Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

No jak jesz same kluchy i kasze to spoko, ja lubię schabowego z ziemniakami i mizeria albo jakaś karkoweczke z grilla, wieczorem wypić zimne piwo ew dobre wino z żoną 😁 

Poza tym w myśl zasady kto do jedzenia to i do roboty lubie do syta 😁

Edytowane przez tommy66692
  • 0
Opublikowano

nie opowiadaj bzdur że 2800 zł ci za mało na jedzenie bo ja  tyle nie przejadam bo jem zupę , schabowy 2 razy w tygodniu bywa a tak to lubię placki ziemniaczane i typ z Lidla nie żre ach niech wam będzie że na michę mało bo mi wystarcza .

• 0
Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

nie opowiadaj bzdur że 2800 zł ci za mało na jedzenie bo ja  tyle nie przejadam bo jem zupę , schabowy 2 razy w tygodniu bywa a tak to lubię placki ziemniaczane i typ z Lidla nie żre ach niech wam będzie że na michę mało bo mi wystarcza .

Może w jedną d*pę to wystarczy te 2800 zł ale jak będziesz miał dzieci na studiach to te placki ci obrzydną😀

• Like 1
  • 0
Opublikowano
37 minut temu, galan99 napisał:

Oj jak zwykle pier.... Isz glupoty. Zaspokojenie podstawowych potrzeb jak jedzenie jest dla ciebie wyznacznikiem dobrego życia? 

Chłopie więc jak ty żyjesz? Tylko jesz schabowego i piwko przed telewizorem, paciorek i spac? 

Bo chyba tylko na to by Ci wystarczyło 2800, no ewentualnie jakąś sukmane byś sobie kupił żeby z gołym.....  Nie lata po wsi :)

Chłopie a samochód, dzieci jakieś wyjście do restauracji, jakieś wakacje przynajmniej raz w roku, czasami pewnie jakiś remont nowe meble, naprawdę myślisz że za 2,8 to byś tak dał radę z rodziną to wszystko zrealizować. 

A to nie są jakieś fajerwerki, ot takie podstawowe minimum żeby jakoś to życie wyglądało i nie polegało tylko na gapieniu się w tv

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, robercikj100 napisał:

Oj jak zwykle pier.... Isz glupoty. Zaspokojenie podstawowych potrzeb jak jedzenie jest dla ciebie wyznacznikiem dobrego życia? 

Chłopie więc jak ty żyjesz? Tylko jesz schabowego i piwko przed telewizorem, paciorek i spac? 

Bo chyba tylko na to by Ci wystarczyło 2800, no ewentualnie jakąś sukmane byś sobie kupił żeby z gołym.....  Nie lata po wsi :)

Chłopie a samochód, dzieci jakieś wyjście do restauracji, jakieś wakacje przynajmniej raz w roku, czasami pewnie jakiś remont nowe meble, naprawdę myślisz że za 2,8 to byś tak dał radę z rodziną to wszystko zrealizować. 

A to nie są jakieś fajerwerki, ot takie podstawowe minimum żeby jakoś to życie wyglądało i nie polegało tylko na gapieniu się w tv

Sam pier**lisz czytaj ze zrozumieniem sama micha do domu micha mi starcza 3 tys powtarzam micha i nie jem jak świnia wiadro .

Wyznacznikiem pychy durnoty i tyle jak ziem ziemniaczka z zsiadłym mlekiem bo lubię zabronisz mi .

Ser biały ze śmietaną tez lubię , Makaron z serem , Bigos , kapuśniak , naleśniki z serem i nie wolno mi , nie jadam tłustości bo nie lubię . Bułeczki z dżemem i mlekiem lub kakao .Teraz się śmiać z takiego jedzenia .

Edytowane przez galan99
  • 0
Opublikowano
11 godzin temu, tommy66692 napisał:

No jak jesz same kluchy i kasze to spoko, ja lubię schabowego z ziemniakami i mizeria albo jakaś karkoweczke z grilla, wieczorem wypić zimne piwo ew dobre wino z żoną 😁 

To schabowy z ziemniakami i mizerią jest wyznacznikiem luksusu 🤔 

10 godzin temu, robercikj100 napisał:

Przy hodowli to nie bardzo na wakacje jechać , tym bardziej jak robi jedno pokolenie , co najwyżej jednodniowy wypad

• 0
Opublikowano
26 minut temu, Tipik napisał:

Pany czy na pocieta slome po żniwach będę stosował wapno to opryskac to też mocznikiem przed? Czy nie koniecznie

W małej ilości można dodać mocznik nic się nie dzieje, ale jak masz kwaśną glebę to  nie wskazane bo wiesz że mocznik silnie zakwasza

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, tommy66692 napisał:

No weż się nie ośmieszaj , raczej za każdą kiełbasę która jest zjadliwa , trzeba zapłacić więcej niż za kg schabu na te twoje schabowe , ziemniaki i mizerie w tym zestawieniu to już przemilczę , bo jak by tak policzyć dobrze te kluchy i kasze , wyjdą drożej pewnie , niż te twoje rarytasy . Sam lubię dobrze zjeść , to co mi smakuję , ale żeby schabowego stawiać tak wysoko ? Po prostu , normalne jedzenie , tak samo jak czasami w szczególności jak jest bardzo gorąco , to wolę ziemniaki z maślanką , czy zsiadłym mlekiem .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Też lubię, się czepiliscie tego schabowego, jak napisałem że lubię jeść w restauracji to też było źle, zresztą nie ważne jak ktoś chce niech siedzi w domu i świata poza chlewem nie widzi 

• Like 3
  • 0
Opublikowano

@tommy66692 nie denerwuj się , ale zrozum wszyscy nie będziemy uprawiać pszenicy , i nie każdy ma warunki żeby mieć roślinność i latać po wczasach kilka razy do roku 

• 0
Opublikowano

Widać że ludziom w du..ch się przewraca , potrzeba wojny to by zrozumieli jak życie wygląda

• 0
Opublikowano (edytowane)

ten schabowy to był podany jako przykład i stane w obronie tego co o kotlecie napisał bo zapewne inny był kontekst , napewno jak ktoś jest młodszy to ma wieksze wydatki i inne  potrzeby 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano (edytowane)

I dobrze , każdy ma inne potrzeby, jeden wydaje miliony na życie i zabawę  i nie jest szczęśliwy a inny wyda 100 zł na przyjemności i mu wystarcza 

Edytowane przez Ursus932
  • 0
Opublikowano
Dnia 13.07.2021 o 09:16, galan99 napisał:

Zarobić 2800 zł netto to już spokojnie można żyć na wsi i nie wywracać ziemi i nie obchodzi czy leje czy grzeje .

Sam uciekam z uprawy zboża na rzecz orzecha laskowego kasa duża i pracy mniej .

2 godziny temu, galan99 napisał:

Sam pier**lisz czytaj ze zrozumieniem sama micha do domu micha mi starcza 3 tys powtarzam micha i nie jem jak świnia wiadro .

Wyznacznikiem pychy durnoty i tyle jak ziem ziemniaczka z zsiadłym mlekiem bo lubię zabronisz mi .

Ser biały ze śmietaną tez lubię , Makaron z serem , Bigos , kapuśniak , naleśniki z serem i nie wolno mi , nie jadam tłustości bo nie lubię . Bułeczki z dżemem i mlekiem lub kakao .Teraz się śmiać z takiego jedzenia .

To przeczytaj swojego posta jeszcze raz i sie nie ośmieszaj. Napisałeś o spokojnym życiu za 2800 a nie ze wystarczy ci tyle na samo żarcie. :)

Swoją drogą jak ty przejadasz 3 tys co miesiąc to współczuję i Tobie i twojej żonie chyba że stolujesz się codziennie w restauracjach :)

16 minut temu, miwigos napisał:

Widać że ludziom w du..ch się przewraca , potrzeba wojny to by zrozumieli jak życie wygląda

Widzę że Tobie też trochę przewróciło skoro uważasz że wojna poprawiła by spojrzenie na świat. 

Ja tam już wolę żeby się w du...ch przewracało niż jakąkolwiek wojnę 

• 0
Opublikowano
20 minut temu, miwigos napisał:

Aż tak wyglądasz tej wojny? Myślę że zwykłe życie nie oznacza że się ludziom poprzewracało

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Nie pragnę jej ,ale ludzie już nie wiedza co chcą, poprzewracało się w głowach ,tylko hulać  i bawić się ,najlepiej za cudzą kasę , trochę już przeżyłem  i nie chciał bym do tego wracać, 10 -15 lat temu nikt na wsi  nie myślał o wyjeździe na wakacje, teraz to standard dla tych bez hodowli 

• 0
Opublikowano

Bo nie sama robota człowiek żyje,  nie widzę nic w tym złego że ktoś jedzie na urlop,  a co tylko ci z miasta mogą gdzieś jechać a rolnik ma wiecznie ryć w polu i oborze i nigdzie nie może wyjechać,  nie żyjemy w średniowieczu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v