Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

a po ile był kontrakt terminowy na wrzesień w maju ?  A więc tak około 1 lipca kontrakty na przenice  z dostawą we wrzesniu  był wyceniany na około 200 euro a wiec i tak ktoś nie zle zarobił , a ktoś stracił .       jak się nie myle to te kontrakty z wrzesnia będą realizowane do 1 grudnia  tzn. przenica ma być  dostarczona do 1 grudnia .  

Raczej natychmiastowa dostawa do 10.09, przynajmniej takie było tłumaczenie wystrzelenia kontraktów na 280€ , że spanikowali niektórzy kupujący[last minute]

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, AniaYogi napisał:

Z jakiego Pan rejonu? Kowalczyk lubelskie 950 brutto. 

Dla mnie to ponad 60km w jedną stronę, a chyba nie ma skupu w okolicy Krasnegostawu

Edytowane przez jahooo
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

Dla mnie to ponad 60km w jedną stronę, a chyba nie ma skupu w okolicy Krasnegostawu

Najbliżej to albo Krzczonów albo Kliny ale to wraz 47km. Jest jeszcze jeden punk bliżej Zamościa ale muszę ustalić jaka tam jest cena aktualnie... żeby tu nikogo w błąd nie wprowadzić bo też nie wiem.czy tam nie zasypane przypadkiem... 

• 0
Opublikowano

Panowie a jak parametry bo dziś byłem w 2 skupach na podkarpaciu i powiem wam że gęstość się różni między metodami pomiarowymi bo starą tradycyjną metodą jest ok.13g/l więcej niby nie dużo ale zawsze coś także jakby komuś wychodziło w pobliżu granicy to nie dajcie się owalić na te kilkadziesiąt zł . Ciekawe ile procent pszenic w kraju ma magiczne 14 białka 30 glutenu i 76 kg/hl. Hondia 73,15 gęstość a Euforia 75,15 także Hondi więcej nie zasieje z wydajnością podobnie 

• 0
Opublikowano

U mnie Patras gęstość 78, gluten 33, białko 13,5  dwie dawki Azotu i bez żadnego nawożenia dolistnego nie widzę w tym sensu większego. U nas jak ma gęstość 76 to jest konsumpcja, na nic innego nie patrzą. Tylko co z tego jak paszowa droższa xD

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Dastan napisał:

U mnie Patras gęstość 78, gluten 33, białko 13,5  dwie dawki Azotu i bez żadnego nawożenia dolistnego nie widzę w tym sensu większego. U nas jak ma gęstość 76 to jest konsumpcja, na nic innego nie patrzą. Tylko co z tego jak paszowa droższa xD

w jakim momencie dałeś ten azot i jaką ilość?

pytam bo też sieję patrasa i zawsze mam problem z gęstośćią, azot dziele na 3 dawki

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj pszenżyto wipasz wlkp 840 netto przy niewielkiej ilości. Teraz jak co roku ssanie na zboże trochę wychamuje z powodu żniw kukurydzianych a później lecimy dalej do góry.

Edytowane przez sthil007
Błędy
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, lassie napisał:

Jurek87 jak parametry wyszły ?

Gluten 28 , wilg 13.4, gestosc 73 (liczylem ze bedzie wieksza) reszty nie pamietam przyjdzie fv to napisze , z ceny jestem zadowolony jeszcze jedno autko opchne.

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, małoroly2018 napisał:

w jakim momencie dałeś ten azot i jaką ilość?

pytam bo też sieję patrasa i zawsze mam problem z gęstośćią, azot dziele na 3 dawki

Sypałem tylko saletrę na N1 200-250kg,  N2 300kg  koniec krzewienia - pierwsze kolanko. Ja co prawda patrasa pierwszy raz, ale przez ostatnie kilka lat z 3 dawka azotu chyba było więcej szkód niż pożytku bo też sypałem. Azot rzucony na kłos przy niskich opadach wypalał i obniżał gęstość - dałem sobie spokój z tym już. Wydaje mi się, że mocne N2 dobrze działa, chyba że faktycznie sporo opadów się trafi to można wtedy pomyśleć o 3 dawce. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Drobnica  zaczyna  wywozić "taczkami"   bo  to  podatek  trzeba  zapłacić  i  za coś  żyć  trzeba  - cieszą  się  że  przez  miesiąc cena  podskoczyła  do 1000zł netto  , większych  nie widać i nie wiadomo co robią   bo  to  już  raczej samochodami i  raczej tam  gdzie  lepiej zapłacą  ale  większość czeka

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

A wiosną będzie płacz kredyciarzy bo rosło rosło i zdechła, a tak pięknie było. No ale żeby Ci mali lepiej rynek wyczuli???😆

• 0
Opublikowano

Ja np przewiduje spadki kukurydza zepsuje ceny pszenicy np paszowej na giełdach widać żę entuzjazm opadł... Powiem wam że jest ogólne istne szaleństwo z cenami  np w budowlance wszystko wg tamtego rok dwa razy podrożało ...Jak ktoś zaczął budowe to jest teraz w czarnej dupi.e za przeproszeniem nikt na to nie zwraca uwagi kiedyś musi to jebną^ć.  dzisiaj sto zł  warte jest tyle co nic koszta nas wykańczają. po mojemu cena zbóż teraz w dół po nowym roku stabilizacja na poziomie tysiaka a może i lepiej...

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

U mnie jeszcze jeden młóci porost

u nas przed wczoraj bamber podbieracz próbował kosić to coś co uprawia( żyto siane w grudniu po talerzówce) objechał kilka kawałków raz do okoła albo tylko w jedną strone kilka kawałków skosił w całości i pewnie znów pojawi się w grudniu z talerzówką i posieje żyto 

• 0
Opublikowano
38 minut temu, Kierownik napisał:

przecież cały czas jest oczekiwanie na lepszą cene. Co tu sr** żarem skoro jest jakieś 2-3 tyg po żniwach.

Wielkopolska , Kuj.Pomorskie   już  miesiąc po żniwach - kukurydza  będzie  za miesiąc to  i chłopom  się  nudzi  , wielu  ma  przyczepy  pozajmowane  zbożem  i zastanawiają  się  czy cena  podskoczy  czy  też  nie  . Jak cena  podskoczy to to z przyczep   sprzedadzą  a jak  nie  zdrożeje  to  będą   musieli  gdzieś  wysypać  bo  przyczepy  potrzebne  do  kukurydzy będą

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v