Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do mnie tak samo podejrzewam że mają jakąś grupę osób i na tej podstawie robią statystki przecież nie będą dzwonić do kogoś kto trzyma dwie świnie

Opublikowano
2 godziny temu, DRIPOL napisał:

3,80 na 3,90 -4.00 + VAT Świętokrzyskie Skup

Panowie informacja taka z ARiMR,od nowego roku nie ma zgłoszenia do agencji kupno/sprzedaż ,muszą być dwie kartki ,,sprzedaż i podpis tylko zbywającego,,i ,,Kupno podpis tylko nabywającego,, dotyczy świń ,bydła prosiąt itd .

Jesteś tego pewien? Z tego co mi wiadomo od 1 stycznia na zgłoszeniu ma być tylko jeden podpis. Bez różnicy czy to kupujacy czy sprzedający. Jeśli ktoś ma na stanie stare druczki z dwoma rubrykami na podpisy to ma być tylko jeden podpis na tym zgłoszeniu.

Opublikowano
7 godzin temu, kopin napisał:

A co do badań GUS-u na temat pogłowia to w ostatnich 5 latach  3 razy u mnie był robiony,teraz był w końcu listopada

No widzisz, ja również od 4 lat przesłuchiwany przez gus jestem, tylko szkopuł w tym, że od listopada(chyba) 2016 roku, obie siedziby stad figurujące w agencyjnym irz, są...zawieszone😂tak gus, z agencją współpracuje i pełny dostęp do irz ma🙄 od czterech lat, dwa razy w roku jak ktoś wyżej napisał, dzwonią do mnie przemiłe panie, z pytaniem, ile na teraz świnek mam? Ja im równie miło odpowiadam, że świń od końca 2016 roku nie mam, to one na to, że sobie ów fakt odhaczą, coby już mnie nie niepokoić. Grzecznie „dowidzenia” sobie mówimy, no i jako że „dowidzenia” to po pół roku, znów pani dzwoni, i znów obiecuje, że tym razem „odhaczy”.

przed 2016, przez wiele wiele lat, co pół roku „raporty” zdawałem, jako szczęśliwie przez gus „wylosowany” i faktycznie, czasem z książką irz, a czasem, w trakcie wysiewu nawozu np, bo się spieszyło obojgu, to choć „mniej-więcej”. 

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

sprzedałeś?

W sobotę wybieram 35 większych reszta czeka. 

Pany a jak tam Niemczech są jakieś zmiany cen ? Giełdy dziś nie było? 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

No widzisz, ja również od 4 lat przesłuchiwany przez gus jestem, tylko szkopuł w tym, że od listopada(chyba) 2016 roku, obie siedziby stad figurujące w agencyjnym irz, są...zawieszone😂tak gus, z agencją współpracuje i pełny dostęp do irz ma🙄 od czterech lat, dwa razy w roku jak ktoś wyżej napisał, dzwonią do mnie przemiłe panie, z pytaniem, ile na teraz świnek mam? Ja im równie miło odpowiadam, że świń od końca 2016 roku nie mam, to one na to, że sobie ów fakt odhaczą, coby już mnie nie niepokoić. Grzecznie „dowidzenia” sobie mówimy, no i jako że „dowidzenia” to po pół roku, znów pani dzwoni, i znów obiecuje, że tym razem „odhaczy”.

przed 2016, przez wiele wiele lat, co pół roku „raporty” zdawałem, jako szczęśliwie przez gus „wylosowany” i faktycznie, czasem z książką irz, a czasem, w trakcie wysiewu nawozu np, bo się spieszyło obojgu, to choć „mniej-więcej”. 

Co Ty gadasz  o współpracy GUS z ARIMR,,jaki dostęp mają ?Twoje irz jest niedostępne dla nikogo z zewnątrz ,tak samo jak Twój wniosek obszarowy.

Prawda jest taka że dane teraz z bazy ARIMR są o wiele dokładniejsze jak dane GUS z lat 80,gdzie wszystko było w przybliżeniu.Dlatego mówię że ciężko tak naprawdę stwierdzić ile świń było w latach 80,kiedy byliśmy liderem na skalę światową w produkcji wszystkiego ,a nie mieliśmy niczego.

Normalnie poprawiłeś mi humor na cały wieczór-GUS ma dostęp do Twojego IRZ  ;-)))))

Opublikowano
1 godzinę temu, kopin napisał:

Co Ty gadasz  o współpracy GUS z ARIMR,,jaki dostęp mają ?Twoje irz jest niedostępne dla nikogo z zewnątrz ,tak samo jak Twój wniosek obszarowy.

Prawda jest taka że dane teraz z bazy ARIMR są o wiele dokładniejsze jak dane GUS z lat 80,gdzie wszystko było w przybliżeniu.Dlatego mówię że ciężko tak naprawdę stwierdzić ile świń było w latach 80,kiedy byliśmy liderem na skalę światową w produkcji wszystkiego ,a nie mieliśmy niczego.

Normalnie poprawiłeś mi humor na cały wieczór-GUS ma dostęp do Twojego IRZ  ;-)))))

Mając odpowiedni kod żródłowy, hasło[nie wiem czy tak to się poprawnie nazywa], swego czasu miałem irz wszystkich zwierząt w powiecie

Opublikowano
Dnia 5.01.2021 o 14:35, kopin napisał:

jest jeszcze kwestia taka ile w latach 80 faktycznie było tych świn ,pamiętam te dane -ile pan tam ma ? z 43 no to 50 napiszemy ,potem w gminie podliczyli -8700,trochę mało,damy do statystyk 10300 itd,a teraz jest IRZ

Ty problemy z pamięcią masz? Albo może nie rozumiesz po prostu, na czym statystyczne dane gus się opierają? Przy rozmowie o statystycznych danych gus na temat pogłowia tch wyskoczyłeś z IRZ, tom się dostosował

1 godzinę temu, kopin napisał:

Co Ty gadasz  o współpracy GUS z ARIMR,,jaki dostęp mają ?

Prawda jest taka że dane teraz z bazy ARIMR są o wiele dokładniejsze jak dane GUS z lat 80,

Normalnie poprawiłeś mi humorna cały wieczór-GUS ma dostęp do Twojego IRZ  ;-)))))

Baaaardzo się cieszę😉😂

Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał:

Mając odpowiedni kod żródłowy, hasło[nie wiem czy tak to się poprawnie nazywa], swego czasu miałem irz wszystkich zwierząt w powiecie

Mieć możesz,wykorzystać już nie  bo to przestępstwo,bazy GUS chyba też na tym nie zrobisz bo czym się podeprzesz w zestawianiach? danymi z IRZ nielegalnie zdobytymi? Bądż poważny

Opublikowano
9 godzin temu, kopin napisał:

Mieć możesz,wykorzystać już nie  bo to przestępstwo,bazy GUS chyba też na tym nie zrobisz bo czym się podeprzesz w zestawianiach? danymi z IRZ nielegalnie zdobytymi? Bądż poważny

Dlaczego jeżeli ktoś na poziomie krajowym legalnie udostępni dane do celów statystycznych bez danych osobowych jest to możliwe[tu by trzeba było dotrzeć do ustawy komu i w jakich okolicznościach mogą udostępniać dane] , tylko sam portal irz też nie do końca jest miarodajny i potrafi różne cuda odwalić,[ u nas w powiecie wszystkie zgłoszenie sprzedaży przez miesiąc liczył podwójnie] wszelkie statystyki z założenia są oparte na kilku % marginesie błędu

Opublikowano
5 godzin temu, PRZMAS19821982 napisał:

Teraz wiem skąd się bierze dochód z 1ha ok 3,5tys.wedlug gus... 

Niewykluczone, że konkluzja trafna, choć z drugiej strony, podczas badania stanu pogłowia, pytania odnośnie skonkretyzowania wyników finansowych gospodarstwa nie padają. Odbywa się to raczej na zasadzie wyboru jednaj z odpowiedzi; lepiej, gorzej, bez zmian. 

Opublikowano

To wiem chodziło mi o najbliższe dni. Cena chyba 3,5 netto. 12sztuk+ locha.

Mogę sprzedać w sobotę,  mogę poczekać z tydzień... na trzodzie ktoś pisał że od piątku jakiś zakład w górę...wiec pytam czy coś ktoś ...

Opublikowano
8 godzin temu, 6465 napisał:

To tak jak do mnie przyjechał hetman po padline,  pyta ile waży mówię 40kg a on dobra wpisze 50

Ostatnio[październik?] zmieniły się przepisy odnośnie padliny i są dwie klasy do 50 kg i powyżej 50 kg miało to ukrócić wałki na wadze  niby jest ryczałtowa płatność bez względu na faktyczną wagę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v