Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, witejus napisał:

Co w nim ciekawego?to ile by chciał gdyby hydraulika działała

Na grupie jakiejś na srajbiku ktoś wrzucił 7211 za 45k 🙆 ludzie wariują z tymi cenami. Myślałem, że jakbym nie zmieniał kombajnu, to będę o ciągniku myślał, ale chyba trzeba się cieszyć że swojego

Opublikowano
31 minut temu, daron64 napisał:

Na grupie jakiejś na srajbiku ktoś wrzucił 7211 za 45k 🙆 ludzie wariują z tymi cenami. Myślałem, że jakbym nie zmieniał kombajnu, to będę o ciągniku myślał, ale chyba trzeba się cieszyć że swojego

To kup coś innego. Z zetorem to tak jak ze skodą w latach 90-tych - to była transformacja z polonezów i maluchów na zachodnie wozy w których jak abs czy klimatyzacja się zepsuje to trzeba hektar ziemi sprzedać ... Taka felicja 1-2 letnia tzymała cenę nowej bo trzeba było czekać, jak za PRL-u 

Przed chwilą, sladan napisał:

A nawozy pod to zboże jeszcze droższe...

To ile sypiesz tych nawozów że tak Cie te ich ceny bolą? 7-8 to na ha??? Pszenica zdrożała 300zł i saletra zdrożała 300zł 

Opublikowano
39 minut temu, daron64 napisał:

Poszukaj za tą kasę jakiejś Renówki z serii 54. Tylko mechanicznej, te z ehr omijać szerokim łukiem

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pawel885 napisał:

To ile sypiesz tych nawozów że tak Cie te ich ceny bolą? 7-8 to na ha??? Pszenica zdrożała 300zł i saletra zdrożała 300zł 

Pszenica zdrożała 300 zł, a nawozy przynajmniej 500. Polifoske w tamtym roku kupowałem o tej porze po 1600 z małym hakiem, teraz 2200 i rośnie. Saletra była coś koło 1000, teraz 1500. 

Edytowane przez sladan
Opublikowano (edytowane)

Poszukuję rurki opisanej w katalogu jako filtr, do hydrauliki MF serii 500/600, numer katalogowy 1872539M92. Zapraszam do poszukiwań też wszystkich co twierdzą że teraz części do zachodu to żaden problem, bo w internecie jest wszystko...

received_398383435037127.jpeg

Edytowane przez MF675ursus
Opublikowano
Przed chwilą, pawel885 napisał:

No ok niech i 500, ale dajesz tonę na hektar a zbierasz 7-8 pszenicy, rachunek prosty 

Owszem. Tyle, że nawozy cały czas idą w górę. A zboże zaraz się zatrzyma

Opublikowano
36 minut temu, pawel885 napisał:

To kup coś innego. Z zetorem to tak jak ze skodą w latach 90-tych - to była transformacja z polonezów i maluchów na zachodnie wozy w których jak abs czy klimatyzacja się zepsuje to trzeba hektar ziemi sprzedać ... Taka felicja 1-2 letnia tzymała cenę nowej bo trzeba było czekać, jak za PRL-u 

Inne koszty też poszły w górę, paliwo o 20% rok do roku, ceny części, materiał siewny o ponad 20%. To uciecha głupiego, co nie liczy kosztów z kalkulatorem. Praca najemna też droższa. 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, jahooo napisał:

Inne koszty też poszły w górę, paliwo o 20% rok do roku, ceny części, materiał siewny o ponad 20%. To uciecha głupiego, co nie liczy kosztów z kalkulatorem. Praca najemna też droższa. 

Na obecnie zebrana pszenicę paliwo kupiłem po 4 zł saletrę po 1000, sól 1400 a polidap 1600 więc ten rok jest bardzo dobry z kalkulatorem w ręku. A co będzie za rok to gdybanie , może pszenica będzie po 500 a może po 1500

Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał:

Na obecnie zebrana pszenicę paliwo kupiłem po 4 zł saletrę po 1000, sól 1400 a polidap 1600 więc ten rok jest bardzo dobry z kalkulatorem w ręku. A co będzie za rok to gdybanie , może pszenica będzie po 500 a może po 1500

Lepiej zastanów się, czy zysk ze sprzedanego zboża pozwoli ci odtworzyc produkcję bez dokładania przy tej rzeczywistej inflacji, jaka jest na rynku. W tamtym roku mogłeś kupić nawozy za zboże z tamtego roku, a w tym za sprzedane zboże odtwarzacz produkcję na rok następny. Co z tego, że masz 10-15% więcej za zboże, jak to nie pokrywa wzrostu kosztów odtworzenia. W skrócie - twoja praca jest za free.

Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał:

zboże drogie dasz radę 😁

Nie no ja tam przy zakupach grubszych zawsze podpieram się kredytem. Nie umiem odkładać kasy - jest dużo rzeczy do zrobienia i nie potrafiłbym tyle odłożyc, a jak mam ratę do spłacenia, to wiem że muszę mieć tyle kasy i już.

3 godziny temu, sladan napisał:

A nawozy pod to zboże jeszcze droższe...

Jeszcze nic pod oziminy nie zamawiałem, zatrzymałem się na cenchach ubiegłorocznych, także ten ból jest dopiero przede mną.

3 godziny temu, pawel885 napisał:

Ale ja nie szukam takiego ciągnika, to było tylko odnośnie tego, że wrzucony był też Zetor/ursus. Z tej wielkości ciągnika mam 7011, trochę jeszcze do ogarnięcia, ale jest od nowości w rodzinie, także ma dożywocie.

3 godziny temu, sladan napisał:

Poszukaj za tą kasę jakiejś Renówki z serii 54. Tylko mechanicznej, te z ehr omijać szerokim łukiem

Narazie nic nie szukam tak naprawdę. W przyszłym roku po prostu spłacam kredyt, a jakbym wstrzymał się z zakupem paru innych rzeczy, to może i w tym roku się go pozbędę i tak myślałem, że albo będę szukał jakiegoś innego komabjanu (ale te żniwa mi ogarnął prawie bezawaryjnie j już sam nie wiem), albo jakiegoś większego ciągnika do pługa/talerzowki itd, żeby szybciej się z robota ogarniac

Opublikowano (edytowane)

Adam ja takiego Złomka kupiłem. Trzeba go ogarnąć i brać się za robotę.  Jutro po południu będe wracał prywatnie z Warszawy nie będziesz na broniszach?

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

Adam ja takiego Złomka kupiłem. Trzeba go ogarnąć i brać się za robotę.  Jutro po południu będe wracał prywatnie z Warszawy nie będziesz na broniszach?

Niedawno wjechalem na giełdę.Rano jak będziesz jechał to zapraszam bo do popołudnia to może być różnie 

To jest Akpil nie zlomek😁

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Niedawno wjechalem na giełdę.Rano jak będziesz jechał to zapraszam

Ja od 8³⁰ leżę w Warszawie na oddziale jutro mam mieć robione badania kontrolne i mam nadzieję że jutro po południu będe wracał bo auto stoi na ulicy przed szpitalem.

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Ja od 8³⁰ leżę w Warszawie na oddziale jutro mam mieć robione badania kontrolne i mam nadzieję że jutro po południu będe wracał bo auto stoi na ulicy przed szpitalem.

To masz urlop

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v