Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, SamaPrawda napisał:

ile waży taka prasa kostka?

Nie pamiętam ile jest na tabliczce. 1200-1400? Jak chcesz konkretnie wiedzieć, to jutro sprawdze

55 minut temu, jahooo napisał:

żmijka 140 ponad 10t/h, jak dobra żmijka to 12t

A to spoko, turem na przyczepy 20pare ton ładuje dobre 2h

50 minut temu, jacor73 napisał:

Wszystko zależy od sposobu podawania i kąta, 5 ton z przyczepy do silosa leciało delikanie ponad 20 minut.

Ok, dziękuję. 

Przyczepa to taki must have na przyszły sezon, no i przydałaby się żmijka jeszcze. Moze na ten sezon krótsza, tylko do rozładunku, a za rok dokupić segmentów, tak żeby móc załadować tira normalnie

Opublikowano
daron64 napisał:

Pany a jakiej:

-dlugosci

- średnicy

- mocy

Trzeba żmijkę z silnikiem, żeby na spokojnie załadować tira w jakimś sensownym czasie?

6m 2.2 kw 10cm chyba nasza takie parametry ma daje koło 10 ton/h

SamaPrawda napisał:

ile waży taka prasa kostka?

sipma 224 bez przeciwwagi 1400 parę kilo

Opublikowano
10 godzin temu, Grzechooo napisał:

A co polecacie mechanicznego tak 120-130 km, żeby ewentualna naprawa nie wyrwała z butów. Coś przez zimę chciałbym sobie sprawić.

Jak już wcześniej ktoś pisał Renault z serii .54

Tylko koniecznie pełny mechanik, bez elektrohydraulicznego rewersu i bez połbiegow pod obciążeniem. W ostateczności moze mieć ehr bo nie jest skomplikowany.

Opublikowano

Jak wyżej. 100% racji. Prosty, bardzo ekonomiczny. Tylko mechaniczny, bo półbiegi i rewers w Ranault to gwóźdź do trumny. Jeszcze jakbyś jakimś cudem znalazł case 1255, 1455 albo Fendt 612 w dobrym stanie ale prawdopodobieństwo trafienia na to, to mniej więcej jak wygranie w totolotka 6.

Opublikowano
daron64 napisał:

7 godzin temu, Pomorzanin1222 napisał:

I 6m starcza żeby załadować tira?

weź nie kombinuj 🤦‍♂️😀 2m to nie majątek koszt max 5stów

Opublikowano
KlimekPL napisał:

Jak już wcześniej ktoś pisał Renault z serii .54 Tylko koniecznie pełny mechanik, bez elektrohydraulicznego rewersu i bez połbiegow pod obciążeniem. W ostateczności moze mieć ehr bo nie jest skomplikowany.

A co myślisz o ciągnikach typu same czy lamborghini? Jak z częściami do takich wynalazków?

Opublikowano
daron64 napisał:

7 godzin temu, Pomorzanin1222 napisał:

I 6m starcza żeby załadować tira?

Na styk z klepiska w stodole sięgnęła ale lepiej kupić 8 metrów

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Do komfortowego załadunku 8m jest potrzebne

Zobaczę albo kupię od razu długa, albo na ten sezon krótsza tylko do rozładunku do magazynu, a potem dokupie segmenty. Ehh jeszcze zboże niesprzedane, a ja już kończę pieniądze za nie wydawać 

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

weź nie kombinuj 🤦‍♂️😀 2m to nie majątek koszt max 5stów

A kto kombinuje? Nigdy nic nie ładowałem żmijka, po prostu pytam. Priorytet to przyczepa. Zobaczę jak po tym zakupie będę stał finansowo, czy starczy na jakąkolwiek żmijkę.

1 godzinę temu, Pomorzanin1222 napisał:

Na styk z klepiska w stodole sięgnęła ale lepiej kupić 8 metrów

To u mnie żeby tira ładować, to z moim ułożeniem podwórka i tak musiałbym  z magazynów z powrotem na przyczepy ładować i z przyczep żmijka na tira.  Uprzedzając - niespecjalnie mam możliwość wynajęcia ładowarki, żeby się nie pier**lic. Bez zmijki nie mam jak tira załadować, a nie mogąc załadować tira jestem skazany na dwóch odbiorców, z których jeden jest w ch*j niesłowny jeśli chodzi o termin odbioru, a drugi ma najniższe ceny 🤷

38 minut temu, bratrolnika napisał:

Ukroi mie pan tej prasy trzydzieści deka, aby żeby bez tłustego było🤣 

To tu zaraz gdzie najchudsza stal to ukroje.  Prasa taka chujnia, że to sołecka, także kasa i tak nie dla mnie i nie chce mi się pier**lić z jej rozbieraniem. Ale z drugiej strony tylko miejsce na podwórku zajmuje i dobrze byłoby się jej pozbyc

Opublikowano
2 godziny temu, marcin19071980 napisał:

To jest Skiold duńska produkcja. Bardzo dobre plugi z czystym sumieniem polecam. Lemiesze pasuja od uni od pługa Kora. 

to nie jest pług skjold. 

Opublikowano
3 godziny temu, soltys48 napisał:

Do komfortowego załadunku 8m jest potrzebne

Osiem metrów to już musi być odpowiednia średnica, albo konstrukcja "usztywniająca". Mam żmijkę 130 z Dozamechu i jak złożę 8m to się wygina w łuk, niby pracuje normalnie, ale w środku na pewno by się szybko wytarła, gdyby pracowała tak cały czas. Pewnie z wózkiem by to inaczej wyglądało, ale u mnie nie ma on zastosowania...

Opublikowano
21 godzin temu, Grzechooo napisał:

A co polecacie mechanicznego tak 120-130 km, żeby ewentualna naprawa nie wyrwała z butów. Coś przez zimę chciałbym sobie sprawić.

No cóż moje zdanie wszyscy znają , to nie wypowiadam się 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v