Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam czy to objawy choroby grzybowej, pojawiają się takie place z zamierającymi roślinami, w ostatnich dwóch latach od kiedy sieją łubin nigdy nie miałem takiego problemu. Jaki środek zastosować

IMG20250614205642.jpg

IMG20250614205702.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, olkosio napisał(a):

siejesz łubin już dłużej w płodozmianie? bo ja mam 3 rok żółty mister i nie zdarzyło mi się jeszcze żeby aż tak poraził go grzyb. 

na tej działce jest pierwszy raz, sieję od dwóch lat mister i nigdy grzyba nie było, kilka dni nie byłem na polu i taka niespodzianka

Opublikowano
23 godziny temu, Celownik07 napisał(a):

Nie mozliwe, wczesniej dawalem 0.8l fusilade albo orius i ogarnial 1liscienne.  W tym roku  2,5 labladora i tez zrobil robote- perz spalony az kwiczy..

Poszedl dzis fungicyd na kwiat, nie jestem z tego zadowolony ale nie bylo innej mozliwosci. 

IMG_20250613_232115.jpg

Z tego pola biore material siewny dla siebie:

IMG_20250613_210809.jpg

Jaki środek i jaka dawka

Opublikowano
7 godzin temu, radomil24 napisał(a):

na tej działce jest pierwszy raz, sieję od dwóch lat mister i nigdy grzyba nie było, kilka dni nie byłem na polu i taka niespodzianka

Tam już jest pozamiatane, fungicydami tego nie wyciągniesz, niestety. Talerzowka i grykę siać 

Opublikowano
9 godzin temu, radomil24 napisał(a):

Witam czy to objawy choroby grzybowej, pojawiają się takie place z zamierającymi roślinami, w ostatnich dwóch latach od kiedy sieją łubin nigdy nie miałem takiego problemu. Jaki środek zastosować

IMG20250614205642.jpg

IMG20250614205702.jpg

Niestety, taka przypadłość żółtego, najbardziej podatny na choroby wśród łubinów. Więcej wilgoci, trochę słońca i obraz jak na obrazku. Teraz już nie uratujesz.

Opublikowano (edytowane)

A pojedyncze rosliny czy cale place? Jak pojedyncze to mozesz ratowac pozostale zdrowe zabiegiem interwencyjnym, zarazonych juz nie odratujesz. Jak cale place i zdrowych jest malo to szkoda pchac tam srodka. 

Dawalem 125g s.cz tebu i 75g s.cz azoksy. Azoksa w tym roku pierwszy raz. Bez azoksy dawalem 150g s.cz tebu. 

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

A w lubinie to normalne czy coś mu jest? Tam gdzie były kwiaty od góry jak się weżnie ręką to osypia się suche kwiaty (ten który jest przekwitniety) a od dołu widać zawiązuje strąki 

20250615_162223.jpg

20250615_162154.jpg

20250615_162147.jpg

Opublikowano

Mój łubin ma już z górki.

Po kwitnieniu, liście się sypią, pewno za miesiąc żniwa.

A te nie wiem czy warto robić przy braku swojego kombajnu.

Zawiązane 2-4strąków co przy niskiej obsadzie wróży klapę.

Rok u tych co gęsto zasiałem będzie że stratami antraknozy nawet w Oskarze. Łubin żółty znajomego za tydzień będzie pod pług się nadawał. Już 50% zwinięte przez antraknozę.

20250615_161328.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Celownik07 napisał(a):

A pojedyncze rosliny czy cale place? Jak pojedyncze to mozesz ratowac pozostale zdrowe zabiegiem interwencyjnym, zarazonych juz nie odratujesz. Jak cale place i zdrowych jest malo to szkoda pchac tam srodka. 

Dawalem 125g s.cz tebu i 75g s.cz azoksy. Azoksa w tym roku pierwszy raz. Bez azoksy dawalem 150g s.cz tebu. 

Pojawiają się place ale około 80% roślin jest zdrowych, jutro będę pryskał

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.06.2025 o 13:04, livebird napisał(a):

Cosik sie zieleni na nowych lisciach przebarwien nie ma 

IMG20250606114733.jpg

U mnie podobnie,

W tamtym roku Boxer 3l/ha, przepuścił sporo chwastu ale łubin ładny 

W tym roku Stomp 2,5l i command 0,25l (jak zalecał pewien youtuber) i wszystko przypalone i żółte (długo się męczył) a chwastów też pełno.

Ma ktoś sprawdzoną mieszankę, bo w przyszłym roku daję sobie ostatnią szansę z tym łubinem 😂

Edytowane przez Damianursus30
Opublikowano
37 minut temu, Damianursus30 napisał(a):

U mnie podobnie,

W tym roku Stomp 2,5l i command 0,25l (jak zalecał pewien youtuber) i wszystko przypalone i żółte (długo się męczył) a chwastów też pełno.

Ma ktoś sprawdzoną mieszankę, bo w przyszłym roku daję sobie ostatnią szansę z tym łubinem 😂

Niestety pewnie nie bedzie za wiele co zbierać o ile w ogóle bedzie co bo sporo padało i jak zaczoł sie zielenić i odżywać to zaś go przywaliło przez duzą ilosc wody a teraz zaś beda upały i go bedzie suszyc 🤣😅🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianursus30 napisał(a):

U mnie podobnie,

Rozumiem u mnie tez boxer się nie popisał.

W następnym roku będę próbował pryskać na chwasty powschodowo.

Opublikowano
2 godziny temu, Damianursus30 napisał(a):

U mnie podobnie,

Tyle comandu🤦‍♂️pewnie jeszcze na piachu. Jeżeli cena nie gra roli to stomp plus boxer.