Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, arnoldino napisał(a):

Metrybuzyny trochę dużo, w grochu i soi 300g s.cz. to max poziom, jak dobrze kojarzę to dla łubinu coś pod 250g s.cz. wychodziło.

W soi daję 350g metrybuzyny i jest git

43 minuty temu, Matey napisał(a):

Nic

Dlaczego? W soi zaprawianie bardzo dużo daje, tylko wiadomo nie nitraginą, ale na łubin chyba nic innego nie ma

Opublikowano

Ok czyli dam 250 metrybuzyny a bakteriami i tak zaprawię. Myślę, że jak się to dobrze zrobi to powinny jednak coś dać. 

Łubin lepiej co 2 lejek czy wszystkimi bo już dawno nie siałem i nie pamiętam? Jak na poplon to jak wszystkimi to rośnie wyższy.

Opublikowano
9 godzin temu, usieq96 napisał(a):

Ok czyli dam 250 metrybuzyny a bakteriami i tak zaprawię. Myślę, że jak się to dobrze zrobi to powinny jednak coś dać. 

Łubin lepiej co 2 lejek czy wszystkimi bo już dawno nie siałem i nie pamiętam? Jak na poplon to jak wszystkimi to rośnie wyższy

Bakteriami zapraw bezpośrednio przed siewem

Opublikowano

Wczoraj poszedł w ziemię Oskar , przedsiewnie 150 kg siarczanu magnezu i tyle samo potafoski 12 . Stanowisko pod przyszłoroczną pszenicę , pryskać teraz na chwasty czy dopiero po żniwach dać po taniości glifo i pozbyć się wszystkich chwastów?

Opublikowano

No raczej teraz, jak tam wolisz doglebowo albo nalistnie. Jak teraz odpuścisz chwasty to tylko powiększysz ich bank na przyszły sezon a ich presja tak zagłuszy łubin że go nie będzie widać.

Opublikowano
W dniu 17.03.2025 o 09:08, marcianjargit napisał(a):

Siał ktoś Roland i agat ? Jakieś opinie

W pogodzie cały tydzień nadają minus lubelskie,czyli zapewnie siew u mnie kwiecien

Sialem Rollanda na początku wygląda mega dziwnie ale tutaj mnie uspokoili ze to taka odmiana,  plon 3.2t/ha takze polecam odmiane. Jak cos to posiadam na sprzedaz [lkr]

Opublikowano

Przysiadłem chwilę z kartką i najlepszą  opcją pod warunkiem, że się nie machnąłem będzie w moim przypadku 1,25 l snajpera i 180 g metrybuzyny z aurelitu, wychodzi około 140 zł na ha.

Robiąc mieszankę z pojedynczych składników około 10 zł taniej na ha więc gra nie warta świeczki.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.03.2025 o 10:35, drobny napisał(a):

Właśnie (Trinity+ metrybuzyna) stosuję od lat i jest czysto

Trinity nie robi żadnego fito? Nawet w etykiecie napisane by nie stosować w zbożach z wsiewką bobowatych. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Niezarejestrowanymi pryszczesz na swoją odpowiedzialność. 
Jakiś czas temu, podsunąłem Agrestowi myśl z testu który znalazłem w top agrar, co do zastosowania po wschodach łubinu metrybuzyny i dff. U Niego chwast ładnie zwalczyło, bodajże w Oskarze, a mojego homera przypaliło dość mocno. Odbił w nowe liście, ale i na plonie się odbiło, bo coś koło 800 kilo z ha zebrałem. I to raczej odmiana zadecydowała, choć może i formulacja, bo Kolega zastosował chyba sencor, a ja Aurelit. Jeśli chodzi o metrybuzynę. 

Opublikowano
2 godziny temu, tobago napisał(a):

Trinity nie robi żadnego fito? Nawet w etykiecie napisane by nie stosować w zbożach z wsiewką bobowatych. 

W caro nie było żadnych problemów 

1 godzinę temu, bezbarwny napisał(a):

Niezarejestrowanymi pryszczesz na swoją odpowiedzialność. 
Jakiś czas temu, podsunąłem Agrestowi myśl z testu który znalazłem w top agrar, co do zastosowania po wschodach łubinu metrybuzyny i dff. U Niego chwast ładnie zwalczyło, bodajże w Oskarze, a mojego homera przypaliło dość mocno. Odbił w nowe liście, ale i na plonie się odbiło, bo coś koło 800 kilo z ha zebrałem. I to raczej odmiana zadecydowała, choć może i formulacja, bo Kolega zastosował chyba sencor, a ja Aurelit. Jeśli chodzi o metrybuzynę. 

Ale czym różniłaby się metrybuzyna w płynie od proszku?

Opublikowano

O widzisz. Dobrze wiedzieć. 

W tym roku też oskar zasiany i będzie chyba powschodowo. Teraz jest 2cm korzeń.  Można b6 próbować po deszczach doglebowo ale nie wiem jak wzejdzie.

Co do oprysku to na pewno wilgotność ma znaczenie. Ja chyba trafiłem w krótki okres gdy wody nie brakowało

Opublikowano

To na pewno. Bo i np odmiany ziemniaka bodaj miały różną wrażliwość na sencor.

Tak samo truskawki na niektóre herbicydy. Czy np część pszenic na chlorotoluron

Opublikowano
3 godziny temu, thor1984 napisał(a):

W caro nie było żadnych problemów 

Ale czym różniłaby się metrybuzyna w płynie od proszku?

Może tym, czym różni się spożywanie samych jagód i jagód ze śmietaną. Po pierwszych zatwardzenie, a po drugich sraczka. 

• Haha 1
Opublikowano

Nośniki substancji aktywnej to chyba najważniejsza sprawa i strzeżona tajemnica firmy. Nawet na zamienniki moddusa ludzie narzekają że przypalić mogą. Bo substancja aktywna tą samą, ale nośnik inny

Opublikowano

Aż z ciekawości sprawdziłem jak w zeszłym roku wyglądała sprawa z oskarem, siew 12.04, zbiór 26.07,

U mnie zawsze koszenie łubinu razem z pszenżytem, albo kilka dni później.