Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
48 minut temu, witejus napisał:

Co w nim ciekawego?to ile by chciał gdyby hydraulika działała

Na grupie jakiejś na srajbiku ktoś wrzucił 7211 za 45k 🙆 ludzie wariują z tymi cenami. Myślałem, że jakbym nie zmieniał kombajnu, to będę o ciągniku myślał, ale chyba trzeba się cieszyć że swojego

Opublikowano
31 minut temu, daron64 napisał:

Na grupie jakiejś na srajbiku ktoś wrzucił 7211 za 45k 🙆 ludzie wariują z tymi cenami. Myślałem, że jakbym nie zmieniał kombajnu, to będę o ciągniku myślał, ale chyba trzeba się cieszyć że swojego

To kup coś innego. Z zetorem to tak jak ze skodą w latach 90-tych - to była transformacja z polonezów i maluchów na zachodnie wozy w których jak abs czy klimatyzacja się zepsuje to trzeba hektar ziemi sprzedać ... Taka felicja 1-2 letnia tzymała cenę nowej bo trzeba było czekać, jak za PRL-u 

Przed chwilą, sladan napisał:

A nawozy pod to zboże jeszcze droższe...

To ile sypiesz tych nawozów że tak Cie te ich ceny bolą? 7-8 to na ha??? Pszenica zdrożała 300zł i saletra zdrożała 300zł 

Opublikowano
39 minut temu, daron64 napisał:

Poszukaj za tą kasę jakiejś Renówki z serii 54. Tylko mechanicznej, te z ehr omijać szerokim łukiem

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pawel885 napisał:

To ile sypiesz tych nawozów że tak Cie te ich ceny bolą? 7-8 to na ha??? Pszenica zdrożała 300zł i saletra zdrożała 300zł 

Pszenica zdrożała 300 zł, a nawozy przynajmniej 500. Polifoske w tamtym roku kupowałem o tej porze po 1600 z małym hakiem, teraz 2200 i rośnie. Saletra była coś koło 1000, teraz 1500. 

Edytowane przez sladan
Opublikowano (edytowane)

Poszukuję rurki opisanej w katalogu jako filtr, do hydrauliki MF serii 500/600, numer katalogowy 1872539M92. Zapraszam do poszukiwań też wszystkich co twierdzą że teraz części do zachodu to żaden problem, bo w internecie jest wszystko...

received_398383435037127.jpeg

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

No ok niech i 500, ale dajesz tonę na hektar a zbierasz 7-8 pszenicy, rachunek prosty 

Owszem. Tyle, że nawozy cały czas idą w górę. A zboże zaraz się zatrzyma

Opublikowano
36 minut temu, pawel885 napisał:

To kup coś innego. Z zetorem to tak jak ze skodą w latach 90-tych - to była transformacja z polonezów i maluchów na zachodnie wozy w których jak abs czy klimatyzacja się zepsuje to trzeba hektar ziemi sprzedać ... Taka felicja 1-2 letnia tzymała cenę nowej bo trzeba było czekać, jak za PRL-u 

Inne koszty też poszły w górę, paliwo o 20% rok do roku, ceny części, materiał siewny o ponad 20%. To uciecha głupiego, co nie liczy kosztów z kalkulatorem. Praca najemna też droższa. 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, jahooo napisał:

Inne koszty też poszły w górę, paliwo o 20% rok do roku, ceny części, materiał siewny o ponad 20%. To uciecha głupiego, co nie liczy kosztów z kalkulatorem. Praca najemna też droższa. 

Na obecnie zebrana pszenicę paliwo kupiłem po 4 zł saletrę po 1000, sól 1400 a polidap 1600 więc ten rok jest bardzo dobry z kalkulatorem w ręku. A co będzie za rok to gdybanie , może pszenica będzie po 500 a może po 1500

Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał:

Na obecnie zebrana pszenicę paliwo kupiłem po 4 zł saletrę po 1000, sól 1400 a polidap 1600 więc ten rok jest bardzo dobry z kalkulatorem w ręku. A co będzie za rok to gdybanie , może pszenica będzie po 500 a może po 1500

Lepiej zastanów się, czy zysk ze sprzedanego zboża pozwoli ci odtworzyc produkcję bez dokładania przy tej rzeczywistej inflacji, jaka jest na rynku. W tamtym roku mogłeś kupić nawozy za zboże z tamtego roku, a w tym za sprzedane zboże odtwarzacz produkcję na rok następny. Co z tego, że masz 10-15% więcej za zboże, jak to nie pokrywa wzrostu kosztów odtworzenia. W skrócie - twoja praca jest za free.

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał:

zboże drogie dasz radę 😁

Nie no ja tam przy zakupach grubszych zawsze podpieram się kredytem. Nie umiem odkładać kasy - jest dużo rzeczy do zrobienia i nie potrafiłbym tyle odłożyc, a jak mam ratę do spłacenia, to wiem że muszę mieć tyle kasy i już.

3 godziny temu, sladan napisał:

A nawozy pod to zboże jeszcze droższe...

Jeszcze nic pod oziminy nie zamawiałem, zatrzymałem się na cenchach ubiegłorocznych, także ten ból jest dopiero przede mną.

3 godziny temu, pawel885 napisał:

Ale ja nie szukam takiego ciągnika, to było tylko odnośnie tego, że wrzucony był też Zetor/ursus. Z tej wielkości ciągnika mam 7011, trochę jeszcze do ogarnięcia, ale jest od nowości w rodzinie, także ma dożywocie.

3 godziny temu, sladan napisał:

Poszukaj za tą kasę jakiejś Renówki z serii 54. Tylko mechanicznej, te z ehr omijać szerokim łukiem

Narazie nic nie szukam tak naprawdę. W przyszłym roku po prostu spłacam kredyt, a jakbym wstrzymał się z zakupem paru innych rzeczy, to może i w tym roku się go pozbędę i tak myślałem, że albo będę szukał jakiegoś innego komabjanu (ale te żniwa mi ogarnął prawie bezawaryjnie j już sam nie wiem), albo jakiegoś większego ciągnika do pługa/talerzowki itd, żeby szybciej się z robota ogarniac

Opublikowano (edytowane)

Adam ja takiego Złomka kupiłem. Trzeba go ogarnąć i brać się za robotę.  Jutro po południu będe wracał prywatnie z Warszawy nie będziesz na broniszach?

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

Adam ja takiego Złomka kupiłem. Trzeba go ogarnąć i brać się za robotę.  Jutro po południu będe wracał prywatnie z Warszawy nie będziesz na broniszach?

Niedawno wjechalem na giełdę.Rano jak będziesz jechał to zapraszam bo do popołudnia to może być różnie 

To jest Akpil nie zlomek😁

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Niedawno wjechalem na giełdę.Rano jak będziesz jechał to zapraszam

Ja od 8³⁰ leżę w Warszawie na oddziale jutro mam mieć robione badania kontrolne i mam nadzieję że jutro po południu będe wracał bo auto stoi na ulicy przed szpitalem.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja od 8³⁰ leżę w Warszawie na oddziale jutro mam mieć robione badania kontrolne i mam nadzieję że jutro po południu będe wracał bo auto stoi na ulicy przed szpitalem.

To masz urlop

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v