Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z licznikami cyfrowymi jest tak - analogowe mierzą przebieg prądowy "uśredniony" ciągle, ponieważ w czasie rzeczywistym pole magnetyczne oddziaływuje na tarczę i kręci ją proporcjonalnie do przepływającego prądu

w cyfrowym teoretycznie jest tak samo  i dla odbiorników liniowych, typu żarówka czy silnik indukcyjny pomiar nie odbiega od tego wykonanego analogowym

problem zaczyna się dla urządzeń cyfrowych, pobierających prad w sposób nieciągły, gdzie wypełnenie jest impulsowe w czasie i generalnie średni pobór jest około np 1A, ale występują cykliczne skoki (pompowanie) na przykład po 10A w celu naładowania kondensatora itp

cyfrowy licznik próbkuje z określoną częstotliwością aktualny przepływ prądu, np co 2ms

jeśli w tym odstępie trafi na dwa impulsy po 10A, to traktuje to jako pobór 10A, mimo, że w międzyczasie przez 90% tego okresu pobór był na przykłąd 0,5A

stąd biorą się  spore zawyżenia wskazań poboru energii, problem jest znany, ale wszyscy zamiatają  to pod dywan

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Już zatrybiłem o co biega, jak się cofnąłem to tych postów.

A dziś mnie tak łeb i oczy napieprzają że ledwie trybię. 

Chyba jakąś koronę złapałem

Jeszcze jakiś tron🚽 i król albo jaki cysorz. 🤴

Opublikowano

Nowy licznik zamontowany 30 czerwca. 

18 września odczyt 800kWh🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Nie wiem jaką fakturę naliczą, ale po 0,8zł to jest 640zł. Do tej pory najwyższy rachunek opiewał na 420 w okresie zimowym

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

23 minuty temu, Bananek napisał:

Jakie brony, chlopie. Kto w tych czasach broń używa....

Używam, nie mam czym agregatu pociągnąć. A kultywator jeszcze więcej wydrze. Pod pszenicę w poprzek bronami i wzdłuż ze dwa razy i można siać.

Jakie w poprzek? I dziwisz się, że nikt nie chce u ciebie kosić kombajnem.

Opublikowano
10 minut temu, jarecki napisał:

ale miesięcznie te rachunki ?

Pewnie jak wszędzie na kwartał

To uj nie rachunki 🙄 

Opublikowano
Agrest napisał:

A dziś mnie tak łeb i oczy napieprzają że ledwie trybię.  Chyba jakąś koronę złapałem

Czemu zaraz o najgorszym myślisz. To tylko starość, zostanie już z tobą na zawsze.

jahooo napisał:

Z licznikami cyfrowymi jest tak - analogowe mierzą przebieg prądowy "uśredniony" ciągle, ponieważ w czasie rzeczywistym pole magnetyczne oddziaływuje na tarczę i kręci ją proporcjonalnie do przepływającego prądu

w cyfrowym teoretycznie jest tak samo  i dla odbiorników liniowych, typu żarówka czy silnik indukcyjny pomiar nie odbiega od tego wykonanego analogowym

problem zaczyna się dla urządzeń cyfrowych, pobierających prad w sposób nieciągły, gdzie wypełnenie jest impulsowe w czasie i generalnie średni pobór jest około np 1A, ale występują cykliczne skoki (pompowanie) na przykład po 10A w celu naładowania kondensatora itp

cyfrowy licznik próbkuje z określoną częstotliwością aktualny przepływ prądu, np co 2ms

jeśli w tym odstępie trafi na dwa impulsy po 10A, to traktuje to jako pobór 10A, mimo, że w międzyczasie przez 90% tego okresu pobór był na przykłąd 0,5A

stąd biorą się  spore zawyżenia wskazań poboru energii, problem jest znany, ale wszyscy zamiatają  to pod dywan

Idealnie wyjaśnione.

Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

Jakie w poprzek? I dziwisz się, że nikt nie chce u ciebie kosić kombajnem.

To nie znacie takiej metody uprawy? Jeszcze końmi się tak robiło, pole równe jak stół potem. Po orce jeździsz w poprzek a potem wzdłuż. Popytaj starszych, powinni pamiętać takie coś, chyba, że na Podlasiu inne metody uprawy były.

Opublikowano

U nas ostatni raz robiliśmy bronami w poprzek jak się uczyłem samodzielnie traktor prowadzić. To będzie jakieś 30-33 lata temu.

A konia w naszym gospodarstwie to ja pamiętam jak przez mgłę

Opublikowano
Ursus932 napisał:

7 minut temu, DANDYS napisał:

i marzą mi się brony PGRowskie

A jakie to ? Te ciężkie ciągane gdzie rama na dwóch kołach 🤔

5 minut temu, Agrest napisał:

Żółty bananie, nie wyjaśniłeś o co z bykami ci chodziło?

🙉 Ja tylko pociągnął 

tak

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To nie znacie takiej metody uprawy? Jeszcze końmi się tak robiło, pole równe jak stół potem. Po orce jeździsz w poprzek a potem wzdłuż. Popytaj starszych, powinni pamiętać takie coś, chyba, że na Podlasiu inne metody uprawy były.

Takie może i były. Dziś się wszystko tak urabia jak się potem po polu jeździ. 

Opublikowano

Moi teście płacili za prąd około 200zl miesięcznie tylko sam dom. Z dwa lata temu musieli wymienić licznik i wzięli na doładowania i teraz jak uzupełnia za 100zl to przez miesiąc nie wykorzystają. 

Opublikowano
2 minuty temu, bratrolnika napisał:

Dwumiesięczne. Dla PGE to chyba standard rozliczeniowy

I spawarka w tych rachunkach?

Opublikowano

To chyba od sąsiadki masz przedłużacz.

U mnie 400/2m-ce, dom plus pompa głębinowa. 2lodówki, 2 zamrażarki 3 telewizory, komputer 2 pralki i 2 czajniki

Opublikowano

nie sprawdziłem bo poprzedni licznik miał możliwość odczytu chwilowego poboru prądu , ten teraz nie ma  ale jesli chodzi o silniki elektryczne to zużycie pokrywało się z mocą silnika , a spawarki nie sprawdzałem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v