Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

<p>Daj znac jak sie bedzie kosic czy lubin nie odbija sie od kosy, tez przymierzam sie w tym roku na taki zabieg łączony w zeszłym sporo podczas koszenia kalifa dzwonilo o kombajn i na glebę</p>

Opublikowano

<p>Daj znac jak sie bedzie kosic czy lubin nie odbija sie od kosy, tez przymierzam sie w tym roku na taki zabieg łączony w zeszłym sporo podczas koszenia kalifa dzwonilo o kombajn i na glebę</p>

Ok dam znać na pewno, ale myślę że będę go kosił za minimum dwa tygodnie. A tak btw to co masz na myśli pisząc że łubin będzie się odbijał od kosy ? 

Opublikowano (edytowane)

Mój łubin wąskolistny Baron w większości jest już brązowy, ale zdarzają się takie dość duże place na których jest jeszcze zielony, a ziarno miękkie i zielone. Co robić w takiej sytuacji, ponieważ myślałem, że nie będę desykował ze względu na małą ilość chwastów. Siany dopiero 4 kwietnia, więc myślę, że na razie nie ma co z nim robić tylko poczekać.

Natomiast szerokolistny Mister w większości zielony. Czy mogę przeprowadzić desykację jak nie będzie wszędzie brązowy, chciałbym użyć nasion do siewu w przyszłym roku i boję się o kiełkowanie. Chwastów również nie ma dużo, ale boję się czy sam dobrze dojrzeje. Również siany 4 kwiecień.

Edytowane przez rafal25791
Opublikowano

Witam.Czy łubin po desykacji randapem nie jest bardziej wrazliwy na osypywanie.W zeszłym roku ojciec opryskał randapem na chwasty i podczas koszenia dużo strąków pękało więcej niz na polu obok gdzie nie był desykowany.Łubin był zaschnięty ,chodziło o chwasty. Czy można opryskać randapem z siarczanem amonu na perz w łubinie(jest większy niż łubin),a chciałbym to zrobić przed koszeniem,łubin jest już suchy.Czy nie wpłynie to na pękanie strąków.Może ktoś bardziej doświadczony odniesie się do mojego postu.Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

U mnie mozaika od czarnego (oprzedzik) do zielonego, ziarno znow drobne w tym roku z tym, ze strakow o polowe mniej jak w zeszlym.

Edytowane przez d4rek
Opublikowano

Witam.Czy łubin po desykacji randapem nie jest bardziej wrazliwy na osypywanie.W zeszłym roku ojciec opryskał randapem na chwasty i podczas koszenia dużo strąków pękało więcej niz na polu obok gdzie nie był desykowany.Łubin był zaschnięty ,chodziło o chwasty. Czy można opryskać randapem z siarczanem amonu na perz w łubinie(jest większy niż łubin),a chciałbym to zrobić przed koszeniem,łubin jest już suchy.Czy nie wpłynie to na pękanie strąków.Może ktoś bardziej doświadczony odniesie się do mojego postu.Pozdrawiam.

Według mnie nie trafiłeś z terminem oprysku.Piszesz że łubin masz już suchy i chcesz dopiero pryskać na chwasty przez co czekasz następne około 2 tygodnie i łubin się zaczyna osypywać.Ja pryskam jak około 70-80% strąków jest brązowa.

Opublikowano

Już jeden kawałek 0,4 ha wymłóciłem talerzówką, na drugim kawałku 0,8 ha nie wiem co robić bo z brzegu pola łubin jest już brązowy a dalej jest jeszcze zielony tak jakby nie dawno kwitł bo widać na roślinach kilka płatków kwiatu, a siany był w tym samym terminie, Chyba nie będę czekał i w tym tygodniu jadę z roundupem. Co będzie to będzie najwyżej wcisnę komuś na paszę. Jedyne co mnie cieszy to, że mam kawałek 2,1 ha na którym łubin jest na prawdę ładny i może choć trochę zwrócą mi się koszta które poniosłem... Posiałem w tym roku na działce o powierzchni 0,18 ha łubin z przeznaczeniem na poplon, a na tym kawałku wybieg mają kuru to łubin wyrósł na metr wysokości i dwa miesiące temu musiałem go stalerzować bo leżał plackiem. Jednak pomiot ma moc i o dziwo na korzeniu łubinu było pełno brodawek.