Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, kopernik123456789 napisał:

A to sie opłaca chować. Duzo paszy potrzeba i siana zeby to wyrosło. Dwa lata wystarczy?

Nie wiem, no ale raczej się opłaci. Ja Ci sprzedam kucyki po 1500 a Ty go u chowasz na dużego konia i sprzedasz za te dajmy na to 12tys. 10tys raczej na siano nie przeznaaczyssz bo jak taki koń miałby zjeść 200bel siana? 

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

Dziadek miał kiedys siwka, co się nie dał oszukać. Jak na wóz włożyli 61 snopków, a nie 60, to tylko szarpnął postronkami i choćby ognisko pod nim palić, nie ruszył z miejsca. Taki był cwany.

ale widzieć tego nie widziałeś?

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

Dziadek miał kiedys siwka, co się nie dał oszukać. Jak na wóz włożyli 61 snopków, a nie 60, to tylko szarpnął postronkami i choćby ognisko pod nim palić, nie ruszył z miejsca. Taki był cwany.

To był ten sławny Siwek ze złotą grzywą? 

1 minutę temu, Piotrek1975 napisał:

Panyktoś wie co z Piotrem (Rolnikiem) co pszczoły miał I kury, z pod Krakowa. Ci z nim, czy nick zmienił?

Napisz pw 🙊

Opublikowano
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Nie wiem, no ale raczej się opłaci. Ja Ci sprzedam kucyki po 1500 a Ty go u chowasz na dużego konia i sprzedasz za te dajmy na to 12tys. 10tys raczej na siano nie przeznaaczyssz bo jak taki koń miałby zjeść 200bel siana? 

A to do rzezni sie sprzedaje czy gdzie.

Opublikowano
7 minut temu, pafnucy napisał:

ale widzieć tego nie widziałeś?

nie widziałem, dziadek o tym opowiadał i cała rodzina, siwek żył gdzieś do lat 70-tych

dziadek zawsze miał 4-6 koni w gospodarstwie, końmi obrabiał 20ha pola, więc jednym siwkiem się nie przejmował, zwłaszcza, że do prac pielęgnacyjnych był podobno niezastąpiony

Opublikowano

do Ameryki. tam do westernów potrzebują.

2 minuty temu, kopernik123456789 napisał:

Opublikowano
12 minut temu, gregor1284 napisał:

Dobry hodowca z niego będzie jak z kucyka dużego konia zrobi 😂😂😂

• Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, kopernik123456789 napisał:

Ta, w kielby. Albo na export do Włoch. A może jaka dupeczka przyjedzie kupić albo uratować od rzeźni i zaiskrzy między wami? To też rozważ 

1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Dobry hodowca z niego będzie jak z kucyka dużego konia zrobi 😂😂😂

Eeeeeee tak się nie gada, to niedobra jest 

• Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, sadownik12 napisał:

Nie wiem w sumie czego szukasz, ale wśród 600 w typie naked jest spory wybór. GSRa brałeś pod uwagę? A ponad to przyspieszenie to lepiej przyjrzeć się prostej ramie wśród używek ;) .

Tak, GSR też w kręgu moich zainteresowań, choć myślę że z nim będzie tak jak z FZ6, jakby nie patrzeć to ma silnik żywcem ze scigacza

31 minut temu, Belaruss820 napisał:

To chyba Twoj dziadek na jarmark do Tyszowiec jezdzil. Bo tam baba tez stala na moście i trzeba bylo calować. 

Ojciec też kiedyś mi tą bajkę opowiadał, tylko że u nas Cyganka na moście w Łowiczu stała

Opublikowano

zdjęcie w lux momencie zrobione. ale wygląda jak by ktoś podniósł konia .

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, debrzyna napisał:

A moja robiła tak 

IMAGE022.JPG

Zamiast ty na nią to ona na ciebie wskakiwała🙆 czym ty ja poił?sokiem z gumi-jagód🤔

Edytowane przez 6465
  • Haha 6
Opublikowano

Babcia wspomina, że mieli kiedyś u pradziadków takiego konia co wszystkiego dosłownie się bał. Zwożenie siana i przejazd po drewnianym mostku nad rowem- stop i nie pójdzie. Jazda do miasta i po drodze rowerzysta- ucieczka do rowu. Szybka sprzedaż rozwiązała problem. A jako anegdotę o koniach to historia po sąsiedzku. Sąsiad handlował końmi i sprzedany koń zdechł po jakimś czasie u nowego właściciela. Ten się sąsiadowi poskarżył a on na to tak- " Zdechł? No patrz pan, u mnie tego nie robił...".

• Haha 8
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v