Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Gimmeshelter napisał(a):

Nie lepiej w jakiś groch lub bobik uderzyć? Były lata że na bobiku robiło sie najlepszy zysk, sprzedać też o wiele łatwiej niż lubin

Bobik to woda, woda i jeszcze raz woda. Do tego gleba 3 klasy, może 4a na eilgotnym stanowisku.

Tego z łubinem stanowiskami  się nie zamieni.

Opublikowano

Łubin ilości tirowe na dziś 1100 netto. Tylko pewnie słodki

Opublikowano
34 minuty temu, Agrest napisał(a):

Bobik to woda, woda i jeszcze raz woda. Do tego gleba 3 klasy, może 4a na eilgotnym stanowisku.

Tego z łubinem stanowiskami  się nie zamieni.

Bywały lata że bobik i na piachu ładnie urósł

Opublikowano
45 minut temu, jacor73 napisał(a):

Wszystko zależy od rejonu i ilości, w zeszłym roku kupiłem w marcu po 1,4 a swój sprzedawałem w kwietniu po 2 zł i jakbym miał jeszcze z 5 ton, to by poszło. U mnie papudraki budzą się w połowie kwietnia i wtedy jest wielkie larum, bo co kto miał sprzedać, to już sprzedał

To samo u mnie, ogłoszenia dawno zdjete a dzwonili jeszcze w kwietniu bo numer sobie zapisali. 

Opublikowano

Zważcie, że wielu z tych klientów po żniwach pewno w dzierżawę pole oddało.

W moich stronach podobnież masowo 1-3 hektarowcy ziemię oddawali

Opublikowano
4 godziny temu, bezbarwny napisał(a):

Sprzedałem ponad 130 ton po 1120 netto za tonę. Jeszcze ponad 32 tony mam, ale i klientów na to też. Zamierzam po 1300 sprzedać. 
w tym roku również sieję. 
plon u mnie od 1582 do 2710 kg z ha, ale średnia tylko 1996 kg.  Nakłady  1370zł/ha. 

słodki czy gorzki? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał(a):

Bo to bez sensu jest? Za 5 lat ci co mają po 10 ha będą oddawać(w moich stronach już pooddawali), za max 10 lat i co mają 20-30ha będą tak robic. Nawet rolnik hobbysta będzie miał minimum 100 ha do obrobienia.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bo to bez sensu jest? Za 5 lat ci co mają po 10 ha będą oddawać(w moich steonach już pooddawali), za max 10 lat i co mają 20-30ha będą tak robic. Nawet rolnik hobbysta będzie miał minimum 100 ha do obrobienia.

Oby jednak do tego nie doszło.

Opublikowano

U mnie jest w okolicy ok 10ha gospodarstwo, gdzie ziemia leży odłogiem i zarasta. Inni rolnicy poszli się zapytać czy by mogli w dzierżawę wziąć to żona gospodarza ich pogoniła z podwórza 😂

Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał(a):

słodki czy gorzki? 

Słodki. 

25 minut temu, mf362 napisał(a):

Ciekawe czy inne kraje unijne też sieją łubiny i inne nasiona tego typu .

W Polsce to sporo osób tylko pod dopłatę leci 

Kolego, przy plonie dwóch ton plus dopłata, osiągnąłem taki zysk, jak z blisko dziesięciu ton mokrej kukurydzy przy kosztach 3300/ha. Jak kto ambitny, niech się spina. 

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Sprzedałem ponad 130 ton po 1120 netto za tonę. Jeszcze ponad 32 tony mam, ale i klientów na to też. Zamierzam po 1300 sprzedać. 
plon u mnie od 1582 do 2710 kg z ha, ale średnia tylko 1996 kg.  Nakłady  1370zł/ha. 

Zasiałeś 80 hektarów łubinu? Musisz mieć słabe ziemie skoro decydujesz się na tą uprawę w takiej skali. Tak jak ja :D 

5 godzin temu, Agrest napisał(a):

Kurcze a u mnie 1-4 hektarowcy nadal twardo się trzymają i przewalają swój perz aby tylko pole było "uprawione" i w dopłatach się zgadzało. Kiedyś nawet sami mi proponowali dzierżawę ale chcieli dalej dopłaty brać. Ja zaproponowałem, że zapłacę równowartość tych dopłat które oni teraz biorą, bo wolę sam składać wniosek na ziemie które osobiście uprawiam. Nie pasowało im. A mieliby czysty pieniądz bez roboty.

Godzinę temu, Gimmeshelter napisał(a):

Nie wiem jak wy wychodzicie na tym żeby pod dopłaty siać i to ma się niby opłacać. Pole ryć i tak trzeba 

Na bardzo słabych glebach, których też nie da się przerobić na budowlane to najlepsze co można na dzień dzisiejszy robić.

Opublikowano

Ja wolę wykę z owsem od łubinu. Mniejsza presją chwastów. Bez oprysków obędzie się . O kombajn ciężko w żniwa a co  dopiero jesienią kiedy łubiny dojrzewają . 

Opublikowano
4 godziny temu, mf362 napisał(a):

Ja wolę wykę z owsem od łubinu. Mniejsza presją chwastów. Bez oprysków obędzie się . O kombajn ciężko w żniwa a co  dopiero jesienią kiedy łubiny dojrzewają . 

Jaka proporcja? I jaka dopłata do tego

Opublikowano
4 godziny temu, mf362 napisał(a):

W łubinie łatwiej dobrać opryski, łatwiej kosi się, niż taką mieszankę wyki, która lubi wylegać i owijać w hederze.

Opublikowano
5 godzin temu, mf362 napisał(a):

w zeszłym roku siany 7 kwietnia zebrany przed zbożami, w innym roku siany 17 kwietnia zebrany max 10 sierpnia, gdzie tu jesień widać 

Opublikowano
18 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

U mnie przychód z ha około 5500zł z dopłatami, koszty opryski 400zł, nawożenie 0zł i  3 MTH