Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie proszę o radę. Mam problem na działce około 1,5 ha z samosiewami żyta. Pryskałem już dwa razy dawką 1l leopardu + adiuwant i o ile jęczmień który mój sąsiad posiał na moim polu ładnie spaliło to żyta praktycznie nic nie wzięło. Warto jeszcze raz pryskać ? Zwiększył bym dawkę do 2l leopardu na ha. Dodam, że żyto już się kłosi. Nie jest go może strasznie dużo ale kiepsko to wygląda.

Opublikowano

Witam.

24.04 posiałem na 5-6 klasie ziemi łubin żółty. Odmiana BARYT.

Dwa dni później opryskałem uprawę afalonem. Dawka 1,2l/ha.

Nie stosowałem przed siewem żadnych nawozów z wyjątkiem przyorania poplonu ozimego (żyto, owies, gorczyca).

W tym momencie roślinki mają po ok. 2cm wysokości.

Czy nawożenie powschodowo (oprysk roztworu wodnego lub rozsianie nawozu rozsiewaczem) potasem i fosforem przyniesie jakiś efekt?

Odświeżam

Opublikowano

panowie mam pewnien problem z perzem w łubinie poniewaz na jesieni pryskalem sciernie randapem i czesc go spalilo a troche jeszcze go zostalo a na dodatek niektore stare pedy odbijaja nowe liscie i na polu robi sie zielono i czy Leopard Extra 05 EC w dawce 3l na ha zalatwi go??

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zasiałem 1 raz łubin wąskolistny i mam pewien z nim problem liście końcówki ich usychają, robią się żółte, postępuje to od dolnych liści.

Czyżby to jeszcze skutki działania afalonu z commandem, oprysk odbył się na 2 dzień po siewie i poszło 0,15commanda i 1,3l afalonu na kawałek 1,2 hektara. Jak powschodził były niektóre rośliny porażone te co płytko były zasiane ale reszta roślin w porządku. Łubin siany 9  kwietnia. Łubin ma 6 liści i kolejne wychodzą. Te objawy postępują w głąb roślin tzn najpierw usychają, żółkną końcówki listków a potem całe liście i tak w górę rośliny.  Na niektórych roślinach widać że górne młode liście również w ten sam sposób reagują końcówki żółkną. Po  około 5 godzinach, od oprysku, spadł deszcz, padał  ok 1,5 dnia z początku ulewny potem spokojny deszczyk. Dzisiejsze oględziny zaskoczyły mnie gdyż właśnie większość roślin tak wygląda. Czego to mogą być objawy ? Cy to może te wahania temperatur ?    

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano (edytowane)

koledzy czym zwalczyć fiolek trojbarwny w lubinie waskolistnym baron . dawno nie byłem na polu i żeby taki urusl to jeszcze nie widziałem . przed wschodem poszedł afalon 1.1 l i 0.1 command
do kolegi wyżej command go pali .

Edytowane przez robi57362
Opublikowano

Witam

Zasiałem 1 raz łubin wąskolistny i mam pewien z nim problem liście końcówki ich usychają, robią się żółte, postępuje to od dolnych liści.

Czyżby to jeszcze skutki działania afalonu z commandem, oprysk odbył się na 2 dzień po siewie i poszło 0,15commanda i 1,3l afalonu na kawałek 1,2 hektara. Jak powschodził były niektóre rośliny porażone te co płytko były zasiane ale reszta roślin w porządku. Łubin siany 9  kwietnia. Łubin ma 6 liści i kolejne wychodzą. Te objawy postępują w głąb roślin tzn najpierw usychają, żółkną końcówki listków a potem całe liście i tak w górę rośliny.  Na niektórych roślinach widać że górne młode liście również w ten sam sposób reagują końcówki żółkną. Po  około 5 godzinach, od oprysku, spadł deszcz, padał  ok 1,5 dnia z początku ulewny potem spokojny deszczyk. Dzisiejsze oględziny zaskoczyły mnie gdyż właśnie większość roślin tak wygląda. Czego to mogą być objawy ? Cy to może te wahania temperatur ?    

Wina cmmandu. 

Opublikowano (edytowane)

koledzy czym zwalczyć fiolek trojbarwny w lubinie waskolistnym baron . dawno nie byłem na polu i żeby taki urusl to jeszcze nie widziałem . przed wschodem poszedł afalon 1.1 l i 0.1 command

do kolegi wyżej command go pali .

Diflufenikan radzi sobie z fiołkiem polnym, więc pewnie i z trójbarwnym. Dawka do ustalenia w zależności od ilości właściwych łubinu wąskolistnego - patrz ostatnie kilka stron. 4-5 liści łubinu to około 0,2l na ha koncentratu 500 g/l.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

panowie mam pewnien problem z perzem w łubinie poniewaz na jesieni pryskalem sciernie randapem i czesc go spalilo a troche jeszcze go zostalo a na dodatek niektore stare pedy odbijaja nowe liscie i na polu robi sie zielono i czy Leopard Extra 05 EC w dawce 3l na ha zalatwi go??

odswiezam

Opublikowano

I pytanie teraz- przeżyje on to ? Zastosować jakieś odżywki, opłaca się ? Zredukuje to w jakiś sposób plon?

Dziękuje za wszelką odpowiedź.  

Nic nierób u mnie było także żółto po chlomazonie ale teraz jest już zielono ani śladu.

Opublikowano (edytowane)

Witam! Od ilu liści można pryskać łubin Gwarantem i ile go dać na ha? 1 litr czy 2 litry? Dodam, że planuję dwa zabiegi tym środkiem.

Edytowane przez pawlored
Opublikowano

Witam.

24.04 posiałem na 5-6 klasie ziemi łubin żółty. Odmiana BARYT.

Dwa dni później opryskałem uprawę afalonem. Dawka 1,2l/ha.

Nie stosowałem przed siewem żadnych nawozów z wyjątkiem przyorania poplonu ozimego (żyto, owies, gorczyca).

W tym momencie roślinki mają po ok. 2cm wysokości.

Czy nawożenie powschodowo (oprysk roztworu wodnego lub rozsianie nawozu rozsiewaczem) potasem i fosforem przyniesie jakiś efekt?

Odswiezam

Opublikowano

Czy ktos stosowal auksyny gibereliny i cytokininy w uprawie łubinu żoltego. Wedlug badan wzrost plonowania nawet 50%. łubin żolty najwiecej zrzuca kwiatow te substancie maja poprawic zawiazywanie strakow. W tym roku bede testowal zobaczymy jak wyjdzie. Co do preparatow to mysle nad Kelpakiem, Ascovigor, Aminovigor itd

Opublikowano

Witam

ja siałem 29 marca i w tym samym dniu afalon 1L + command 0,25 też na 1,2 ha i muszę Ci powiedzieć że miejscami mam przypalony łubin, tak jak u Ciebie na zdjęciu ale ogólne rośliny się trzymają. Niestety nie pamiętam czy wtedy padał większy deszcz. W ziarnie które kupiłem były też domieszki bobiku i jeśli chodzi o niego to praktycznie każda roślina w 50 % jest żółta, choć cały czas rośnie..

Opublikowano

Też z początku nie chcialem dodać commanda, ale w mojej okolicy jest problem z przytulią więc go dodalem, potem wiadomo jest problem z środkami na nią, a niechce sobie pola i nasion zanieczyścić. Mam nadzieje że będzie żył ten łubin. Deszczyk przepaduje umnie od 3 dni więc troszke wilgoci bedzie teraz miec.

Opublikowano

nie pryskajcie tym commandem. To jest takie dziadostwo aż szok. W Mojej okolicy tytoniarze to stosują. Wszystko wokół białe. Ja tego w ogole nie mam zamiaru stosowac

Wiesz ze dzwony biją, ale nie wiesz gdzie.

Ludzie od x lat stosują w doglebowce przy odchwaszczaniu rapu, są przebarwienia a nie przeszkadza to w plonach powyżej 5t.

Opublikowano

Chlomazon to bardzo lotna substancja, trzeba uważac przy oprysku i używac dobrych dysz antyznoszeniowych. Te białe przebarwienia to blokada chlorofilu nie wpływa na rozwój zboża, maliny itp. odzyskuja swoja barwe po jakims czasie. W łobinie żółty czy rzepakach jest to dobry dodatek na przytulie rozszerzajacy spektrum działania innych środków.

Opublikowano

Wiesz ze dzwony biją, ale nie wiesz gdzie.

Ludzie od x lat stosują w doglebowce przy odchwaszczaniu rapu, są przebarwienia a nie przeszkadza to w plonach powyżej 5t.

to dlaczego gosciu w tamtym roku 8 ha zaorał malin, u mnie tak samo gosciu pociagnał commandem lubin az liscie spadaly. W tym roku ludzie nie daruja i dzis ma byc telewizja. Liscie robia sie białe a po czasie brazowieja i spadają. Dotyczy to bardziej producentow tytoniu bo dają końskie dawki ale przy nie umiejetnym stosowaniu i 0,25l mozna zrobic krzywde

Opublikowano

no nie wiem jakie dawki u was daja ja stosujac 0,15 z doswiadczenia wiem że malinie nic nie było i oziminy także normalnie plonowały. Miałem sytuacje  ze lekko mi zniosło na młoda maline na sasiedniej działce i nic nie było w zbożach także.

Opublikowano

Moze dlatego że nie ma u was tytoniu to dawka 0,15 - 0,20l nic nie zrobi a w tytoniu są dawki od 0,6l do 0,8l ale co słyszałem to ludzie stosują 1l na ha i jest spustoszenie. ozime zboża jeszcze wytrzymują ale jęczmnien, łubin a szczegołnie malina są już strasznie narażone na taką dawke.

Opublikowano

Gwarant 1l na ha dopiero jak będą pierwsze oznaki antraknozy w zależności od roku chwilę przed kwitnieniem lub w czasie kwitnienia drugi zabieg ewentualnie jak problem pojawi się ponownie w innym przypadku nie widzę potrzeby ochrony łubinu