Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Gęsi to nie aż taki łatwy biznes , odpowiednia temperatura przy odchowie małych, później karmienie paszą i sianem/trawą aż wreszcie przejście na owies w odpowiedniej fazie tuczu. Później ludzi do załadunku ogarnąć i to najlepiej nie pijaczków spod sklepu bo będą poobijane.

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Gęsi to nie aż taki łatwy biznes , odpowiednia temperatura przy odchowie małych, później karmienie paszą i sianem/trawą aż wreszcie przejście na owies w odpowiedniej fazie tuczu. Później ludzi do załadunku ogarnąć i to najlepiej nie pijaczków spod sklepu bo będą poobijane.

to samo dotyczy każdego innego drobiu.

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

A ktoś kogoś trzyma na siłę? to o czym piszesz to tylko błahostki. taniec z innym? rzeczywiście ujma. Szon, poczucie własnej wartości to nie to o czym piszesz.

Jakie może być poczucie własnej wartości jak będziesz się bał o małżonkę że Ty nie tańczysz to pójdzie w długą z jakimś tancerzem  :P

od błahostek się zaczyna.

Opublikowano

choć akurat brojlery można zbierać kombajnem. był tu w okolicy jeden tyłek co zakupił kombajny, ale po jednej usłudze nikt już go nie wynajął. drób był tak poniszczony, że nie nadawał się na półkę sklepowa. gościa już nie ma na tym świecie podobno, bo sprzęt kosztował miliony i trzeba było to spłacić.

deSilva napisał:

jak będziesz się bał o małżonkę że Ty nie tańczysz to pójdzie w długą z jakimś tancerzem  

Ty chyba nie ufasz za bardzo swojej połowicy. obawiam się, że związek ma polegać na zaufaniu. U nas go nie brakuje. dobranoc.

Opublikowano
8 minut temu, Bananek napisał:

choć akurat brojlery można zbierać kombajnem. był tu w okolicy jeden tyłek co zakupił kombajny, ale po jednej usłudze nikt już go nie wynajął. drób był tak poniszczony, że nie nadawał się na półkę sklepowa. gościa już nie ma na tym świecie podobno, bo sprzęt kosztował miliony i trzeba było to spłacić.

Ty chyba nie ufasz za bardzo swojej połowicy. obawiam się, że związek ma polegać na zaufaniu. U nas go nie brakuje. dobranoc.

No chyba się nie rozumiemy, zaufanie nie polega na zabranianiu, :P  Dobranoc

Opublikowano
37 minut temu, Bananek napisał:

te uszy świetnie rozłączają za to rozmowę telefoniczną 😉 zawsze trafiają w czerwoną słuchawkę

Nie dziwi cię to że tylko wtedy jak z tobą gada😁

• Haha 1
Opublikowano

Znajomy ma swinie dunczyki i ostatnio mial przygode ze musial.kare jakąs placic 10tys(ale za co to nie wie nikt). Teraz postawil 4 biny 3 takie same I jeden mniejszy ale na wypasie.wiec cos tam.obraca groszem na inwestycje z prowu.

Opublikowano
4 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Znajomy ma swinie dunczyki i ostatnio mial przygode ze musial.kare jakąs placic 10tys(ale za co to nie wie nikt). Teraz postawil 4 biny 3 takie same I jeden mniejszy ale na wypasie.wiec cos tam.obraca groszem na inwestycje z prowu.

U mnie ci co hodują  dunki  to najbogatsi ludzie na wiosce.  I ciągle powstają nowe chlewnie.

Opublikowano
Bananek napisał:

soltys48 napisał:

mimo dużych uszów zero słuchu muzycznego

te uszy świetnie rozłączają za to rozmowę telefoniczną 😉 zawsze trafiają w czerwoną słuchawkę

Uziu92 napisał:

taa, a co rusz nowe kurniki dostawiają, biny, willa za pewnie kilka mln wystawiona , samochody luksusowe , ładowarki teleskopowe nowe, ciągniki , przez miedzę mam to widze jakie inwestycje idą , wiadomo że ceny wirują , jeden rzut utopi to po kolejnych koniunktura się odwróci i kokosy ma.

idź w to. nikt Ci nie broni. zobaczysz jakie to różowe.

był plan żeby kurnik stawić. słomę swoją bym wepchnął w produkcję i zboże a nie sprzedawał za słabe pieniądze. Przejechał się ten co pojęcia o tym nie ma albo przeinwestowal , sąsiad przez miedzę ma 10 kurników , co rok dwa kolejne dostawia , jakby się nie opłacało to by nie budował. Pieniądze potężne na tym robi bo i pole dokupuje. Jak ktoś o czyms nie ma pojęcia to niech się nie bierze i nie będzie rozczarowania i bankructwa , tak jak ten z jutube z Parczewa , co on nie będzie robił , pola dobiera , wielkie plany a na podwórku skansen maszyn , nie ma czym robić , bo tym dziadostwem co on ma to nie wiem czy by 5 ha zrobił jak trzeba, wiecznie popsute. porwie się jeden z drugim z motyka na słońce a potem biadoli. Ja już prąd na działce założyłem , jak będzie trochę kasy wolnej żeby za bardzo wkredyt nie iść to zacznie się inwestycje.

• Haha 1
Opublikowano

na jeden rzut 20 tysiecy brojlera  to slomy potrzeba ze ho ho, z 1,5 tony powinno wystarczyc, 5 razy w roku -zeby ci nie braklo  😛.

kurcze 1,2-1,4 jednodniowe, pasza na kg wagi zywej potrzeba 1,7 -2 kg  ceny akualnej nie znam, bo ciagle drozeje ale pewnie 1400-1500 bedzie. do tego prad,woda  praca, nocki zarwane, lapanie, mycie sprzatanie.  upadki-jak masz pecha i gorace lato to i 20 % padnie i to przewaznie duzych..

oplacalna cena za kg to aktualnie w rejonach 3,2 zl- ile razy w ostatnich dwoch latach taka byla ???

uziu-ten sasiad to jednym rzutem splaca poprzedni,roluje dlugi w wylegarni i paszarni , buduje na kredyt i niczym sie nie przejmuje bo dlugi ma wielokrotnie wieksze niz majatek wiec to problem bankow a nie jego ... tak to u nas wyglada moze gdzies jest inaczej..

dzisiaj pogoda byla dobra-w polu mozna spokojnie bylo robic-ale musialo popadac, kilkanascie kropli na szybie ale musialo.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

na jeden rzut 20 tysiecy brojlera  to slomy potrzeba ze ho ho, z 1,5 tony powinno wystarczyc, 5 razy w roku -zeby ci nie braklo  😛.

kurcze 1,2-1,4 jednodniowe, pasza na kg wagi zywej potrzeba 1,7 -2 kg  ceny akualnej nie znam, bo ciagle drozeje ale pewnie 1400-1500 bedzie. do tego prad,woda  praca, nocki zarwane, lapanie, mycie sprzatanie.  upadki-jak masz pecha i gorace lato to i 20 % padnie i to przewaznie duzych..

oplacalna cena za kg to aktualnie w rejonach 3,2 zl- ile razy w ostatnich dwoch latach taka byla ???

uziu-ten sasiad to jednym rzutem splaca poprzedni,roluje dlugi w wylegarni i paszarni , buduje na kredyt i niczym sie nie przejmuje bo dlugi ma wielokrotnie wieksze niz majatek wiec to problem bankow a nie jego ... tak to u nas wyglada moze gdzies jest inaczej..

dzisiaj pogoda byla dobra-w polu mozna spokojnie bylo robic-ale musialo popadac, kilkanascie kropli na szybie ale musialo.

Aż jestem ciekaw gdzie takie banki hojne które dają kredyty wielokrotnie większe niż wartość majątku?  

• Like 1
Opublikowano

wartosc majatku ksiegowa a realna to w tym biznesie przepasc.. kurnik w zasadzie do niczego innego sie nie nadaje,wiec go nie sprzedasz ty czy komornik komus spoza branzy chyba ze za grosze na jakis magazyn.

znajomy ze dwa lata sprzedawal w miare nowy budynek, ktory pare lat i tak stal pusty. rok go remontowali i przerabiali zeby budy nie przypominal.

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

wartosc majatku ksiegowa a realna to w tym biznesie przepasc.. kurnik w zasadzie do niczego innego sie nie nadaje,wiec go nie sprzedasz ty czy komornik komus spoza branzy chyba ze za grosze na jakis magazyn.

znajomy ze dwa lata sprzedawal w miare nowy budynek, ktory pare lat i tak stal pusty. rok go remontowali i przerabiali zeby budy nie przypominal.

Ale kredytu większego nie dostanie niż wartość wybudowania tego kurnika z materiałami. Nikt by mu nie dał krechy wielokrotnie większej niż wartość majątku. Charytatywnie nikt nie robi a zwłaszcza banki. Głupich ludzi tam nie ma i nikt mu przykładowo nie liczy wartości kurnika na 1 mln zł bo tyle kosztowały materiały i  robota. 

Opublikowano

Patrzę na prognozy i od 6 września stabilizacja, słonecznie, może ludzie skończą żniwa, ale bardzo zimne noce.

Czyżby pierwsze siwki miały wyjść na łąki i przydróżki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v