Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, bratrolnika napisał:

to przypadkiem nie taki sam co ja nie dawno temu kupiłem???

często duże sklepy mają umowę z kurierem, ty zgłaszasz i pakujesz, oni przysyłają kuriera na swój koszt, potem a swój koszt odsyłają

nie lubię kupować stacjonarnie, nie dość że trzeba się nałazić po sklepach, nastać w kolejkach, to w dodatku masz wybór taki jaki oni mają na półce, w dodatku co do jakości musisz polegać na opinii sprzedawcy

w internecie znajdujesz wszelkie możliwe opcje, możesz w międzyczasie poczytać opinie, dodać do porównania, nie musisz od razu podejmować decyzji

klikasz, zamawiasz, kurier przywozi

nie wydajesz kasy na paliwo, tracisz mniej czasu

zamawiając przez internet masz większe prawo do zwrotu, reklamacji

@6465 @stempos1980 i inni w temacie, czeka mnie jutro wyprawa do Wieliczki, to chyba najrozsadniejszy wariant trasy, podpowiedzcie, nie ma tam żadnych odcinkowych kontroli prędkości itp??? Gdzieś uważać, coś ominąć???

Screenshot_20211228-120919.png

Po busa jedziesz? Bo akurat dzisiaj byłem w komisie w Chlewicach ( czerwony krzyżyk). I stoi tam busik co prawda nie Ducato tylko ford transit 2018 r z grubsza go obejrzałem i całkiem ładny nie ściorany, jedynie na tych przesuwnych drzwiach ma malutkie wgniotki, ale takie że trzeba się dobrze przyjrzeć. No tylko że cena nie w waszym zakresie 60 tyś brutto za niego ceni jeszcze nawet nie wystawiony na internecie.

A co do trasy to ja bym tak pojechał jak zaznaczyłem, z tym że już dobre pół roku tą trasą na Kraków nie jechałem i nie wiem jak to tam teraz wygląda. Z tego co mi świta to obwodnicę Książa Wielkiego robią i coś jeszcze ale ci nie napiszę bo nie chce ci skłamać. Bo tak jak ci google pokazało przez te wioski, to ci powiem że droga jest w kiepskim stanie dziurawa, kręta miejscami kolejny no tak do Działoszyc, dalej niby trochę lepiej ale też bez szału. Ta S7 do Książa Wielkiego jest zrobiona nowa tak że się ciśnie, tylko uważaj na tajniaków jakby ci jakie BMW albo KIA na zderzaku siedziała to się pilnuj. No i wiadomo radary, a jak byś jednak jechał tak jak ci google pokazało to uważaj na patrole szczególnie za Jędrzejowem tam w Ludwinów, Łysaków jest kawałek nowego asfaltu i się można naciąć, szczególnie jak ktoś pierwszy raz jedzie lubią tam właśnie stać i to tak się schowają że ich nie widać. 

IMG_20211228_164404.jpg

IMG_20211228_155124.jpg

IMG_20211228_152228.jpg

IMG_20211228_155218.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
jahooo napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał:

O 4 wstawać to nie opłaca się nawet kłaść. 😉

z mlekiem będzie jeździł do pracy

Mleko, wiesz pan, ma najszybszy transport. Teraz wieczór u Tomka będzie wyglądał tak: golę się, ubieram, jem śniadanie i idę spać. 😉

• Haha 3
Opublikowano
3 godziny temu, Łolek napisał:

@chloporobotnikna TVP Historia coś dla ciebie leci 

Gdzie ja do telewizora...

Ostatni indyk ubity, jutro wieczorem trzeba kiełbaski zrobić a w czwartek albo piątek wędzić... Chlewek pusty, po nowym roku coś o kurczętach trzeba myśleć🤔

W ciągu dnia -5, przebłyski słońca.

Opublikowano
3 minuty temu, robert55555 napisał:

Zgodzę się z tobą. Chodzenie spać o północy czy 1 i wstawanie 4 max o 5 to nie opłaca się czasami kłaść spać.

No... Jeszcze jak masz w perspektywie że wieczorem się możesz położyc wcześniej to już wgl. Dla mnie najgorsza godzina 3-4. Jak przeciągnie się do 5 do już można robić do następnego wieczora.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, PAN88 napisał:

@6465 lub jak któryś tu pisał jak masz jakiegoś napalonego na ziemię to daj w dzierżawę i będziesz miał dopłaty+ czynsz dzierżawny i wywalone na wszystko

No ja mu tak radziłem 

@6465Tomek ty wiesz że dobrze Ci radzę dopłaty plus dzierżawa to około 30 do 35 k rocznie  to dobra pensja bez kosztów ty dorobisz na etacie i luz zdrowia zaoszczędzisz

Zresztą ten rok spróbować możesz i to i to zobaczysz 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Bananek napisał:

Mleko, wiesz pan, ma najszybszy transport. Teraz wieczór u Tomka będzie wyglądał tak: golę się, ubieram, jem śniadanie i idę spać. 😉

jeszcze chłopa musi babie znaleźć

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Gdzie ja do telewizora...

Ostatni indyk ubity, jutro wieczorem trzeba kiełbaski zrobić a w czwartek albo piątek wędzić... Chlewek pusty, po nowym roku coś o kurczętach trzeba myśleć🤔

W ciągu dnia -5, przebłyski słońca.

Miód to nie wszystko za***isty dokument  o pszczołach

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

Jeździł ją nic innego  nie umiem🤷

A co będziesz wozić ?

Opublikowano
4 minuty temu, Kallina86 napisał:

Mhm mhm... a jakie zdanie na ten temat ma Junior? 

Junior chodzi spać tak koło 21. Gorzej z córką  bo ta to o 22 wyciąga puzle  do układania.  Ale moja kochana Żona to ogarnia 😊

• Like 2
Opublikowano
6465 napisał:

Przed chwilą, Sylwekx25 napisał:

Jak trzeba wstawać o 4 to spać się idzie zaraz po wieczorynce 😉

Chyba coś o tym wiesz 🤔

Wiem wiem, jakiś czas zrywałem się tak wczas do bydlaków , później stwierdziłem , że robię sam u siebie to po uja wstawać w środku nocy, od roboty jest dzień wobec tego wstaje o 6 😉. Ale znajomi którzy robią na etacie , muszą dojechać i na 6 być w robocie to wstają koło 4 , wieczorem o 20 już nie zastaniesz bo śpi.

• Like 2
Opublikowano

To jest jednak różnica w życiu, od kąd pracuję na etacie nie chcę mi się obornik wyrzucić od 4 byków. Ale kręgosłup też już zjeba...y. Więc jak ktoś ma możliwość niech idzie do pracy i żyje spokojnie. Takie moje zdanie choć do niego musiałem dojrzeć

• Like 2
Opublikowano

muszą dojechać i na 6 być w robocie to wstają koło 4 , wieczorem o 20 już nie zastaniesz bo śpi.

Ojciec jeździł na 6, 40km od domu. Wstawał o 4.30, jadł śniadanie i jechał, zwierzakami rano głowy sobie nie zaprzątał. Sąsiad jak jeszcze pracował a miał świniaki to 4 pobudka, świniaki i 15km do roboty na 6 rano. Do wieku 70 lat tak wytrzymał.

Opublikowano
tomek222 napisał:

5 godzin temu, bratrolnika napisał:

to przypadkiem nie taki sam co ja nie dawno temu kupiłem???

często duże sklepy mają umowę z kurierem, ty zgłaszasz i pakujesz, oni przysyłają kuriera na swój koszt, potem a swój koszt odsyłają

nie lubię kupować stacjonarnie, nie dość że trzeba się nałazić po sklepach, nastać w kolejkach, to w dodatku masz wybór taki jaki oni mają na półce, w dodatku co do jakości musisz polegać na opinii sprzedawcy

w internecie znajdujesz wszelkie możliwe opcje, możesz w międzyczasie poczytać opinie, dodać do porównania, nie musisz od razu podejmować decyzji

klikasz, zamawiasz, kurier przywozi

nie wydajesz kasy na paliwo, tracisz mniej czasu

zamawiając przez internet masz większe prawo do zwrotu, reklamacji

@6465 @stempos1980 i inni w temacie, czeka mnie jutro wyprawa do Wieliczki, to chyba najrozsadniejszy wariant trasy, podpowiedzcie, nie ma tam żadnych odcinkowych kontroli prędkości itp??? Gdzieś uważać, coś ominąć???

Po busa jedziesz? Bo akurat dzisiaj byłem w komisie w Chlewicach ( czerwony krzyżyk). I stoi tam busik co prawda nie Ducato tylko ford transit 2018 r z grubsza go obejrzałem i całkiem ładny nie ściorany, jedynie na tych przesuwnych drzwiach ma malutkie wgniotki, ale takie że trzeba się dobrze przyjrzeć. No tylko że cena nie w waszym zakresie 60 tyś brutto za niego ceni jeszcze nawet nie wystawiony na internecie.

A co do trasy to ja bym tak pojechał jak zaznaczyłem, z tym że już dobre pół roku tą trasą na Kraków nie jechałem i nie wiem jak to tam teraz wygląda. Z tego co mi świta to obwodnicę Książa Wielkiego robią i coś jeszcze ale ci nie napiszę bo nie chce ci skłamać. Bo tak jak ci google pokazało przez te wioski, to ci powiem że droga jest w kiepskim stanie dziurawa, kręta miejscami kolejny no tak do Działoszyc, dalej niby trochę lepiej ale też bez szału. Ta S7 do Książa Wielkiego jest zrobiona nowa tak że się ciśnie, tylko uważaj na tajniaków jakby ci jakie BMW albo KIA na zderzaku siedziała to się pilnuj. No i wiadomo radary, a jak byś jednak jechał tak jak ci google pokazało to uważaj na patrole szczególnie za Jędrzejowem tam w Ludwinów, Łysaków jest kawałek nowego asfaltu i się można naciąć, szczególnie jak ktoś pierwszy raz jedzie lubią tam właśnie stać i to tak się schowają że ich nie widać. 

IMG_20211228_164404.jpg

IMG_20211228_155124.jpg

IMG_20211228_152228.jpg

IMG_20211228_155218.jpg

Ten transit ma ładowność wypisaną na rejestracji. 🥴

Ale busik ładny. Trzeba to przyznać.

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

6465 napisał:

Chyba coś o tym wiesz 🤔

Wiem wiem, jakiś czas zrywałem się tak wczas do bydlaków , później stwierdziłem , że robię sam u siebie to po uja wstawać w środku nocy, od roboty jest dzień wobec tego wstaje o 6 😉. Ale znajomi którzy robią na etacie , muszą dojechać i na 6 być w robocie to wstają koło 4 , wieczorem o 20 już nie zastaniesz bo śpi.

Tu przecolowałeś Ja jeżdżę do pracy na 7 i wyjeżdżam o 6.30 a z pracy wyjeżdżam o 15.45 tak więc różnie się pracuje.

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Powiedzcie mi , opasom to da radę raz na dzień dać żreć? Do tej pory dawałem dwa razy.

Młodzież raz na dwa tygodnie ma bele wstawiane, tylko się co i rusz podskoczy wody nalac 🙊

Opublikowano
13 minut temu, 6465 napisał:

A day numer telefonu  to ci zdjęcie wyślę 😁

Prywatnego numeru nie podaje 😊

Opublikowano
Piotrek1975 napisał:

Sylwekx25 napisał:

6465 napisał:

Chyba coś o tym wiesz 🤔

Tu przecolowałeś Ja jeżdżę do pracy na 7 i wyjeżdżam o 6.30 a z pracy wyjeżdżam o 15.45 tak więc różnie się pracuje.

Nie przecholowałem... o 5 mają autobus ( przejazdy darmowe więc dużo osób korzysta bo już nie traci na paliwo ) więc o 4 pobudka żeby się ogarnąć, zjeść, ubrać, ewentualnie naszykować śniadanie do roboty i dojść na przystanek. To samo koleżanka w mieście, o 6 zaczyna to pobudka o 4 żeby zdążyć na tramwaj i później dojść do roboty. Więc nie wszędzie da się dłużej pospać 😉

Opublikowano

Ja wstaję 6:30, pracę zaczynam o 7:00, kończę 15:00 i 15:01 w domu, i tak od dwóch lat, odkąd pandemia nastała. I nie chciałbym tego zmieniać, bo wcześniej po 2h dojazd do pracy i powrót

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v