Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany taka sprawa. Pisałem kiedyś, że w zetorku jak odpalam zima to tak jakby bendiks mi wyskakiwał. Tzn kręci kilka sekund bardzo dobrze, a potem takie żachhhhhhhhhh. Pierwsza próba odpalenia, to dość długo mogę kręcić zanim "wyskoczy", a kolejne to dosłownie czasem tylko sekunda i już żachhhhhhhhhh. Dwa razy już myślałem, że nie odpalę go w ogóle. Jak raz już go odpalę, to nie ma żadnego problemu, pali od strzała, problem tylko jak trzeba dłużej pokręcić. Rozrusznik jest dwuletni szybkoobrotowy magnetona, jeden akumulator. 

Założyłem dziś stary rozrusznik i odpalił za pierwszym zakręceniem. Początkowy ruch słychać, że ma ciężko obrócić, ale spokojnie zapalił. Tylko, że dzień po dniu palony i w garażu stoi. 

Co się może dziać?

Zdjęcia nowego po wyjęciu i wieńca

IMG_20210125_124210579_copy_1228x1637.jpg

IMG_20210125_124334673_copy_1228x1637.jpg

Opublikowano
Uziu92 napisał:

panowie, kompresor będę zmieniał na bardziej wydajny , pompa V2 lepsza czy rzędowa oczywiście też 2 tłoki ?

poczytaj na necie o takich kompresorach kowal 3 tlokowa zapotrzebowanie na moc 5.5kw nawet film jest na yt o nich. ja mam stara 3jw60 i bede ja przerabial wlasnie na taka. bo te 3jw60 gowno warte te zaworki siadaja niby orginal ale 2÷3lata i do wymiany

Opublikowano

ja mam aspe 3jw60 i glowiczki wstawilem kilka lat temu od kompresora od c330 i o zaworach nie wiem ale poprzed ie zeobily spustoszenie na cyli drach. Pompuje jako tako ale wlasnie w tym tygodniu przyjdzie mi pompa 3090 i silnik 5.5 kw  i bede robil.

Drugi kompresor jeszcze bede robil na butli od vana 120 litrow to zamowilem pompe ale 2x90 w rzedzie i silnik 4 kw bo w ukladzie v troche duza pompa jest a ta ma tez wydajnosc ok 700 litrow.

Opublikowano
Dnia 24.01.2021 o 08:25, szymon09875 napisał:

Odlew alu 2 zł felga alu 5.2 miedź niesort (wypalane kable + jakas rurka) 23 zł akumulatory 2.8 zł puszka 3.5 złom stalowy od 80gr do 1.1 zł.

Jednak u nas nadal lipa. Felga alu 4zł. Kombajn jak cały to 800 zł tona jak pocięty to segregują ale to ok 50-60gr. Akumulatory poszły za 2.30.

Opublikowano
Strongman napisał:

2 godziny temu, Uziu92 napisał:

panowie, kompresor będę zmieniał na bardziej wydajny , pompa V2 lepsza czy rzędowa oczywiście też 2 tłoki ?

Będziesz robił,bo są w necie takie sprężarki nawet na 3 tłoki.Lub komunistyczną na 3 tłoki można tanio kupić.

chce gotowa , nie te czasy żeby się bawić w budowę , do tego koniecznie na 230 v żeby pod agregatem prądotwórczym szła

Opublikowano
20 godzin temu, Mój_ulep napisał:

Tylko ja patrzę do 15 i małopolska, śląsk to tylko to jest. Wiem, że po wielkopolsce czy dolnym slasku jest większy wybór ale już kilka razy jeździłem i się okazał złom a i z ewentualnym transportem to lepiej dopłacić bliżej. U mnie jak padła moja dwa lata temu to mi robili siano właśnie detzami 230 czy 215 jeden za 60 (jprdl) a drugi za jakimś nowym MF to mi ze 20 zrobił w pół godziny. Jak zrobiłem że swoją to już nie korzystałem ale szwagier rozpoczął gospodarkę i robił mu kiszonkę właśnie tym deutzem walcowym i 60 (trochę parodia ale zrobił). To mówisz, że deutz to złom? Bo w komisie około 15km ode mnie stoi właśnie walcowy deutz za chyba 16 i ci uslugowi też detzami. Jest jeden gościu co ma welgera ale wszystkim robi a jak go ojciec prosi to ma zawsze zepsutą i dlatego kupiłem 263 bo mi się siano nie mieści pod dachem. A te rivelle to też pasowe i dość spore. Pójdą w surowym? 

Deutz jak najbardziej ok. Rivierre i w mokrym powinna iść. Możesz jeszcze na Gallignani spojrzeć. Proste prasy, również na systemie Welgera

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, Mój_ulep napisał:

To ja rekordowo swoją zrobiłem 78 bel to liczyłem, że 120x120 będzie razy 2 czyli dla mnie 160 belek plus jakieś usługi typu szwagier, sąsiadka to maksymalnie bym robił ze 250 to połowa twojej "nie dużej ilości". A ludzie chodzą pytać bo ciężko kogoś nająć ale jak się dowiadują, że 150x150 i tylko suche to uciekają.

Podsumowując nie duże ilości to i nie duży budżet a te deutze u nas na usługach chodzą dwie więc coś wytrzymują.

Jeden ma classa ale to już inna bajka. I też tylko dla siebie robi.

Tak więc celować w walcowego Deutza niż pasowe Fiaty?

Ja polecam te prasy tym bardziej ze unia famarol na nich się wzorowała i niektóre części od niej pasują.Nigdy pasowki nie miałem więc sie niewypowiadam.

• Thanks 1
Opublikowano

Gdyby nie budżet, to sam byłem napalony na DF. Ale kupiłem Gallignani i też jestem zadowolony. W rekordowych latach ponad 500 szt samej słomy sie robiło + siano. Sianokiszonka jedynie u siebie. Jedynie problem jest w bardzo suchej słomie, bo nabija między pasy, ale to każda tego typu tak ma

Opublikowano

Co ja się takiej maszynki uszukał to głowa mała, nigdzie tego nie było i nikt tego nie miał. Dopiero kasjerka z magazynu mi swojego za słoik miodu opchnęła ale to samoróbka i w stanie agonalnym, od 20 lat nie używany. Jeszcze ma parnik elektryczny prawie nówkę do oddania ale jakoś mnie zniechęciło jak się dowiedziałem, że to prądu w ci*l ciągnie.

Opublikowano
4 minuty temu, szymon09875 napisał:

2 dni sie spóźniłeś. W sobotę skończyło u mnie pod palnikiem. Tyle że pognity juz był. 

Bo dopiero dziś marchew przywiozłem i pomyślałem że by się przydał. 🤔

A marchwi do maja ma być to by mielił.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, 6465 napisał:

Bo dopiero dziś marchew przywiozłem i pomyślałem że by się przydał. 🤔

A marchwi do maja ma być to by mielił.

Dobra sprawa na wieksza marchew.Ja mam taki tylko ze beben oczkowy

Tylko przydalo by sie cos od gory do przygniatania

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

ale zawsze będzie wydajniejsza jak 1 tłokowa 50 litrowa :D

ja mam z kupczyka 2tłoka na 24 litry, chodził z gwoździarką, pompowanie, dmuchanie, jakoś daje radę, przy szlifierce pneumatycznej palcówce z yato chodzi cały czas na styk, jeszcze nie malowałem ale puki co  mogę polecić, tylko od razu wywal te filty plastikowe bo od razu się łamią

Opublikowano
6 godzin temu, Marecki2922 napisał:

@daron64 obstawiam bendiks , labo jak kto woli zazebnik , sprzęgło , ogólnie najprościej to ten trybik 

Łożysko jednokierunkowe w zębniku

Opublikowano

Panowie pytanie. Wskaźnik paliwa w ciągniku, zaleje się do pełna jest ok, pokazuje jak trzeba. Ubędzie paliwa do połowy, skacze połowa-zero i tak w kółko. Trochę mniej paliwa i już na zerze cały czas. Da radę coś z tym zrobić?

Opublikowano

w zetorze wystarczyło dogiąć , docisnąć blaszkę która przesuwa się po uzwojeniach przy pływaku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v