Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Chłopaki użytkuje ktoś taką prasę ? tak się zastanawiam czy osiemdziesiątka da radę czy trzeba kupić mocniejszego konia 🤔 albo ewentualnie instalację w forszu przystosować

prasa.jpg

prasa2.jpg

masz 2 forszaje?

Sylwekx25 napisał:

Vicon 1601 w granicach 30 tys patrząc po olx. Za tą zapłaciłem 12...

no to żeś trafił jak 6 w totka 🙊

Opublikowano

Ja tam zawsze qq pryzmę poleję konewką kwasem mlekowym  20 l ,40 l ,po wierzchu. Według mojej sprawdzonej teorii,nic nie psuje się wierzch ,ale to może i tak się nie psuje ,ale jak mysz wejdzie pod folię i się sztachnie ,to już tam nie zostaje,wychodzi z wyprostowanym chwostem ,jak lemur,chybaO.o😐

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Bananek napisał:

Sylwekx25 napisał:

Szeroki. Bodajże 210 cm

Chcesz się zamienić? 🤔

A broń Panie Boże 😅. Hesston ma 120 , dosyć mi już to nerwów zjadło 😜

ja mam 100 i nie narzekam 🙈

kris91 napisał:

Pytanie mam do osób co kiszonki z kukurydzy mają, nigdy nie siałem i chyba pora zacząć, także tego: jak ugniatam kukurydzę to trzeba zawsze zakiszacz dawać, czy i bez zakiszacza będzie dobre?

nie trzeba,niektórzy dają serwatkę ale nie wiem czy to coś daje

Opublikowano
DANDYS napisał:

no jak szczelisz ripostę czasami 😀

a właśnie jak mam posiana gorczyce mogę jeszcze wziąć próbki do badania gleby? bo po żniwach musowo wapnowanie

Nie możesz. Nie wolno wchodzić w rosnąca gorczycę. 😉

Opublikowano

wczoraj też gospodyni za mną drzwi obory zamknęła.mowi że ostatnie sztuki z jej gospodarstwa 

Opublikowano
superfarmer02 napisał:

Sylwekx25 napisał: Bananek napisał: Sylwekx25 napisał: Szeroki. Bodajże 210 cm Chcesz się zamienić? 🤔 A broń Panie Boże 😅. Hesston ma 120 , dosyć mi już to nerwów zjadło 😜 ja mam 100 i nie narzekam 🙈

Wjdź w żytnią słomę po bizonie to zmienisz zdanie 😂

Opublikowano
19 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Tak, mam takie 2 s,t co będą miały rok ale nie zostawiam bo nie ma komu robić.

Czemu likwidujesz? Mozna wiedzieć po ile sztuk hodowałeś? 

Opublikowano

noooo.

jeden już trza bedzie o ceny się pytać. tak od rana wystrzelił....

Opublikowano
pafnucy napisał:

Czemu likwidujesz? Mozna wiedzieć po ile sztuk hodowałeś?

A no temu bo zysk minimalny a przy wzrostach cen nawozu i ON to mija się z celem jak dla mnie. Różnie trzymam od 9 do 40 szt opasa. Mam pracę fajną więc rezygnuję i może nawet dzierżawy oddam.

Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

kiepski Płaciłeś i znalazła nowego kupca :D

ja nie handlarz.do pasienia wziąłem. 

Leszek  byki.

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

superfarmer02 napisał:

Sylwekx25 napisał: Bananek napisał: Sylwekx25 napisał: Szeroki. Bodajże 210 cm Chcesz się zamienić? 🤔 A broń Panie Boże 😅. Hesston ma 120 , dosyć mi już to nerwów zjadło 😜 ja mam 100 i nie narzekam 🙈

panie po bizonie to 200 mało 🤣

Opublikowano

a w dwójce już do 50 ha dadzą więcej jak w unii. rano tylko do 20 i 30 słyszałem

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

superfarmer02 napisał:

Wjedź w żytnią słomę po lexionie 7m. Kurła, ile mi to nerwów zjadło.

Opublikowano

ile ja już tych obietnic dla wsi od róznych partii słyszałem....gdyby chociaż połowę spełniali......

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v