Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Z znikąd. on nie będzie potrzebny. A napewno nie w takim systemie. będzie hodowla ekstensywna zwieńczona kilku miesięcznym tuczem na koniec Aby sprostać podniebieniom super bogaczom 

Opublikowano
45 minut temu, HF86 napisał:

Z znikąd. on nie będzie potrzebny. A napewno nie w takim systemie. będzie hodowla ekstensywna zwieńczona kilku miesięcznym tuczem na koniec Aby sprostać podniebieniom super bogaczom 

Brak cielaka do opasu jest bardziej niż pewny.  Kilka lat i stada z których można wytargać mieszańce od krów mlecznych znikną. Zobacz co się dzieje z euro , kolejne transporty cielaka z importu już będą w innej cenie . 

Widzę 3 opcję na przyszłość 

-Przerobić obore na magazyny 

-Iść w kierunku tuczarni na 300 sztuk 

-Założyć średnie stadko dobrej genetyki , coś na materiał hodowlany, może ubój, rozbiór i sprzedaż bezpośrednia czy szukać kontaktów na drogie restauracje i steakownie . W skrócie jakość, nie ilość 

W momencie kiedy dla zwykłych zjadaczy chleba zaczynają drukować mięso 3D z soji, tkanka z probówki etc. Nie wróżę świetlanej przyszłości masówce . Chcemy czy nie , łunia będzie stawiała na eko , od pola do stołu, do tego rozmaite dopłaty i ograniczenie produkcji

Opublikowano

I mnie to nawet częściowo pasuje. woly jeszcze się pasą. żeby nie zima to do nowego roku by trawę gryzly. na następną zimę prosto z pola na auto jak skończą trawy zgryzac i poplony. będzie 30 sztuk na stanie dostosowane do pakietów rolnosrodowiskowych i nie będę się wcale szarpać. za mały jestem żeby urosnąć to chociaż wygodnie żyć. 

Opublikowano

Mikulko ? 🤣 zawsze nie mogę ze śmiechu jak ktoś do nich sprzeda i powie , że dobrze zapłacili 

7 minut temu, HF86 napisał:

I mnie to nawet częściowo pasuje. woly jeszcze się pasą. żeby nie zima to do nowego roku by trawę gryzly. na następną zimę prosto z pola na auto jak skończą trawy zgryzac i poplony. będzie 30 sztuk na stanie dostosowane do pakietów rolnosrodowiskowych i nie będę się wcale szarpać. za mały jestem żeby urosnąć to chociaż wygodnie żyć. 

Najbliższe łąki do wyrwania 10km od gospodarstwa 

Opublikowano
11 minut temu, Cybulek17 napisał:

-Założyć średnie stadko dobrej genetyki , coś na materiał hodowlany, może ubój, rozbiór i sprzedaż bezpośrednia czy szukać kontaktów na drogie restauracje i steakownie . W skrócie jakość, nie ilość 

Ta opcja jest perspektywiczną ale czy starczy sił i pieniędzy zanim zacznie to przynosić kasę?

Wszyscy idą w zboża ale lepiej mieć dodatkowe źródła dochodu jak nie z rolnictwa to poza nim

Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Ta opcja jest perspektywiczną ale czy starczy sił i pieniędzy zanim zacznie to przynosić kasę ?

To jest dobre pytanie , ale zadam kontrpytanie  

Ile trzeba czasu żeby spłacić nową obore na +- 200 sztuk, infrastrukture dookoła, silosy na kiszonke, traktor + nowy wóz z 20m3 , traktor + ścielarke, dwie ładowarki , prasę do dużej kostki , sprzęt do zielonek... i bym tak mógł wymieniać 😜 

Opublikowano

W moim przypadku nigdy. 100 miałem i z etatu się żyło. teraz się pracuje żeby żyć, a nie żyje żeby pracować. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Aleee tak się zastanawiam skąd za 10 lat kupimy cielaka ? Kto mi odpowiedzie na to pytanie 

za 10 lat sporo wypadnie osób nie tylko z krów ale i z opasania bydła , mysle żę odsadki na mazurach będą dostepne . to dostarczanie do restauracji to też nalęży pamietać żę one biorą tylko okreslone części a na raszte trzeba szukać w handlu lokalnym . 

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, komizmo napisał:

Część nim spłacisz to na nowe trzeba wymienić

Otóż to 

4 minuty temu, jarecki napisał:

za 10 lat sporo wypadnie osób nie tylko z krów ale i z opasania bydła , mysle żę odsadki na mazurach będą dostepne . to dostarczanie do restauracji to też nalęży pamietać żę one biorą tylko okreslone części a na raszte trzeba szukać w handlu lokalnym . 

Odsadek pewnie będzie, kwestia w jakiej cenie bo napewno nie tanio.  Co do mięsa to oczywiście trzeba to brać pod uwagę.  Słyszałem o gospodarstwach które robią paczki po 10kg , wszystkiego po trochu i jedna cena , żeby nie zostać z gorszymi częściami 

Opublikowano

ale cena dość droga , niedawno robiłem rozpiske nawet tu na forum z zysku uboju cielaka [ około 65 kg ] to mi wyszło 100 % zarobku i w realu też tak wychodziło . Przy trzodzie chlewnej połączenie sprzedaży mięsa z przerobem to wychodzi około 1000-1200zł  przychodu   za tucznika 110 kg tak na dziś , natomiast przy cenie bydła 12 zł netto za MM  to nie ryzykował bym uboju .

Opublikowano (edytowane)

Jak będę miał nowe wycielenia to wrzucę fotki tutaj cielakow . Krowy mleczne ale dużo kryje Mo  I czerwonymi . Sam ostatnio sprzedałem byka 668 kg mieszaniec Mo  paszport wyrobiony 1.02.2020. Stał cały czas z jalowkami i żarcie jak to dla jalowek w dużej mierze sianokiszonka rzeczna kukurydza , ospa swoją i resztki z tmr. Więc myślę że nie tak źle wyszedł. Gdyby dostawał to co krowy mleczne to myślę że 17 miesięcy i na ubój  .

Jak ktoś będzie chętny  to sprzedam bo z handlazami to wiadomo kupić tanio A sprzedać drogo A ja najlepiej wolał bym to wysrodkować bez pośredników A widzę że popyt tutaj jest .

Podlasie okolice Łomży 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
27 minut temu, jarecki napisał:

, mysle żę odsadki na mazurach będą dostepne . . 

Myśłisz,ze na mazurach nie potrafią liczyć czy też może neta nie mają??

5 minut temu, Cybulek17 napisał:

U nas niby 400zł ubój i schłodzenie,

było 200 jest 250 netto

Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, greg1985 napisał:

Jak będę miał nowe wycielenia to wrzucę fotki tutaj cielakow . Krowy mleczne ale dużo kryje Mo  I czerwonymi . Sam ostatnio sprzedałem byka 668 kg mieszaniec Mo  paszport wyrobiony 1.02.2020. Stał cały czas z jalowkami i żarcie jak to dla jalowek w dużej mierze sianokiszonka rzeczna kukurydza , ospa swoją i resztki z tmr. Więc myślę że nie tak źle wyszedł. Gdyby dostawał to co krowy mleczne to myślę że 17 miesięcy i na ubój  .

Jak ktoś będzie chętny  to sprzedam bo z handlazami to wiadomo kupić tanio A sprzedać drogo A ja najlepiej wolał bym to wysrodkować bez pośredników A widzę że popyt tutaj jest .

Podlasie okolice Łomży 

Czekamy z niecierpliwością

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
9 minut temu, Cybulek17 napisał:

U nas niby 400zł ubój i schłodzenie, ale to trzeba obserwować co się będzie działo, może ludzie się przekonają i zainteresowanie wzrośnie

sobie tak na szybko na olx wpisałem mięso wołowe to ciekawe ogłoszenia  wyskoczyły  ,  jak by tak połowe zostawił ubojni a połowe wziął na rhd to nawet jakby 1/ 3 została to mysle żę za darmo  . w tygodniu bede w  burgierowni to pochwale się czego się dowiedziałem z kąt biorą mieso bo mają i steki też , ostatnio byłem na miescie lokalnym to  tam  burgery [kotlety ] kupują gotowe mrożone 

Opublikowano
5 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Brak cielaka do opasu jest bardziej niż pewny.  Kilka lat i stada z których można wytargać mieszańce od krów mlecznych znikną. Zobacz co się dzieje z euro , kolejne transporty cielaka z importu już będą w innej cenie . 

Widzę 3 opcję na przyszłość 

-Przerobić obore na magazyny 

-Iść w kierunku tuczarni na 300 sztuk 

W momencie kiedy dla zwykłych zjadaczy chleba zaczynają drukować mięso 3D z soji, tkanka z probówki etc. Nie wróżę świetlanej przyszłości masówce . Chcemy czy nie , łunia będzie stawiała na eko , od pola do stołu, do tego rozmaite dopłaty i ograniczenie produkcji

Nie wiem czy dobrze rozumiesz koncepcję od pola do stołu. Musisz bardziej się zagłębić :(

Opublikowano

ktoś jak nie wyłączy telefonu to całą noc będzie tłumaczył że żadnego ogłoszenia nie wystawiał. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v