Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, mano napisał:

Ale czy na pewno jesteś zorientowany w terenie?

Możliwe że Tarnogród to też podkarpackie ale z Lubelszczyzny wszyscy więksi rolnicy przywożą  pszenice do Kapki

7 godzin temu, Pronar82a napisał:

No nie wiem czy gra gitara, w tamtym roku w maju sprzedawałem pszenicę po 870 zł brutto, a saletre kupowałem po 910 brutto, dzisiaj pszenica 1100 zł brutto a saletra 1450 zł brutto,  to jakoś ta gitara słabo gra 

Miałem na myśli , że u nas w Jarosławiu  jest cena lepsza niż w pomorskim ( a my to koniec świata , jak to mówią - Ukraina )

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, Zapracowany napisał:

Przy plonie 7 ton skasowałeś 6090 zł rok temu i za 0.5 t saletry zapłaciłeś 455 zł zostało 5635zł. W tym roku 7700 za pszenicę, 725 za saletrę zostało 6975. A na tą pszenicę saletrę kupowałeś po starej cenie. Wnioski?

Nie wysilaj się, niektórym nie przetłumaczysz a to prosta matematyka, nie raz o tym tu pisałem... Każdy ma inne cele i problemy. Sąsiad w ubiegłym roku miał rekordowe plony pszenżyta  - ok 3.5 tony z ha zamiast 2 jak co rok , nie wiem chyba pogoda dopisała - w żniwa łapał się za głowę, latał i lamentował "kto to będzie zwalał, a skąd ja przyczep wezmę" - dla niego to był olbrzymi stres jak tak na niego popatrzyłem , a chłop 15 ha ziemi nie to że jakiś działkowiec 

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Przy plonie 7 ton skasowałeś 6090 zł rok temu i za 0.5 t saletry zapłaciłeś 455 zł zostało 5635zł. W tym roku 7700 za pszenicę, 725 za saletrę zostało 6975. A na tą pszenicę saletrę kupowałeś po starej cenie. Wnioski?

Trzeba by dodać jeszcze jedną kalkulacje, kupujesz teraz saletrę za 1500 albo i więcej, a pszenica w przyszłym roku 700, bo chyba nie masz wątpliwości, że ta bańka pęknie ?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak tu masz rację tylko ja podałem jeden przykład ze cena nawozów poszła o 60% do tego policz że paliwo poszło do góry, śor, części do maszyn, koszt pracy tj najniższa krajowa i inflacja do tego wszystkiego i teraz to wszystko policzyć to wyjdzie że mamy mniej za pszenicę niż w tamtym roku

Edytowane przez Pronar82a
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Panowie trochę głupie te odnoszenie się tylko do kosztów produkcji. Tzw. życie (nie tylko jedzeni, ubrania ale i utrzymanie budynków, maszyn) ile więcej teraz kosztuje. Kiedyś za 1500 na miesiąc wyżywiłem rodzinę dziś 3000 mało. Ja na samym powietrzu i bez sprzętu nie dam rady pracować no chyba że po sklepem.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
38 minut temu, Pronar82a napisał:

Pamiętam tylko jedno mnie wkurza,  że wtedy baryłka ropy była po 120 dolarów a dzisiaj jest po 70 

Wczoraj przyjechała do mnie siostra z niemiec. U nich diesel po 50 centów normalnie.  angela kazała ceny obniżyć bo baryłka tania, w UK tak Samo. BP się dorzuca do rachunków za paliwo....

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/on

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, Piffpaff napisał:

wipasz miedzyrzec podlaski przy całym samochodzie 900netto sprawdzają tylko wilgotność

czy sprzedając do tej firmy trzeba samemu kontrolnie ważyć auto czy można im zaufać.

na dniach mają przyjechać po groch, nie wiem czy mam szukać gdzieś wagi.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

Wczoraj przyjechała do mnie siostra z niemiec. U nich diesel po 50 centów normalnie.  angela kazała ceny obniżyć bo baryłka tania, w UK tak Samo. BP się dorzuca do rachunków za paliwo....

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/on

Ta i nie zabrała Cię z sobą do Nibylandii? Każdy mądry jak tu przyjedzie. Wyślij dzieci na dobre studia utrzymaj wszystko i czar pryśnie

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, małoroly2018 napisał:

czy sprzedając do tej firmy trzeba samemu kontrolnie ważyć auto czy można im zaufać.

na dniach mają przyjechać po groch, nie wiem czy mam szukać gdzieś wagi.

Jaka cena za groch? Zawsze lepiej przeważyć i spokojna głowa pomyłki i oszustwa niestety się zdarzają.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, Taurus83 napisał:

Widzę kolego,że SARKAZM  to obce ci słowo...

Obce bo znam niektórych co tam siedzą i naprawdę bajki opowiadają tylko tam nie chcą zamieszkać tylko tu zjeżdżają. Sorki za uszczypliwość ale te ceny działają na nerwy

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wojak1986 napisał:

Obce bo znam niektórych co tam siedzą i naprawdę bajki opowiadają tylko tam nie chcą zamieszkać tylko tu zjeżdżają. Sorki za uszczypliwość ale te ceny działają na nerwy

Sąsiada siostra  wyemigrowała za  odrę jakoś  na  przełomie  lat  siedemdziesiątych na osiemdziesiąte bo  wyszła tu na miejscu   za syna  jakiegoś "folksdojcza"  i była  możliwość łatwego uzyskania obywatelstwa . Co  parę  lat  wpadali  do Polski na  tydzień i  kiedyś  tak  z  15 lat  wstecz  podczas  grilowej imprezki  jak  już  większość butelek  była  pusta  ojciec zaczął   ją  wypytywać  jak  niemcy  postrzegają to co  dzieje  się  w  Polsce  , ona  trochę  kluczyła  trochę  się  migała  ale  chyba  alkohol  zrobił  swoje    bo  w końcu  powiedziała  że  "im u nas  gorzej  tym  dla  niemców  lepiej" -  bo łatwiej   nas  sobie  ustawiają  pod  swoje  potrzeby i mają  większy  zbyt na swoją  produkcję  i mniejsze  bezrobocie    - minęło sporo  lat  a  ja  jakbym  to  wczoraj  słyszał

• Like 3
  • 0
Opublikowano

Powiem tak i to jest prawda jak tylko weszliśmy do Unii to Niemcy powiadali 40 lat czekali na to bo nie mieli zbytu a teraz będą mieli czy nie jest tak nic nie można od razu wprowadzić ale małymi kroczkami osiągną cel w 100 % .

• 0
Opublikowano

A mnie najbardziej wkurza gadanie to wina Niemców, Żydów i do tego Ruskich. Nie to wina Polaków za równo rządzących jaki i wyborców. P.s Jakby ktoś miał czas polecam książkę Klęska solidarności w której zagraniczni inwestorzy mówią że oczekiwali dużo więcej od związków zawodowych w kwestii wałki o pracowników a ci sami "sprzedawali" zakłady

• 0
Opublikowano

Nie opowiadaj głupot kto nałożył sankcje na Rosję Polska czy Unia . Padło sadownictwo , warzywnictwo  tak wymieniać dużo by można było .

To że ASF na wschodzie Polski powstał to nie był problem Unii tylko Polski i Unii to nie przeszkadzało tylko zakazano Polakom sprzedaży . A powinien  być to problem całej Unii .

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Norman napisał:

Panowie trochę głupie te odnoszenie się tylko do kosztów produkcji. Tzw. życie (nie tylko jedzeni, ubrania ale i utrzymanie budynków, maszyn) ile więcej teraz kosztuje. Kiedyś za 1500 na miesiąc wyżywiłem rodzinę dziś 3000 mało. Ja na samym powietrzu i bez sprzętu nie dam rady pracować no chyba że po sklepem.

tylko jest subtelna rożnica ile roboczogodzin na tym samym areale pracujesz dziś a ile 20 lat temu ? tak samo w hodowli zwierząt . technika wymusza zwiększanie areału czy ilość sztuk zwierząt .

44 minuty temu, galan99 napisał:

Padło sadownictwo

sadownictwo się chyba rozwija i przybywa nowych nasadzeń .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v