Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Od 0,1 do 0,2 l/ha Fastaca lub zamiennik z ta sama substancja. Jemu to obojetne czy slodki czy gorzki lubin.

Edytowane przez wiesko
Opublikowano

Panowie można śmiało wjechać z Fusilade  na perz w łubinie wąskolistnym , dodam że łubin ma  ok . 10 cm . wysokości ale perz ma więcej  , boje się ze spale łubin bo wsiałem pierwszy  raz 2 ha  . Może też dostane poradę czy w lepszej klasie ziemi  łubin mi urośnie  , bo znajomy mówił że na dobrej ziemi  łubin słabo rośnie ?

Opublikowano

Ten  znajomy to dobry farmer  , on w dobrej ziemi  to wali buraki i zboża  ,  mi to raczej  nie wychodzi  bo mam mało ziemi  to wsiałem  łubin na dopłatę i na zmianowanie .

Opublikowano

Panowie można śmiało wjechać z Fusilade  na perz w łubinie wąskolistnym , dodam że łubin ma  ok . 10 cm . wysokości ale perz ma więcej  , boje się ze spale łubin bo wsiałem pierwszy  raz 2 ha  . Może też dostane poradę czy w lepszej klasie ziemi  łubin mi urośnie  , bo znajomy mówił że na dobrej ziemi  łubin słabo rośnie ?

Na łubin pisze 1 litr na ha a to perzu nie zniszczy

Opublikowano

Panowie mam problem z łubinem. Wydaje mi sie, że jak co roku mi... przymarzł  :huh:  W okolicy łubinu posiane od groma ale tylko mój tak wygląda. Placami gdzie szła fala mrozu jest żółto. a Dokładniej końcówki liści żółte a i całe rośliny się zdarzają. Na 15 ha 10 tak wygląda. Chyba że jest to skutek uboczny stosowania commandu 3 dni po siewie ? Można to jakoś odratować ? Jakieś mikro albo makro elementy pomogą ? postaram się zrobić zdjęcie i  zamieścić. Jest jakaś nadzieja że coś z tego będzie ?

Opublikowano

Panowie mam problem z łubinem. Wydaje mi sie, że jak co roku mi... przymarzł  :huh:  W okolicy łubinu posiane od groma ale tylko mój tak wygląda. Placami gdzie szła fala mrozu jest żółto. a Dokładniej końcówki liści żółte a i całe rośliny się zdarzają. Na 15 ha 10 tak wygląda. Chyba że jest to skutek uboczny stosowania commandu 3 dni po siewie ? Można to jakoś odratować ? Jakieś mikro albo makro elementy pomogą ? postaram się zrobić zdjęcie i  zamieścić. Jest jakaś nadzieja że coś z tego będzie ?

Mam to samo, na jednym kawałku bez oprysku afalonem mocno zżółkł. I w tym wypadku to chyba sprawa przymrozku.

Koledzy jak u was z chwastami? U mnie afalon masakrycznie przepuścił chyba wszystko co się da. Poprawiłbym powertwinem ale w tej fazie chwastów jak nie weźmie. W przyszłym roku pomyśle o kombinacji afalonu, pendiganu czy senkoru.

Opublikowano

u mnie też afalon z comandem w tym roku się nie spisał i zaczynam się zastanawiać czy za rok nie spróbować betanalu max pro, trochę drożej ale może będzie czysto...

Opublikowano

@milanreal1- jak myślisz, jest szansa by ten łubin odbił ? Może jest jakiś środek co by go trochę ożywił. Słyszałem, ze niektórzy jadą  ASASHI i to trochę pomaga. Może spróbuje, ale nie orientowałem się ile to kosztuje jak an razie. Co do Afalonu jak nigdy czysto, tylko co z tego jak plonu i tak pewnie nie bedzie  :(

Opublikowano

Moj tez troche przymarzl bo za pozno byl siany. Zaaplikowalem 15g/ha molibdenu, 60 g/ha boru + Grinlist Max 0,5 l/ha + 0,1 l/ha Tytanit + 5 kg/ha 7-wodny siarczan magnezu i po ok. 4 dniach robi sie coraz ladniejszy. Wiekszosc oprysku poszla na glebe ale lisc tez cos pobral.

Opublikowano

A czy na głuchy w łubinie jest tylko (z zarejestrowanych) Fusilade? To koszt ok 110zł/ha - trochę sporo.
Macie jakies inne sprawdzone sposoby? Agil ma w etykiecie groch i zastanawiam się czy nie nadałby się na łubin. Koszt to jakieś 60zł więc sporo taniej.

Opublikowano

zawsze stosuje afalon 1l/ha bez comandu i nie ma problemów z chwastami , wiadomo później na jednoliścienne -choć u mnie zdaje się że w tym roku i tego nie trzeba będzie (łubin po QQ) i jednoliściennych brak :D jedyne czego pilnuje to żeby siać łubin w mokrą ziemię lub przed zapowiadanym deszczem i zaraz za siewnikiem oprysk-no i nie narzekam...

Opublikowano (edytowane)

Łubin- pomocy, czym pryskać na dwuliścienne po wschodzie, konkretnie na ostrożeń, powój i chaber, pomocy!

Edytowane przez kris14
Pkt. 1.13 +1p. ostrzeżeń
Opublikowano

owies z łubinem był chyba eksperyment w farmerze opisany, że pryskane mustangiem zanim wyszedł łubin, a tak to patrzeć tylko pozostaje co wyżej wyrośnie ;)

Opublikowano

@milanreal1- jak myślisz, jest szansa by ten łubin odbił ? Może jest jakiś środek co by go trochę ożywił. Słyszałem, ze niektórzy jadą  ASASHI i to trochę pomaga. Może spróbuje, ale nie orientowałem się ile to kosztuje jak an razie. Co do Afalonu jak nigdy czysto, tylko co z tego jak plonu i tak pewnie nie bedzie  :(

Jak chcesz to dawaj. Ja tam nie bedę dawał, zachwaszczony ten łubin i już wiele z niego nie wyciągnę

Panowie mam owies z łubinem orientuje sie ktos czy BUTOXONE nie uszkodzi łubinu? A moze poleciłby ktos jakis inny srodek na chwasty w owsie z lubinem?

Butoxone pali łubin.

Opublikowano

W sklepie polecono mi linurex na chwasty w lubinie zamiast afalonu. Czytalem etykiety i ta sama substancja linuron, tylko linurex nie ma rejestracji w lubinie a rzekomo kiedys mial. Moge pryskac po wschodach nic sie nie stanie?