Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, daron64 napisał:

jakąś starą 6tke koło tych 100KM

jęśli już to 140koni ,mój ma teoretycznie 110 i jest trochę za słaby,tak mi się wydaje ,a Twoje gleby chyba są jeszcze cięższe w uprawie. Mam ciut mniej pola

Opublikowano
9 godzin temu, daron64 napisał:

Przy orce, jak to przy orce - dużo czasu na przemyślenia było, no i mam rozterkę. Powiedzcie, jest ktoś kto przesiadł się z.ciagnika ~80KM, na ~100KM, oba 4gary, oba bardzo podobna waga?

To żeś chłopie burzę zaczął... xD Zaraz będzie ile piszących tyle opinii,

"dla mnie 95 koni w sam raz , 100 to za dużo"

"6 garów to chlor"

"Załóż silnik, skrzynię, podnośnik, kabinę z proximy i też będziesz robił"

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Mam IHC 85KM ale robiłem też Valtrą C100, również 4 gary i 100 koni to różnica jest znaczna. Ten mniejszy na styk ciągnie pług 4x40 a valtra z 5x40 szła lekko. Mówimy o lekkich ziemiach w tym przypadku, ale jest porównanie.

Ja teraz 3x14 zagonowke na resorze, to na najlżejszych kawałkach idzie gdzieś 7.5km/h, na glinie muszę dwa biegi niżej jechać i wychodzi koło 5km/h. W 4skibach niby dawal radę takim pośrednim biegiem między tymi dwoma, ale każda górka to kłęby dymu

1 godzinę temu, kizak napisał:

Daron   , 78 koni około 3800 kg ciągal ,3x 45 ,100 koni w 4 waga 4000 ciąga 4x45 . Ale on by się nie obraził jakby miał ciągać 3x 45   .Jeszcze jeden ciągnik to tylko wygoda bo nie trzeba się przepinać . U mnie jako że jest jedna krowa a zerta ,to stoi jeden przy prasie ,drugi ,przy owijarce ,trzeci ,grabiarce ,a 4 do zwożenia .  Tak by się przydało jeszcze ze trzy ,  Jeden do kosiarki ,drugi do ,przewracarki ,trzeci do paszowozu ,o kur.. o nawozach zapomniałem .  Jak się robiło trzydziestofką to nie było takich problemów ,przepinałeś się błyskawicznie ,albo ,,ciągnik'' podciągnęłeś ,albo ,,maszynę ''ręką zawróciłeś .. Na razie masz dylematy ,bożeś młody ,jak pani Sspurek dojdzie bardziej do rżądów ,to jeśli masz zwierzęcą to cię skutecznie z tych dylematów wyleczy .   Na razie jesteś wolny i radosny i masz wybór ,ale to się k**wa przez tych zj**,, zmieni

Już nie młody. Co do chodowli, to matula jeszcze parę krów trzyma, ale to myślę jakieś 2-3lata max. Teraz w zasadzie wszystko jednym obskakuje. 7011 i 60tka w zasadzie nic nie robią. Czasem wałami przelecą, raz do roku do cyklopa podepne. A tak to wszystko 8145, bo wygodniej, bo ma.wspomaganie lepsze (tzn w ogóle ma), to jak wilgotno to wiem, że się nie zapierdole z niczym. 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Powiem ci, że po zmianie z MTZ na ZT-323 przepaść jest, oborałem 15ha w dwa dni, a nie w 4 , i to na luzie i w spokoju, bez dawania w palnik jak w MTZ.

Jakieś tam myśli o 1614/16245 też są. Wujek lata temu kupił od znajomego, który likwidował gospodarkę przyczepę duża, ale tamten powiedział, że sprzedaje tylko w zestawie z 1614. Wujek nie chciał ciągnika, ale że napalil się na przyczepę i miał kasę to wziął. Teraz 1614 cały rok stoi, tylko jest odpalany do talerzowki/pługa/agregatu uprawowo siewnego na ~30ha. Ostatnio wujek mówił, że orać to mu za szybki ciągnik. A po zmianie ciągnika pługa nie zmienił i orze takim kv jak mój 

51 minut temu, witejus napisał:

jęśli już to 140koni ,mój ma teoretycznie 110 i jest trochę za słaby,tak mi się wydaje ,a Twoje gleby chyba są jeszcze cięższe w uprawie. Mam ciut mniej pola

Najgorsze w moich ziemiach, to że mam w pizdu pagórków, dołków, ciężkiej w ch*j ziemi, lzejszej, miejscami taka dziwną mam lekka, niby nie piach, ale rozsypuje się na odkładnie, że redliny wychodzą. Na dole z wczoraj z jednego kawałka pola, te dwa mIejsca są od siebie o niecałe 100m oddalone. i tak mam wszystkie pola. Przy samej orce ewidentnie brakuje mi prędkości. No i wczoraj jak oralem i było dość wilgotno, to było czuć, że już opony za słabe na tyle. 

20 minut temu, pawel885 napisał:

To żeś chłopie burzę zaczął... xD Zaraz będzie ile piszących tyle opinii,

"dla mnie 95 koni w sam raz , 100 to za dużo"

"6 garów to chlor"

"Załóż silnik, skrzynię, podnośnik, kabinę z proximy i też będziesz robił"

Narazie nic strasznego się nie dzieje, a nawet jak jakiś jeden głupi post na kilka wartościowych się trafi, to do przeżycia :) a dziś już pada, to czasu na przemyślenia będzie mniej :)

IMG_20210915_152752050_HDR~2_copy_1849x1012.jpg

IMG_20210915_153212609~2_copy_1849x1040.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano

@daron64 nie wiem jak to wygląda w germańskich ciągnikach ale w Polsko/Czechosłowackich 4 w turbo wcale nie pali mniej jak 6 zwykła. A przy okazji ma krutsza żywotność i sporo mniej masy i jest krótsza. ja przesiadłem się z 7245 na 12045 to różnica w mocy kolosalna,a w robocie paliwa duży Zetor wcale nie spali więcej jak mały. 

A mam też teraz MTZ to np 7245 w agregacie uprawowym 2,8m chodził na 2 biegu ( coś koło 8km/h)i czuć że miał co robić, a MTZ zapierdziela 10-12 km/h i jeszcze z metr szerzej by się przydało.

• Like 1
Opublikowano

O i jeszcze taka kwestia, że tak jakby chciał tego zostawiać jako główny, to opony tył/przod to z 9k za radialki, turbo to pewnie z 5k, jeszcze od razu można by było silnik zrobić, niby nie kuleje, ale przy okazji wypadałoby chyba zrobić, żółw/zająć to że 2k z tego co pisali tu na forum, do tego jakieś pierdoły i nagle robi się pewnie że 20k. A to już z połową budżetu na jakaś nie zajechana 6tke. No niech nie robić kapitaliki, to i tak jakby nie liczył, to z 15 trzeba na wszystko wyłożyć żeby zrobić, to też że 30-40procent. 

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

O i jeszcze taka kwestia, że tak jakby chciał tego zostawiać jako główny, to opony tył/przod to z 9k za radialki, turbo to pewnie z 5k, jeszcze od razu można by było silnik zrobić, niby nie kuleje, ale przy okazji wypadałoby chyba zrobić, żółw/zająć to że 2k z tego co pisali tu na forum, do tego jakieś pierdoły i nagle robi się pewnie że 20k. A to już z połową budżetu na jakaś nie zajechana 6tke. No niech nie robić kapitaliki, to i tak jakby nie liczył, to z 15 trzeba na wszystko wyłożyć żeby zrobić, to też że 30-40procent. 

To jak za pierdoły i silnik wyjdzie   4 tys ,to nie mam planu co ,i kto za tyle Ci zrobi , Jak robić turbo to słyszałem ,dodam słyszałem że jakieś kombinacje z korbowodami. Zaczniesz silnik ,zaglądniesz do sprzęgła . Zółwie i zające przy tym to cały traktor rozciąnięty a na pewno coś się znajdzie ,i tak wyjdzie 30 ,i będziesz miał pełne 30 ,w pewnym traktorze . Ale suma sumarum zostaje dalej technologia z przed 60 lat . No w sumie traktor będzie droższy ,ale tylko droższy dla ciebie ,i częściej będziesz do niego mówił mój drogi. 😐 W Twojej kropce też był bym w kropce .😐🤷‍♀️

Opublikowano

Wszystko rzucałem szacunkowo. Już czy to by wyszło 20, czy 23 to aż takiej różnicy nie robi. To takie będą rozważania na długie zimowe wieczory. 

Teraz robiliśmy 7011, to tez miało być tylko to i to, a doszło jeszcze to i tamto i tak planowana suma się podwoiła i tak zawsze. 

Właśnie przeraża mnie podwajanie jego wartości. To, że przy ewentualnej sprzedaży to się nie wróci, to pomijam. Ale włożyć w niego te 20-30tys, to może lepiej zostawić go tak jak jest i będzie pomocniczym do opryskiwacza/rozsiewacza, a to co miałbym w niego zainwestować, to dołożyć 2dychy i kupić po prostu większy. Ehh

A jeszcze pytanie nie w temacie ciągników. Są chętni na cegły/dachówki ze starych chat? Bo w naszej starej już dach się zarwał. Myślałem, że do wiosny wytrzyma, ale będzie trzeba ją rozbierać na zimę chyba. No i nie wiem, czy się starać odzyskać jak najwięcej, czy sobie utwardzić podwórko. Do tej pory jak coś rozbieraliśmy, to co było znośne to się zostawiali, a reszta w dziury. Jeszcze cegły to się worzydaly, ale dachówki leżą któryś już rok. Na olxach widzę czasami ogłoszenia, ale czy jest tym zainteresowanie?

Opublikowano

wystaw ogłoszenie na olx, czasami można fajnie sprzedać orginalną niemiecką karpiówkę, jeśli oczywiście masz tą karpiówkę, stare cegły też widziałem ogłoszenia,

tylko najlepiej niemieckie, a jak polskie to teraz wystaw z terminem, a jeśli nikt się nie zgłosi to w glebę i tyle 

Opublikowano

Dom jest poniemiecki, więc cegła poniemiecka, ale dachówka nie wiem, nie znam się. Ogłoszenia właśnie też widzę, że się pojawiają, tylko ciekawe czy znikają po sprzedaży, czy z braku zainteresowania.

Opublikowano
6465 napisał:

Spodoba ci się. Ja w przyszłym roku sieje połowę 🌽 i połowę zboża. A zaczynałem od 70arów.

taki zapierdziel że dopiero teraz jest chwila czasu. narazie planuje tylko na kiszonkę a Ty z tego co wiem na ziarno, u mnie ziarno raczej nie wchodzi w grę.

Opublikowano
daron64 napisał:

Dom jest poniemiecki, więc cegła poniemiecka, ale dachówka nie wiem, nie znam się. Ogłoszenia właśnie też widzę, że się pojawiają, tylko ciekawe czy znikają po sprzedaży, czy z braku zainteresowania.

my rozbieralismy Stary dom to z odzyskanej cegły postawiliśmy kurnik. I część poszła w wylewki. Odnośnie ciagnika i remontów. W 60 poszła mi jedna tuleja. No to nowe tłoki i panewki korbowodowe. To jak wyjęte to wtryski by sprawdzić. oczywiście też to wymiany. po złożeniu okazało się ze jedna sekcja trochę za małe ciśnienie daje i na wolnych ciagnik faluje . Jak wtryski lały to jakoś chodził A teraz będzie trzeba pompe zrobic.

Opublikowano

Podorywkowy jest najlepszy 3 belkowy. Taki wynalazek odpuść sobie. Nawet są 4 belkowe ale rzadko spotykane. Miałem kiedyś takie coś i niezbyt zadowolony byłem. Jak jest trochę suszej to jedzie po wierzchu. Te bez podcinaczy są lepsze i bardziej uniwersalne. W razie potrzeby robię na 25 cm i jade uprawe bezorkową, tylko wtedy musi być solidna konstrukcja ramy.

Opublikowano
8 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Te bez podcinaczy są lepsze i bardziej uniwersalne. W razie potrzeby robię na 25 cm i jade uprawe bezorkową, tylko wtedy musi być solidna konstrukcja ramy.

No masz rację, wiem kto ma ładnego fortschritta B365 z fabrycznym wałem ^_^ 

mylisz grubery z sercowymi redlicami z agregatami na takich łapach jak wyżej... to inne konstrukcje

Opublikowano

Jedna chwała. Tylko inne elementy robocze. W jednych masz sercowe plus skrzydełka w drugich proste plus skrzydełka. Inni producenci inne systemy. Ja mam teraz 3 belkowy Vaderstata gdzie jak kupiłem były długie, wyprofilowane do głębokiej uprawy a teraz wkładam sercowe uniwersalne.

Opublikowano
6 godzin temu, daron64 napisał:

Właśnie przeraża mnie podwajanie jego wartości. To, że przy ewentualnej sprzedaży to się nie wróci, to pomijam. Ale włożyć w niego te 20-30tys, to może lepiej zostawić go tak jak jest i będzie pomocniczym do opryskiwacza/rozsiewacza, a to co miałbym w niego zainwestować, to dołożyć 2dychy i kupić po prostu większy. Ehh

Ja właśnie liczę, że mój IHC wytrzyma rolę głównego ciągnika ze 3 lata bez większych remontów, potem to juz co najmniej 2x mocniejszy w planach a ten zostanie jako pomocnik i do obrabiania sianokosów, idealnie by się sprawdzał w takiej roli.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v