Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 godzin temu, KlimekPL napisał:

Ja również szukam mulczera do 85KM ale ma robić na nieużytkach, idzie kupić coś do max 10000 z używanych albo nowych??

Falc Tex 270, z bocznym przesowem, mlotki do ostrzenia oraz kilka przetarc na oslonie, tuz przod+tyl. Cena 6500zl.

Opublikowano

Kiedyś pisałem, że kierunek mi nie działa, i sam się naprawił. No to dziś znowu się zepsuł. Zakładałem te Wesemy i sprawdzałem potem po kolei czy wszystko chodzi i kierunki znowu szlak trafił. Raz działają, raz nie. Na zdjęciu widać, co tam się dzieje, więc nawet nie próbuje dochodzić co i jak. 

Jak sprawdzałem to prąd jest na dwóch kablach - po ponad 12V (kiedy nie jest włączony kierunek), jak włączam któryś kierunek, to na jednym kablu jest ponad 12V (czyli jak się domyślam zasilanie?) A ja dwóch pozostałych jest 1-3V. Z tyłu mam ledowe lampy, to albo w ogóle się nie pali, albo bardzo słabo pali się ciągłym światłem. Przednie (żarówka) zarzy się, ale ledwo idzie to zauważyć z bliska, napięcie jakieś minimalne jest (już nie pamiętam ile pokazało).

Przerywacz szlak trafia? Do niedawna chodziło wszystko ok, nic przy instalacji nie było grzebane, od czasów założenia lamp. Dziś też tylko stare zdjalem, założyłem nowe. Lampy masę mają ok. Jeszcze dziś czyscilem, nowe końcówki dawałem itd.

IMG_20210708_173318558_copy_1040x1850.jpg

Opublikowano
41 minut temu, daron64 napisał:

Kiedyś pisałem, że kierunek mi nie działa, i sam się naprawił. No to dziś znowu się zepsuł. Zakładałem te Wesemy i sprawdzałem potem po kolei czy wszystko chodzi i kierunki znowu szlak trafił. Raz działają, raz nie. Na zdjęciu widać, co tam się dzieje, więc nawet nie próbuje dochodzić co i jak. 

Jak sprawdzałem to prąd jest na dwóch kablach - po ponad 12V (kiedy nie jest włączony kierunek), jak włączam któryś kierunek, to na jednym kablu jest ponad 12V (czyli jak się domyślam zasilanie?) A ja dwóch pozostałych jest 1-3V. Z tyłu mam ledowe lampy, to albo w ogóle się nie pali, albo bardzo słabo pali się ciągłym światłem. Przednie (żarówka) zarzy się, ale ledwo idzie to zauważyć z bliska, napięcie jakieś minimalne jest (już nie pamiętam ile pokazało).

Przerywacz szlak trafia? Do niedawna chodziło wszystko ok, nic przy instalacji nie było grzebane, od czasów założenia lamp. Dziś też tylko stare zdjalem, założyłem nowe. Lampy masę mają ok. Jeszcze dziś czyscilem, nowe końcówki dawałem itd.

No chyba nie ma nic prostszego niż kierunkowskazy bez awaryjek plus - bezpiecznik - przerywacz - przełącznik - żarówka lewa lub prawa

no ale widać się Andrzeja naoglądałeś "to nic z tego nie będzie"

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

Ło ale sieczka.musisz lecieć po kolei od zasilania przez kostki aż po lampý i sprawdzać wszyśtkie połączenia bo lubi zaśniedzieć i przepływ prądu jest znikomy. Zrób sobie kontrolkę do sprawdzania na żarówce 21W. 

• Thanks 1
Opublikowano

Czy ktoś dałby radę zrobić wyraźne zdjęcie tyłu rozsiewacza RCW 3? Chodzi mi o połączenie przekładni kątowych z przekładnią główną i sposób montażu sprzęgieł gumowych. W moim jest coś pocudowane i nie wiem jak powinien wyglądać oryginał.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek3773 napisał:

Ło ale sieczka.musisz lecieć po kolei od zasilania przez kostki aż po lampý i sprawdzać wszyśtkie połączenia bo lubi zaśniedzieć i przepływ prądu jest znikomy. Zrób sobie kontrolkę do sprawdzania na żarówce 21W. 

w przerywacz trzeba zainwestowac- 25 zl chyba lepszy kosztuje, do tego moze przelacznik szwankuje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, daron64 napisał:

Jeżeli masz jakieś pojęcie o elektryce to posprawdzasz przełącznik i przerywacz bez wydania złotówki- wystarczy je ominąć. A jak w kabelkach jesteś słaby, to lepiej zaprowadź do specjalisty. Przy Ledach powinien być przerywacz do Ledów, inaczej może za szybko migać albo wogóle nie świecić, ewentualnie jedna strona świeci ciągle a druga wcale

Edytowane przez MF675ursus
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, MF675ursus napisał:

Jeżeli masz jakieś pojęcie o elektryce to posprawdzasz przełącznik i przerywacz bez wydania złotówki- wystarczy je ominąć. A jak w kabelkach jesteś słaby, to lepiej zaprowadź do specjalisty. Przy Ledach powinien być przerywacz do Ledów, inaczej może za szybko migać albo wogóle nie świecić, ewentualnie jedna strona świeci ciągle a druga wcale

Kierunki na ledach nie pójdą na bimetalowym przerywaczu  ( taki jak na zdj )musi być elektroniczny 

1 godzinę temu, jacus napisał:

w przerywacz trzeba zainwestowac- 25 zl chyba lepszy kosztuje, do tego moze przelacznik szwankuje.

Ee tam chinski elektronik coś koło 12zl płaciłem .

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Czy ktoś dałby radę zrobić wyraźne zdjęcie tyłu rozsiewacza RCW 3? Chodzi mi o połączenie przekładni kątowych z przekładnią główną i sposób montażu sprzęgieł gumowych. W moim jest coś pocudowane i nie wiem jak powinien wyglądać oryginał.

Jeśli nikt nie pomoże wcześniej, to ja takie zdjęcia będę mógł zrobić w poniedziałek

Opublikowano
13 minut temu, jacek3773 napisał:

Wsuwki żeńskie z zatrzaskiem po 14gr na alledrogo a w sklepie podniósł się z 30 na 50gr . Normalnie szok . 

To racja. Od czasu gdy mam wykupionego smarta większość takich zakupów robie przez Allegro. Niby jest to ograniczenie ze 40zl, co wydaje ze się ze na takich zakupach ciężko przebić (konektory), ale zazwyczaj w takich sklepach jest dużo produktów potrzebnych w gospodarstwie, chociażby wd40, jakieś gniazdo do oświetlenia przyczepy. Dalej wszystko w dobrych cenach, a często jest tak ze dziś zamówisz jutro już jest. 

Opublikowano
7 godzin temu, jacek3773 napisał:

Kierunki na ledach nie pójdą na bimetalowym przerywaczu  ( taki jak na zdj )musi być elektroniczny 

Ee tam chinski elektronik coś koło 12zl płaciłem .

Pójdą pójdą - nie będą migać, ale świecić powinny ciągle, a nie tylko się żarzyć

Opublikowano
11 godzin temu, jahooo napisał:

No chyba nie ma nic prostszego niż kierunkowskazy bez awaryjek plus - bezpiecznik - przerywacz - przełącznik - żarówka lewa lub prawa

no ale widać się Andrzeja naoglądałeś "to nic z tego nie będzie"

Nie wiem o jakim Andrzeju mówisz. Wszystko jest proste jak się na czymś zna, albo coś się robiło.

11 godzin temu, jacek3773 napisał:

A najlepsze, że oprócz dołożonych świateł, to tak to wszystko wyglądało w środku. 

10 godzin temu, jacus napisał:

To, że jedno, albo drugie, albo połączenie gdzieś, to nie trzeba być elektrykiem, żeby się domyśleć, tak jak pisał @jahooo - za wiele elementów tam nie ma. Tylko ze względu na to, co zauważył Jacek - czyli, że jest sieczka, liczyłem na to, że uda mi się pominąć sprawdzanie wszystkiego. Tzn tak po cichu miałem nadzieje, że po objawach ktoś oceni jednoznacznie, że to przerywacz/przełącznik i będę mógł pójść do sklepu, wydać te parę groszy, założyć i mieć z głowy. 

9 godzin temu, MF675ursus napisał:

Jakbym miał pojęcie jakieś, to bym nie pytał. Jakbym miał gdzieś blisko jakiegoś fachowca to też bym nie pytał :)

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Pójdą pójdą - nie będą migać, ale świecić powinny ciągle, a nie tylko się żarzyć

A jak do całkiem niedawna świeciły normalnie na tym przerywaczu co jest? Ciężko mi określic kiedy zaczęło się to pier**lić, bo rzadko po drodze jeżdżę, ale z początku wszystko chodziło ok.

Czy sobie i tak profilaktycznie pójść i kupić nowy przerywacz i wymienić niezależnie od przyczyny?

8 godzin temu, jacek3773 napisał:

Wsuwki żeńskie z zatrzaskiem po 14gr na alledrogo a w sklepie podniósł się z 30 na 50gr . Normalnie szok . 

Ja mam jeszcze jakieś stare, jak te światła przy ciągniku się zakładało i jakiś czas temu bez zatrzasków kupiłem po 7gr/szt na allegro. 

Opublikowano
8 godzin temu, jacek3773 napisał:

Z rok temu to samo co ty stwierdziłem, i mówię zamówię przez allegro. Trochę tych, trochę tych, parę innych, i zamówienie za 120zł wyszło🤦‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v