Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, rumcio40 napisał:

600 za tonę to już historia, problem czy te 900, będzie znaczyło coś więcej." Nowy ład"i związana z nim kwota 770 mld zł, dodruk NBP nowych "Glapików", muszą wywołać potężne zawirowania w wartości złotego. Dlatego lepiej będzie trzymać towar do przyszłego roku i nie podniecać się kontraktami po 900

Będą skupy , które wystawią w żniwa 600 , za jęczmień więcej nie dadzą , jest jeszcze czas by coś z tym zrobić !

• 0
Opublikowano

Wiem że lamerskie pytanie, ale na czym polega dokładnie sprzedaż na kontrakty? Podpisujecie umowę na cenę na żniwa i odbierają wam z pola?

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Papkin napisał:

Wiem że lamerskie pytanie, ale na czym polega dokładnie sprzedaż na kontrakty? Podpisujecie umowę na cenę na żniwa i odbierają wam z pola?

Zależy od firmy ,większość samemu zawozisz po ustalonej cenie

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Bugii napisał:

Sms z piasta plonsk:

Qq 1020 netto

Pszenica 1000 netto

Pszenzyto 890 netto

Piast Lewkowiec na dziś. Pszenica 930, pszenżyto 840 netto krótki termin. Skup jęczmienia wstrzymany

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Zależy od firmy ,większość samemu zawozisz po ustalonej cenie

Albo płacisz karę jeśli nie wywiążesz się z kontraktu. O tej stronie też trzeba powiedzieć, bo niektórym się wydaje ze kontrakt to cudowna umowa. Niektórzy podpisali rzepak po 1700-1800 zł i już się drapią tu i tam co zrobić, bo inni pokazują rzepak po 2400.

Miałem kiedyś kontrakt, podpisałem go w marcu, czy kwietniu na fajną cenę. Przyszedł maj sucho, przyszedł czerwiec - jeszcze bardziej sucho i wyszła du.... bo mi brakło towaru. Miałem to szczęście ze od kolegi kupiłem przyczepę i udało się wywiązać z kontraktu bez kary umownej.

• 0
Opublikowano (edytowane)

w kontrakcie z dobrą firmą masz zapisane:

co masz dostarczyć, w jakiej ilości, o  jakich parametrach, miejsce i czas dostawy (przeważnie masz czas na dostawę 2-3 miesiące), cenę, wysokość kary za niewywiązanie się z umowy i dla dostawcy możliwość zmniejszenia zakontraktowanej ilości towaru, gdy np. z przyczyn losowych (grad itp.) będziesz miał mniejszy plon; oczywiście straty muszą być oszacowane przez ubezpieczyciela i % strat jest % zmniejszenia kontraktu

dlatego każdy kontrakt powinien być ubezpieczony; poza tym zawsze można wziąć towar od sąsiada 

Edytowane przez nie
  • 0
Opublikowano

sam w tym roku pewnie część oddam na przechowanie, bo magazyn nie jest z gumy a pola przybyło, ale to plan na okolice żniw, jak pogoda nie będzie sprzyjać, to zboże zmieści się na przyczepy :/

• 0
Opublikowano
20 godzin temu, Wicherek napisał:

A sąsiad taki głupi sprzedać jak drożeje i lepiej przechować 

czasem  się  sprzedaje już , bo kasa potrzebna  na wczoraj

• 0
Opublikowano

Polskie Młyny Teresin 970 + vat, Piast Płońsk 980 + vat, Cedrob wznowił skup 970 + vat, posrednik 950 + vat ale cena z odbiorem z gospodarstwa,

miałem dzisiaj sprzedać, ale człowiek z którym handluje już od dłuższego czasu zasugerował żeby poczekac do czerwca, kukurydza nie do zdobycia, pszenicy zostały resztki, a mieszalnie nie maja surowca, maja za to coraz wieksze zamówienia na pasze,

• 0
Opublikowano

15 ton chyba przetrzymam do żniw bo po 840 netto nie wiozę, czas pokaże co będzie, w tym roku tylko 3.5h pszenicy zasiane reszta rzepak i qq wiec ... 

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Zdzinio napisał:

Ja też dostałem cynk że w czerwcu mają się dziać cuda! Trochę kasa potrzebna ale jak wytrzymałem tyle to jeszcze poczekam ze  3 tygodnie 

Z dniem 01.06 Rosja znosi cła obecne ceny locco port to 161-177€/tona+ cło 50 €, więc faktycznie moga dziać się cuda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v