Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, PanPawel napisał:

Pszenica 870 brutto powyżej 25t
Saletra 1050
Kontrakt nowe zbiory rzepak 1800 brutto w tamtym tyg był 1850 brutto

Żółkiewka Lubelskie

u kogo kontrakt na rzepak ? w Zółkiewce ? 

Edytowane przez XTRO
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, krzys777 napisał:

Dzisiaj startuje na lekkim plusie wiec może się ustabilizuje. 
Ja mam jeszcze pytanie o co coś innego... mianowicie o podpisywanie kontraktów... Na początku stycznia były na luty 900 Zł,  później szybko na marzec 940,  a wczoraj słyszałem ze Osadkowski już na kwiecień odbiór 950 netto. Znajomi sprzedają podpisują i terminy się przesowaja. Czy nie będzie tak ze na podpisują do maja na porty i się skończy eldorado? Patrząc na fdw czy kurniki I małe skupy to trzymają cenę około 850 netto

Też jestem ciekaw tej wersji

wlkp słupca dziś spadło pszenica max 925 netto

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Sprzedaj Procamowi  - 950 netto 

Nie mam już na całe auto zostało mi ok 16 ton bo część sprzedałem po 830 🤦

Skup w Mołodiatyczach pasza 820 brutto termin 14 dni.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

To Udrycze pszenica kos -860 pszenica pasza 800 ale szuka także wychodzi ta cena jako Brutto i to nie zawsze . Grzebie jak kura .

Tam chyba vitron jest ? Oni to mają zawsze cenę śmiech , w Łabuniach to samo .

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Ktoś sprzedawał do Ambroziak firma jakpol golymin okolice Pułtuska i Ciechanowa? Za pszenżyto proponują 740 netto z odbiorem. Ale coś ostatnio słyszałem że terminów z kasą nie dotrzymują???

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 20.01.2021 o 08:41, hardkor113 napisał:

Cena z dzisiaj paszowa pszenica 900 netto lubelskie. I kupujacy mowi ze jak kasa nie potrzebana to trzymac bedzie drozsza.

Napewno netto i napewno paszowa? 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, XTRO napisał:

wipasz międzyrzec pszenica 840 netto, młyn Łuków 850.

Propozycja na rzepak 1680 netto na nowe zbiory 

A jak pszenżyto w Wipaszu? Kijowiec 880 netto pszenica wczoraj.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, hardkor113 napisał:

Ruch mały bo zboża ludzie nie mają to i ruch mały.

Bo nie mieli "nerwów" tylko jak zobaczyli 8 z przodu to już ogień na tłoki. Z resztą dalej nie mają 🙂 

I co na Majdanie kolejki? Wywrotnicę tam mają ? Mam na jednej przyczepie 9t więc te 30kilometrow opłacałoby się jechać , tym bardziej jak mówisz że gość spoko.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Pitraszek napisał:

Ktoś sprzedawał do Ambroziak firma jakpol golymin okolice Pułtuska i Ciechanowa? Za pszenżyto proponują 740 netto z odbiorem. Ale coś ostatnio słyszałem że terminów z kasą nie dotrzymują???

Cztery i trzy lata temu sprzedawałem i nerwy miałem ostro zszargane. Z dwóch tygodni zrobiło się prawie 3 miesiące. Niby za pszenicę w ramach rehabilitacji dostałem 10zł do tony więcej ale już dziękuję za współpracę.

• 0
Opublikowano

Z okolic Opatowa sprzedawałem tylko do Gierczyc firma Henrix w pierwszym roku pieniadze były po miesiacu a w tamtym roku po poł roku i kilkudziesieciu telefonach, i wezwaniach do zapłaty. Ogolnie zraziłem sie.

• 0
Opublikowano

Dwa lata temu Ambroziak przez pół roku nie mógł mi zapłacić. w końcu płacił w ratach po 5tys... i jak już mu ktoś sprzedał to nie podpisujcie aneksów w których się zmienia termin płatności, jeśli nie zapłaci w terminie to musi płacić odsetki

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Jarecki drugi dzień mnie napastuje o sprzedaż. Ale z nim w handlu problemów nie było. W tym roku oferował mi szybki przelew. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v