Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naganiacz to ktos kto jezdzi z handlarzem po rolnikach ktorzy maja bydlo na sprzedaz, czesto pomaga w negocjacji ceny i bierze za to prowizje od handlarza a czesto i od rolnika.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Kentar napisał:

A to troche przyznam racje. Dalej nie pojmuje fenomenu, ze jest masa ludzi ktora nie sprzeda bydla jak nie przyjedziesz bez naganiacza a wiadomo, ze z naganiaczem trzeba kupic taniej bo trzeba zarobic na niego. :)

Nie trzeba kupić taniej, nawet trzeba dać dobrą cenę a jebnąć na wadze. To nie jest skomplikowane🤣🤣🤣🤣🤣

Znam takich co sprzedają rocznie po 30-40 sztuk a wagi nie maja a wierzą w wagę na aucie kupującego🤣🤣🤣🤣 ceny maja najlepsze i zawsze sie pół rodziny zważy i waga dobrze pokazuje🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

,,Poza tym Pan Mieciu kupuje juz u nas 10 lat to nie oszukałby”.  a Pan Mieciu przyjeżdża z obstawa 3 kolesi którzy robią wszystko, No ale cenę Pan Mieciu daje najlepszą, do wielu juz nie jezdzi bo ogólnej wagi boi sie jak diabeł święconej wody. 
przypadek?

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kentar napisał:

Tylko na dwoch zakladach, jeden od razu -50gr zdjal i wlasnie ten ktory zdjal 50gr byl pierwszy z obnizkami wiec moze ma lepsze informacje, bo on juz byka zdjal w poniedzialek a reszta dopiero jakos sroda/ czwartek wiec mozliwe, ze i reszta zdejmie.

Wszystko wina handlarzy, jak Ci sasiad babe bedzie ruchal po cichu tez powiesz, ze wina handlarza?

Babę zawsze można zmienić 😃Handlarza zresztą też 😀  W Polsce obniżki, a jakoś u Niemca cena byka bije kolejne  rekordy. U nas chyba ludzie bardziej podatni na informację o obniżkach.

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 5.12.2021 o 22:58, przemek28_28 napisał:

Nie sam sobie, chodziło mi o to ze jeśli np 1 tona jęczmienia jest np 1000 złotych w skupie to powinno sie liczyc jako 1000, bo równie dobrze mógłbyś tego przez byki nie puszczać i mieć tez pieniądze. Bo 4 kg jęczmienia i 0,7 rzepaku to juz jest 5 złotych. Ja nic nie pisałem o sprzedazy sobie samemu. 

Jak poszedłem na studia to na pierwszym roku psor od ekonomii nam to tłuk do głów...ale jak widać nie wszyscy mieli możliwość studiów...ale żeby kalkulatora nie mieć w domu? ja zostawiłem sobie z dwie tony pszenicy jak jeszcze była po 1000 zl.  Teraz sprzedałem ją hobbystom dla kur i kupiłem owsa, jakieś odpady z pszenżyta i wysłodki mają dojechać lada moment. 

• Like 2
Opublikowano

Sporo ludzi poprostu planowało sprzedaż na koniec roku 

1 minutę temu, Taurus83 napisał:

Jak poszedłem na studia to na pierwszym roku psor od ekonomii nam to tłuk do głów...ale jak widać nie wszyscy mieli możliwość studiów...ale żeby kalkulatora nie mieć w domu? ja zostawiłem sobie z dwie tony pszenicy jak jeszcze była po 1000 zl.  Teraz sprzedałem ją hobbystom dla kur i kupiłem owsa, jakieś odpady z pszenżyta i wysłodki mają dojechać lada 

Miałem możliwość studiów, ale nie chciałem tracić swojego czasu . Czujesz się przez to dowartościowany ? Może masz kompleksy ? 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Napewno z korzyścią dla nas🤣🤣🤣

10 minut temu, Cybulek17 napisał:

Sporo ludzi poprostu planowało sprzedaż na koniec roku 

Miałem możliwość studiów, ale nie chciałem tracić swojego czasu . Czujesz się przez to dowartościowany ? Może masz kompleksy ? 

A może umie po prostu liczyć tak jak powinno się to robić a nie zakłamywać obraz????

tak tylko kombinuje o co mogło chodzić z tymi studiami i ekonomią🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano

ja ja , 2lata temu  siano było po 90 zł za balot  i na wiosne były spore braki w regionie siana przez susze , dziś taka belka 40 zł i niema komu kupować . to odnosnie kalkulacji chowu bydła ale i tak samo na zysk z trzody chlewnej trzeba patrzeć przez minmum 2-3 lata zysk z hodowli , ogólnie rolnictwo ma górki i dołki w tym roku malina płaciła to też na maline każdy ma postawić ?  

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

ja ja , 2lata temu  siano było po 90 zł za balot  i na wiosne były spore braki w regionie siana przez susze , dziś taka belka 40 zł i niema komu kupować . to odnosnie kalkulacji chowu bydła ale i tak samo na zysk z trzody chlewnej trzeba patrzeć przez minmum 2-3 lata zysk z hodowli , ogólnie rolnictwo ma górki i dołki w tym roku malina płaciła to też na maline każdy ma postawić ?  

teraz to opłaca sie kupic siano, zamiast drogiego nawozu na swoje ląki i bez roboty

• Like 1
Opublikowano

Od dwóch miesięcy słyszałem „ To ja potrzymam do grudnia pewnie jeszcze zdrożeją” „ Paaanie ja to przed świetami będę sprzedawał” więc zrobiła się w końcu sraczka bo każdy chce w końcu sprzedać, na zakładach widać to od razu wiec naturalnie obniżają bo po co mają przepłacać skoro towar i tak spływa 

• Like 1
Opublikowano
23 godziny temu, Azor07 napisał:

Tak, dzwoniłem bo mam byki do  handlu ,dwa tygodnie temu było 19.20 za O . Narazie się wstrzymam . U tego Anto -Leo na jutro niby cena bez zmian ma zabrać u kolegi cena od 9-12,50 brutto 

W cenniku niby bez zmian. Tak Kamil się za bardzo z ceną nie lubi wyrywać 12,5 na pewno nie da chyba ze extra towar :) Też mógłbym mieć do handlu parę sztuk ale niech sobie spokojnie stoją do lutego-marca żarcia do oporu a wiek jeszcze przyzwoity a i przez zimę głupio sobie roboty odejmować :P 

Opublikowano
17 minut temu, przemek28_28 napisał:

Napewno z korzyścią dla nas🤣🤣🤣

A może umie po prostu liczyć tak jak powinno się to robić a nie zakłamywać obraz????

tak tylko kombinuje o co mogło chodzić z tymi studiami i ekonomią🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

To moje obliczenia na potrzeby oceny realnych wydatków na produkcję . Nie namawiam nikogo na ich podstawie do oceny czy warto hodować czy nie  . Nie rozdzielam produkcji zwierzęcej od roślinnej, jęczmień pójdzie na sprzedaż to trzeba będzie kupić droższą pasze

• Like 1
Opublikowano

bydło na standardzie max jeszcze w pierwszym tygodniu grudnia trzyma ceny. przez ostatnie 10 lat może z raz podwyżkę dali tuż przed świętami. 

efekt udany. odsadki zostały w pl , skoczki objebane drogimi cielakami jak mtz olejem 😂 

kupiona wszystka padlina z importu, także dojenia czas 😂

Opublikowano
48 minut temu, jarecki napisał:

Nie. Ja wole nawet ch*jowo ale stabilnie, bo każda patologia cenowa powoduje ze skoczki szaleją i znow ceny nie bedzie z rok albo dwa. 

41 minut temu, kazik6 napisał:

teraz to opłaca sie kupic siano, zamiast drogiego nawozu na swoje ląki i bez roboty

Z tym bywa różnie. Swoje wiesz co masz, a jak od kogoś to mozesz kupić dobre a mozesz takie ze bedziesz ścielił nim.

26 minut temu, Cybulek17 napisał:

To moje obliczenia na potrzeby oceny realnych wydatków na produkcję . Nie namawiam nikogo na ich podstawie do oceny czy warto hodować czy nie  . Nie rozdzielam produkcji zwierzęcej od roślinnej, jęczmień pójdzie na sprzedaż to trzeba będzie kupić droższą pasze

To sprzedaj jęczmień po 600 tak jak liczysz do hodowli bydła i szafa gra. Zrobisz tak????

13 minut temu, HF86 napisał:

bydło na standardzie max jeszcze w pierwszym tygodniu grudnia trzyma ceny. przez ostatnie 10 lat może z raz podwyżkę dali tuż przed świętami. 

efekt udany. odsadki zostały w pl , skoczki objebane drogimi cielakami jak mtz olejem 😂 

Muszę przyznać racje.

Opublikowano

co wy macie z tymi skoczkami ? Cena przez 2 miesiące za Żywiec skoczyła z chujowej na przeciętną i myślicie że ludzie którzy zlikwidowali kilka lattemu jakąkolwiek hodowlę zwierzęca często idąc do pracy na etat nagle się rzuci na opas bydła ? Myślicie że ktoś się będzie jebał w gnoju przez dwa lata żeby zarobić tysiąca czy tam dwóch z jednej sztuki? połowa pewnie oddala ziemię w dzierżawę a reszta obsiewa to kukurydza na ziarno i ma wyjebane jaja. tak jak ktoś zrezygnowal z produkcji mleka tak samo i z opasem. Kto zrezygnował to do tego nie wróci, choćby cena była i po 15 zł za zywą

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, FarmerDyzio napisał:

co wy macie z tymi skoczkami ? Cena przez 2 miesiące za Żywiec skoczyła z ch*jowej na przeciętną i myślicie że ludzie którzy zlikwidowali kilka lattemu jakąkolwiek hodowlę zwierzęca często idąc do pracy na etat nagle się rzuci na opas bydła ? Myślicie że ktoś się będzie jebał w gnoju przez dwa lata żeby zarobić tysiąca czy tam dwóch z jednej sztuki? połowa pewnie oddala ziemię w dzierżawę a reszta obsiewa to kukurydza na ziarno i ma wyjebane jaja. tak jak ktoś zrezygnowal z produkcji mleka tak samo i z opasem. Kto zrezygnował to do tego nie wróci, choćby cena była i po 15 zł za zywą

Zawsze kilku desperatów się znajdzie. W agropropagandzie już kilka razy mówili że warto zmienić świnki na opasy. Mleczarze też cielaki zostawiają bo mięso w cenie. A młodzi ambitni jak słyszą że za byka 7 koła to myśli sobie po co będę jebał na etacie za 4

Opublikowano
46 minut temu, HF86 napisał:

świetnie, najbardziej lubię kupować takie sztuki albo dopłatowe albo skoczkowe, bydlak zayebany ale duzy i tani

• Haha 1
Opublikowano

agrobiznes to faktycznie wyznacznik. krowiarze jak cena mleka utrzyma się na poziome 2 zł to zadnwgo byka u nich nie ujrzysz. a co do młodych ambitnych to oni sieja kuku, bo jak taki usłyszy 16ton x 600 zł to nie będzie chodził przy zwierzu za 7 koła.

Opublikowano
soltys48 napisał:

46 minut temu, HF86 napisał:

świetnie, najbardziej lubię kupować takie sztuki albo dopłatowe albo skoczkowe, bydlak zayebany ale duzy i tani

ooo znowu najmądrzejszy biznesman-rolnik- handlarz w Polsce. Taki to zawsze zrobi interes. Co by się nie działo on i tak wyjdzie na swoje.Sam Będzie brodzil po uszy w gównie ale i tak się będzie cieszył że ktoś ma gorzej/ lub na kimś kilka groszy się dorobił.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v