Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
27 minut temu, TheraRolnik napisał:

Samochód nie jest na mnie, ja jestem jako współwłaściciel a jak bym chciał żeby był tylko na mnie ubezpieczony to bym płacił 2,5tys 😅

Czyżby  z ojcem 

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

15 mm za noc

Ło kurła co ja napisał 🙉🙈 zapomniałem po wczorajszej ulewie zresetować deszczomierz 🙉😅. Czyli wychodzi na to , że w nocy wcale tak dużo nie padało i dopiero teraz zaczyna 🤔

Opublikowano
jacus napisał:

kra- 17 mm za noc i dalej pada i pada mac...sloma tez lezy,nie chcialo sie w niedziele wozic i kara jest....

jak sprasowana to nic jej będzie u sąsiada w pokosach już ze dwa tygodnie .... eh

Opublikowano

Wczoraj z rodzicami rozmawiałem to sloma tez lezy w pokosach ale co dla.siebie to zabrali za pogody. Tamtą ma sasiad zabrac no ale robota stoi. Fasola nie ścięta,tyle.co troche na próbę jak bylo słońce( @Andpol wie jak to jest). Widzialem ze w tomaszowskim kolega juz konopie kosił a tutaj u znajomego jeszcze stoi.

Na dzisiaj 1, na jutro 1,8 zapowiadaja deszczu wiec moze akurat.nie bedzie bo to znikome ilości i zazwyczaj chmury sie rozchodzą.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

No nie gadaj, to na kogo ty ten samochód zarejestowales??? Na kogoś bez zniżek????

Ja wszystkie zniżki wypracowałem sobie sam, od 19 roku życia miałem auto na siebie, od 21 dwa

Ze zniżkami ale część zabrali po wypadku czy tam stłuczce ... Nie wiem dokładnie jak to tak było 

Jak by było bez zniżek to bym płacił 2,5 tys a place 1400 

Ciekawe jest to że jak bym ja nie był dopisany do ubezpieczenia to by było 800zł a jak jestem dopisany do już 1400

3 godziny temu, jahooo napisał:

To ile ty masz mat, że nie masz zniżek, gimnazjum już skończone ??? :D

22 mam 😉 

2 godziny temu, Łolek napisał:

Czyżby  z ojcem 

Nie, on już dawno powiedział że współwłaścicielem nie będzie 😉

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano

No i pada cały dzień.  Już do 10mm dobiją.

A tymczasem u obszarnika który za wszelką cenę musi zmłócić swoim psującym się sprzętem, nie patrząc na samoniszczenie:

20210830_095602.jpg

Opublikowano
gregor1284 napisał:

@Bananek pa to 

FB_IMG_1630157180737.jpg

nie wrzucaj tu prywatnych zdjęć. wiadomo kto to będzie oglądał...

Agrest napisał:

A tymczasem u obszarnika który za wszelką cenę musi zmłócić swoim psującym się sprzętem, nie patrząc na samoniszczenie: 

innowacyjny system. nie będzie musiał siać ozimin. odpada paliwo, topienie się błocie, nerwy, czas.... ucz się, a nie się wyśmiewasz.

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

No i pada cały dzień.  Już do 10mm dobiją.

20210830_095602.jpg

Ta hydroponika coraz szybciej się rozwija. Nie dość że kiełki to i włókno od razu 🤔

Opublikowano

I takich kilkanaście ha rozsianych po terenie.

Z grykami też ludziom dało czadu. 80% położyło na pokos przed deszczami. Pewnie wszystko zrosło. 

Jutro też ma dolać.

Opublikowano
12 minut temu, Bananek napisał:

innowacyjny system. nie będzie musiał siać ozimin. odpada paliwo, topienie się błocie, nerwy, czas.... ucz się, a nie się wyśmiewasz.

A jaki tam innowacyjny. Już radziecki uczony Miczurin wymyślił pszenicę którą raz się sieje i kolejne 5 lat zbiera 😋

Opublikowano

Spokojnie dałoby radę tak robić. Tylko potrzebny mały Zachodni kombajn, co to kupiony żeby na usłudze zaoszczędzić. Te ładnie i równo sieją po polu🤭🤭🤭

Opublikowano
9 minut temu, Bananek napisał:

no nie gadaj. zachodnie nie gubiOM. to tylko bizony wprowadzają nowoczesną uprawę pasową.

Żaden bizon mi tyle nie puścił jak 3 letni John. W tym roku New Holland to dla mnie ta robota siem podobała 😉

Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

Żaden bizon mi tyle nie puścił jak 3 letni John. W tym roku New Holland to dla mnie ta robota siem podobała 😉

Kwestia wprawy i tyle. 7 letni Claas Avero i po mieszance w poplonie rośnie od groma owsa i jęczmienia a po Bizonie też po mieszance trochę mniej ale wszystko w granicach "rozsądku", grzebałem w sieczce, przecież nie będę biegł jak zobaczę kilka ziarenek. Kwestia operatora i jego umiejętności ustawienia.

Pada dalej.

Opublikowano

O widzisz i tu masz rację. Nawet samo ustawienie motowideł gra rolę. Znam takiego że napierdala nimi aż żal patrzeć. Szybko i po samej sztandze. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v