Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Moja kopaczka pojechała na Ukrainę, podobnie jak pługosadzarka i dwa siewniki konne oraz jedna konna zgrabiarka do siana.

A piękna snopowiązałka pojechała do huty😪

Widziałem dziś po drodze konną przewracarkę z samem sprzągniętą- gość jeszcze sianko suszy. Bo kopaczek takich jak u mnie to na pęczki. Spotkałem się dziś z jednymi dziadkami, 30a pola im zostało bo nie ma kto robić, sami zostali, kopali sobie samem z konną kopaczką a trzydziestka z dwukołówką. No trzydziestka to wygłaskana👌

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Widziałem dziś po drodze konną przewracarkę z samem sprzągniętą- gość jeszcze sianko suszy. Bo kopaczek takich jak u mnie to na pęczki. Spotkałem się dziś z jednymi dziadkami, 30a pola im zostało bo nie ma kto robić, sami zostali, kopali sobie samem z konną kopaczką a trzydziestka z dwukołówką. No trzydziestka to wygłaskana👌

Pomógł byś dziadkom, nie jesteś zły chłopak.

Opublikowano

Zgrabiarka konna to była luks. Jak ja ją lubiłem. Podpięta już do trzydziestki i automat, wystarczyło lekko biedronia nacisnąć i cyk , winda w górę,🤭

Opublikowano
Przed chwilą, deSilva napisał:

Pomógł byś dziadkom, nie jesteś zły chłopak.

Swojego miałem dziś dość. Jutro u nich jestem do wożenia g*wna a podorywkę sobie sami chcą zrobić. Ale znajomy nie chce C-330 do rozrzutnika brać, każe swoją C-360 jechać to i nawet lepiej, zawsze jakaś odmiana.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Bananek napisał:

Nie osłabiaj mnie, Piotrek. Serio jeszcze takim czymś kartofle kopiesz?

A czemu nie jak ma mało, lepiej wyczyści jak taśmowa. Ja swoja lata temu rozjebaczylem w burakach, ale teraz tyle co sadze to by się przydała, była podwieszana na ciągnik, i co najważniejsze jeszcze tatowa.  :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

A jak, to jest najlepsza maszyna do tego. Nie ma się co zepsuć, jak svię dobrze pobawi i ustawi to i ziemniaków nie kroi.

Nie gniewaj się ale to trzeci świat albo i dalej. 

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

W moich stronach normalność, gdzie dominują kawałki ziemniaków od 3-4 do 30a max. Niezniszczalna maszyna, na moje życie starczy, potem pewnie żyletki bo nie będzie miał kto gospodarzyć.

Opublikowano

Kosa to chyba dziesiąty świat, a ja używam dalej.  :)

2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Opublikowano
34 minuty temu, gregor1284 napisał:

Kurła obetnij wtyczkę, zatnij kable i dwa patyki przygotuj. W najgrubsza dziurę wkładasz jeden kabel i w któraś z pozostałych drugi i musi działać. Nie zapomnij usztywnić wcześniej przygotowanymi patykami. Jak masz jakiś wyłącznik. Przed mufą to i karton gipsy możesz zastosować. 😉

Panie to będzie w stodole 🙆nie na kupie gnoju.

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

W moich stronach normalność, gdzie dominują kawałki ziemniaków od 3-4 do 30a max. Niezniszczalna maszyna, na moje życie starczy, potem pewnie żyletki bo nie będzie miał kto gospodarzyć.

A co to za strony? 

Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

dominują kawałki ziemniaków od 3-4

Chyba nieźle się ludziom nudzi... U nas też jest taki jeden, parę arów ziemiaków,  jedna krowa, parę świnek  kury kaczki i w sumie przełazi przy tym cały dzień i nigdy piniędzy nie ma 

Opublikowano

To jak nie potrzebne to wyciągniesz kable i głową spokojna 

Przed chwilą, pawel885 napisał:

Chyba nieźle się ludziom nudzi... U nas też jest taki jeden, parę arów ziemiaków,  jedna krowa, parę świnek  kury kaczki i w sumie przełazi przy tym cały dzień i nigdy piniędzy nie ma 

Sprzedaje te swinioki? 

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

A co to za strony? 

Małopolska.

1 minutę temu, pawel885 napisał:

Nie nudzi, tylko mają dla siebie. Dla mnie to podstawa. Takich się powinno promować. Ja też łażę nieraz i cały dzień i pieniędzy z tego nie mam bo co wezmę przy handlu to zaraz właduję z powrotem. Lubi się to i tyle.

• Like 1
Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

3 minuty temu, slawek74 napisał:

włącznik to gdzieś wysoko pod ręką a nie w paski 🙉

Tyle kabla było z silnikiem, dotąd sięgnął, nie chciało się go rozktęcać.

było skręcić na ryja albo kostką za izolować i gdzieś wyżej włącznik pierdyknąć ja mam z prawej na górze że jak zasówę lewą zamykam prawą stuknę w wyłącznik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v