Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, BartekMachnio napisał:

pytanie do wszystkich, które odmiany łubinu są najwyższe? Chodzi mi o to żeby nie kończył rosnąć na wysokości łydki tylko był chociaż około 70-90 cm 

Raczej gorzkie odmiany są wysokie , ale najwięcej ma znaczenie klasa gleby np. miałem Borutę to na 6 klasie miał 20cm a na 4-5 100cm 

Opublikowano
Dnia 8.06.2022 o 14:12, Xion napisał:

.Na jesieni w rzepaku wyczyściłem cały perz od miedz stosując 2x1l labrador pierwszy strzał całe pole by samosiewy wykasować a drugi strzał jedna lancą od między i do zimy wszystko uschło. W tym roku poszedł 1strzał 2l labradora w łubinie i efekt słaby samosiewy siadły a perz jedynie się trochę przebarwił ale chyba będzie rósł dalej. Należało od między jeszcze raz objazd zrobić.

Labrador ma niską dawkę rejestracyjną. Na strzał trzeba dać 2.5 l minimum. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, BartekMachnio napisał:

@Xion co dawałeś doglebowo jeśli to nie tajemnica ? Mojego nie pokazuje bo doglebowki nie bylo przez susze ale u Ciebie wyglada ladnie, moj ROLAND  zaraz bedzie konczyl kwitnac 

I pytanie do wszystkich, które odmiany łubinu są najwyższe? Chodzi mi o to żeby nie kończył rosnąć na wysokości łydki tylko był chociaż około 70-90 cm 

1,25 Snajpera +ponad 3l Stomp + adiuwant doglebowy było dość sucho wietrznie ale podziałało pryskane na noc 2godz po siewie i sam się dziwię bo czysciutko, odmiana Tango stanowisko po owsie. Jednoliścienne labradorem powschodowo załatwiłem tak jak to wcześniej pisałem. Perz od miedzy niekoniecznie ale tam gdzie stałem opryskiwaczem to łubin siadł po gramicydzie.

Edytowane przez Xion
  • Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, malaczarna napisał:

Mam dużo rzodkwi na części uprawy. 

Kwitnie. Chcę ją przeorać i zasiać znowu Lubin. Myślę tu raczej o przyszłym roku bo chce posiać na tej działce owies to będzie tej rzodkwi pelno

Raczej oprysk w owsie zlikwiduje rzodkiew 

Opublikowano
Dnia 10.06.2022 o 10:38, Xion napisał:

1,25 Snajpera +ponad 3l Stomp + adiuwant doglebowy było dość sucho wietrznie ale podziałało pryskane na noc 2godz po siewie i sam się dziwię bo czysciutko, odmiana Tango stanowisko po owsie. Jednoliścienne labradorem powschodowo załatwiłem tak jak to wcześniej pisałem. Perz od miedzy niekoniecznie ale tam gdzie stałem opryskiwaczem to łubin siadł po gramicydzie.

3 litry stompa? ale aqua czy zwykłego 330ec i czy normalne były wschody czy nie było żółtych roślinek- no bo dawka powiem ci że konkretna😉

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pawel2678 napisał:

😉

3 godziny temu, Pawel2678 napisał:

3 litry stompa? ale aqua czy zwykłego 330ec i czy normalne były wschody czy nie było żółtych roślinek- no bo dawka powiem ci że konkretna😉

400sc ale jaki by nie był aby substancji czynnej przynajmniej 1200g było. Sam stomp to gówno dołożyłem bo mi zalegał w magazynie już 2lata. Chlorotoluron+ difenokonazol w snajperze więcej roboty zrobił. Fito bardzo nie było niewielkie przebarwienia na biało na liściach. Ale czysto to się liczy.

IMG_20220612_112838.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano
Dnia 10.06.2022 o 07:50, Krzysztof81 napisał:

Prokarb 0,75l na ha. 

Dnia 10.06.2022 o 07:58, drobny napisał:

Ja polecę 125g Tebukonazolu

Na antraknozę ?

4 godziny temu, stempos1980 napisał:

A jakimi śor walczycie z antraknozą w tym sezonie

Adam ja dziś chcę zrobić pierwszy i nie wiem czym , bo lekko go zaczyna skręcać po ostatnich deszczach