zamontowałem nowe klepisko w kombajnie 😂, co do cen na nowe zbiory nic nie wiem.

20210711_191340.jpg

Edytowane przez Norman
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Norman napisał:

A tak wrzucę moją działkę z pszenżytem, jednym będzie szkoda inni będą się cieszyć. A ja zamontowałem nowe klepisko w kombajnie 😂, co do cen na nowe zbiory nic nie wiem.

20210711_191340.jpg

No ja to współczuję koszenia, 2lata temu pierwsze samodzielne żniwa kombajnem kosilem takiej 90% swojej pszenicy..  masakra

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Przykry widok, a głupki z GUS sieją popelinę, że będą rekordowe zbiory

W przyszłym roku na przednówku to byle jaką pszenicę będą brać na mąkę, byleby nie śmierdziała. Taka bieda z ziarnem się zrobiła, że już nawet w Agrobiznesie Ukrainą nie straszą.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, skywalker89 napisał:

No ja to współczuję koszenia, 2lata temu pierwsze samodzielne żniwa kombajnem kosilem takiej 90% swojej pszenicy..  masakra

Jak sypała pszenica leżącą względem stojącej? 

• 0
Opublikowano
18 minut temu, androproteam napisał:

Niestety ziarno drobne w porównaniu do stojącej, dużo zależy kiedy wyległa im prędzej tym większa strata. Na tym polu pewnie 15-30 %, o dziwo po wichurze i deszczu nawalnym żyto moje stoi. Druga działka z pszenżytem też poległa niestety myślę że trochę mniejsza strata bo z wcześniejszą odmianą. No ale jeszcze jest możliwość że wszyskiego nie wykoszę bo nie wiadę tak jak w tamtym sezonie. Około 50 km odemnie to kukurydzę położyło.

20210711_211918.jpg

• 0
Opublikowano
36 minut temu, androproteam napisał:

Pszenica szła na 8t na 4klasie, skończyło się na 5-6 przez leżakowanie.. jakość o dziwo chyba nie była najgorsza 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v