Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

Kurcze tak planowałem sobie, że zrobię te skrzynie i ciągnik zostanie jako pomocnik, a gdzieś za rok będę szukał jakiejś szóstki. No ale sam nie wiem, miotam się. Jakby ten zostawał jako główny, to wtedy jest sens robić żółwia/zająca, ale do tego jeszcze opony na tyle do wymiany, dobrze by było turbo, bo jednak brak mu czasem w pługu mocy. Z jednej strony taka szóstka to już jednak można by było zaoszczedzic czasu i nerwow, ale z drugiej strony za zdrowa to też trzeba by było z 40-50k wyłożyć, jak nie więcej. W swoim z kolei skrzyni już nie liczę, bo i tak muszę ją zrobić, ale 2k zolw, opony komplet radialek (już by i przód i tył zmienił) koło 10k, turbo z kapitałka silnika też pewnie pod 10k by wyszlo. Jak już wszystko robić to przednia oś, rozdzielacz dodatkowy mi przepuszcza, obciążniki i jakieś pierdoły i też robi sporą kupka pieniędzy, tyle, że wydatki nożna sobie rozbić. Nie wiem kompletnie co robić 🤷 

Żółwia rób zawsze to wolniej pojedzie 😂, serio to zawsze jakiś bieg więcej , Lepiej porządnie zrób to co dostępu nie ma (skrzynia , silnik) a to co na zewnątrz na potem , np opony najwyżej do przelatania uzywkę kupić jak słabe , a jak chodzą to jeździć . Hmm ja na łatanej przedniej rok czasu jeździłem tak wyszło - dopiero nowe  ... a miało być tak pięknie i 4 oponki razem  , jednak tył wymieniłem dopiero po dwóch następnych latach ...  

A silnik w tym swoim jak do remontu to rób turbo albo pod turbo .

A co do 6 , jakbyś tak dobrze tą 4 zrobił to kupujesz tańszą 6 , w polu porobisz i miedzy czasie ją zrobisz , a jak siądzie to zawsze masz 4 sprawną i gotową do akcji .

Nie zawsze ten drogi będzie aż tak sprawny chyba że naprawdę bardzo dokładnie sprawdzisz .

Ostatnio przy orce i siewach tak dumałem nad większym ciągnikiem , do tego jakiś pług obrotowy potem , no i tak ostatnio przeglądałem ciągniki a że wymagania jakieś tam mam już , itp, ... No i tak spojrzałem na stan konta i przyszłe wpływy ...  to teraz mam jeszcze większe wymagania żeby za dużo nie oglądać bo i tak nie kupuję 🤣😥

Opublikowano

4 minuty temu, mariuszd93 napisał:

To czym się różni ten mechanizm i kółka wysiewające?

Screenshot_2021-11-26-20-55-09-909_com.opera.browser.jpg

ta WAJCHA jest do ustawienia szerokości TRYBU /kółka wysiewającego w zależności od grubości nasion.MI sie to rozwiazanie bardzo podoba jedno kólko

do ustawiania normy masz przekładnie olejową na 5 zdjęciu

Opublikowano
5 minut temu, mariuszd93 napisał:

To czym się różni ten mechanizm i kółka wysiewające?

Screenshot_2021-11-26-20-55-09-909_com.opera.browser.jpg

Ciekawe ale być może bardzo dobre , miałem wartsile jak te konne właśnie żadnej przekładni z biegami tylko właśnie kółka wysiewające rowkowane (czy jak to tam sie zwie) przesuwane na bok obok gładkie , tylko z boku na pokrętło przesuwanie , dokładne to było nie ma zarzucić , max siałem 180 kg pszenżyta szło , min 100 kg żyta żaden problem , 

Była jeszcze przekładnia na łańcuszek dwie zębatki mała i duża gdzie po zmianie ich miejscami malał wysiew , spokojnie szło siać 35 kg mieszanki traw , czy 12 kg koniczyny samej tylko że co drugą redlicę 

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Skoro takie objawy, to ma gówniany olej , słabą pompkę albo wyciek w układzie pompki od żółwia, czyli zaniki ciśnienia

Na wiosnę z nim pogadam do czego doszedł z tym.

8 godzin temu, Baks00 napisał:

I chyba zaczął bym od tego pierwszego

Mi pozostała do naprawy jedna zwolnica,bo po wymianie oleju przepuszcza

Ja miałem drugą z tyłu uszczelniać, ale chyba sobie daruję tej zimy

7 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Po spawaniu wzmacniacza chyba nie starcza te dwa tysiące na jego remont . A dokładnie 700 złoty na jakieś walki też bezcelowe . Moje zdanie , albo robić to porządnie albo zostawić tak jak jest czyli zaspawane

Pewnie zostanie jak jest, ale po weekendzie zasięgnę języka ile by to wyniosło. 

7 godzin temu, slawek74 napisał:

ja też bym robił ,,jeden zamach,,

Zamach jeden, tylko koszty rosną.

5 godzin temu, Baks00 napisał:

No więc raczej wszyscy są by robić....

Jeszcze tylko zrzutkę zrobię i można robić :)

1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Żółwia rób zawsze to wolniej pojedzie 😂, serio to zawsze jakiś bieg więcej , Lepiej porządnie zrób to co dostępu nie ma (skrzynia , silnik) a to co na zewnątrz na potem , np opony najwyżej do przelatania uzywkę kupić jak słabe , a jak chodzą to jeździć . Hmm ja na łatanej przedniej rok czasu jeździłem tak wyszło - dopiero nowe  ... a miało być tak pięknie i 4 oponki razem  , jednak tył wymieniłem dopiero po dwóch następnych latach ...  

A silnik w tym swoim jak do remontu to rób turbo albo pod turbo .

A co do 6 , jakbyś tak dobrze tą 4 zrobił to kupujesz tańszą 6 , w polu porobisz i miedzy czasie ją zrobisz , a jak siądzie to zawsze masz 4 sprawną i gotową do akcji .

Nie zawsze ten drogi będzie aż tak sprawny chyba że naprawdę bardzo dokładnie sprawdzisz .

Ostatnio przy orce i siewach tak dumałem nad większym ciągnikiem , do tego jakiś pług obrotowy potem , no i tak ostatnio przeglądałem ciągniki a że wymagania jakieś tam mam już , itp, ... No i tak spojrzałem na stan konta i przyszłe wpływy ...  to teraz mam jeszcze większe wymagania żeby za dużo nie oglądać bo i tak nie kupuję 🤣😥

Silnik nie jest do remontu, ale jakby już robił te turbo, to wypadałoby chyba od razu zrobić wszystko. Ja też dumam sporo, ale uj z tych planów wychodzi. Zawsze jakaś skrzynia do roboty się trafi (w tym roku w 2ciagnikach), albo inna zwolnica i tak w koło Macieju

Opublikowano

Panowie kupiłem kosiarkę dr 4.21 do reanimacji, chyba w dobrej cenie (2tys)  gdzie i za ile można kupić plandekę do tego? Bo znalazłem gdzieś za 750 zł , ale nie za bardzo wiem czy się nada, no i nie jest tanio.

Opublikowano
28 minut temu, mariuszd93 napisał:

Panowie kupiłem kosiarkę dr 4.21 do reanimacji, chyba w dobrej cenie (2tys)  gdzie i za ile można kupić plandekę do tego? Bo znalazłem gdzieś za 750 zł , ale nie za bardzo wiem czy się nada, no i nie jest tanio.

A tam gdzie robią plandeki na auto nie wyjdzie taniej zrobić samemu

Opublikowano
4 godziny temu, mariuszd93 napisał:

zakład gdzie robią plandeki do tirów, wszystko ci dorobią, taka plandeka to 300-400 zł, tylko musisz się pogodzić że możesz mieć jakiś napis/symbol  z dvpy na kosiarce

Opublikowano
soltys48 napisał:

ta WAJCHA jest do ustawienia szerokości TRYBU /kółka wysiewającego w zależności od grubości nasion.MI sie to rozwiazanie bardzo podoba jedno kólko

Jeszcze bardziej spodoba Ci się rozwiązanie w accordzie. 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v