Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na waskolistny stosują max 0,20l Legado (diflufenikan) w fazie 4-5 liści (dwuliscienne), Jednoliscienne to Supero, targa. Podobno cos jeszcze jest powschodowo na łubin waskolistny tylko nie wiem co. Kolega posiał i nie zdazyl opryskac bo pojechal w delegacje i taki jego znajomy ktory ma SOR powiedział że sciagnie taki srodek ktory mozna stosowac powschodowo w łubinie. Zapomniał jaki to srodek. W poniedziałek ma dzwonic do niego.

Te 4-5 liści to chodzi o te małe listki zaraz po wschodach czy może chodzi o te listki igiełki mój ma ok 5 cm i nie wiem czy mogę już pryskać?

Opublikowano

panowie posialem łubin i opryskalem go od chwastow przedwschodowo ale mam problem poniewaz jest sporo perzu ktory odbija po randapie stosowanym na scierni  na jesieni i mam pytanie czy leopard 05 ec zwalczy go doszczetnie w dawce 3l na ha?

Opublikowano

Witam

Mam problem ,iż mój łubin wąskolistny prawdopodobnie Zeus został zahamowany , ma poskręcane liście i na ogół słabo wygląda i wydaje mi się że jest to spowodowane ulewnym deszczem który przyszedł po oprysku Boxer 3l/ha + Pendigan 2l/ha kl. ziemi IIIa-VI Siany 17.03 Wygląda tragicznie . Jak mu pomóc ???

Opublikowano (edytowane)

Może za bogato było z tym opryskiem no nie wiem.. U mnie Kalifi ładnie rośnie i jest zieloniutki. Dawałem 3,15l Boxera na ha a miejscami nawet sie nałozyła lanca i wychdziło ponad 6 l na ha. Po jakims czasie tez przeszedł mocny deszcz ale skutków ubocznych nie zauwazyłem a u sasiada ktory stosował afalon na spadzie pola łubin mu spaliło a mi po boxerze nie. Moge stwierdzic że boxer jest bezpieczny dla łubinu chyba że ta pendimetalina zrobiła chaos.

Edytowane przez andrzej1988
Opublikowano

No słyszałem dobre opinie na tą mieszaniną a u mnie problem z chwastami jest . I nwm co teraz na innym kawałku sianym 01.04 nic zero uszkodzeń i wyprzedził ten siany wcześniej . Chyba ta pendimetalina po deszczu zrobiła zamieszanie albo za płytko posiany choć wątpię bo redlice dociśnięte .

Opublikowano (edytowane)

Kolego to nie wina tych środków, tyko tego, że po oprysku spadł tak jak mówisz obfity deszcz. U mnie co prawda po trochę mniejszej dawce 2,5l boxera+ 1l pendiganu jak na razie czysto od chwastów dwuliściennych, tylko mam problem z samosiewami zbóż ale z tym poradzi sobie leopard. Na pewno też nie było powodem to, że za płytko posiałeś bo u mnie też była taka sytuacja mój siewnik słabo kryje tam gdzie redlica idzie za śladem ciągnika i łubin był na wierzchu i 50/50% nasion skiełkowało. Mój siany koło 8 kwietnia ma 3-4 liście i o dziwo na najsłabszym kawałku, zacienionym na którym rosły już sosny jest najładniejszy.

Edytowane przez Michal673
Opublikowano

Nie chcę się sprzeczać, ale według mnie powodem jest tylko obfity deszcz. Zauważ, że kolega posiał łubin na innym kawałku w późniejszym terminie i na pewno opryskał taką samą mieszaniną i tam nie ma przypaleń.

Opublikowano

Jaki konkretny herbicyd na łubin powschodowo? (jeśli byłaby możliwość żeby rzodkiew świrzepe zniszczyła to by było super)

masz może już sposób na tę rzodkiew ???

mam podobny problem

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak myślicie można mieszać leopard (na perz 2l/ha)+ adiuwant z odżywką plonvit motylkowe? I czy faza 4 liści będzie właściwym momentem na oprysk?

Edytowane przez Rolex3
Opublikowano

Panowie zapytam  tym temacie bo w innym ciężko o konkretną odpowiedź, potrzebuje opryskać wykę jarą na chwasty jednoliścienne, głównie chodzi mi o samosiewy zboża, doradzi ktoś coś dobrego?

Opublikowano (edytowane)

Panowie jak myślicie można mieszać leopard (na perz 2l/ha)+ adiuwant z odżywką plonvit motylkowe? I czy faza 4 liści będzie właściwym momentem na oprysk?

"Środek stosuje się nalistnie po wzejściu chwastów. Chwasty jednoroczne są najbardziej wrażliwe na działanie środka od fazy 2 liści do początku krzewienia, chwasty wieloletnie (np. perz właściwy) w fazie 4-6 liści."

Witam

Mam problem ,iż mój łubin wąskolistny prawdopodobnie Zeus został zahamowany , ma poskręcane liście i na ogół słabo wygląda i wydaje mi się że jest to spowodowane ulewnym deszczem który przyszedł po oprysku Boxer 3l/ha + Pendigan 2l/ha kl. ziemi IIIa-VI Siany 17.03 Wygląda tragicznie . Jak mu pomóc ???

A stosowałeś jakiś adiuwant, który by ograniczał przemieszczanie środka w głąb gleby?

Ja przed wschodami opryskałem łubin wąskolistny Regent mieszaniną Winga P 462,5 EC 2,5l/ha (a miejscami i 3l/ha, pendimetalina 250 g/l + dimetenamid 212,5 g/l) + Ipiron 450 SC 1l/ha (linuron 450 g/l). Dodawałem też jeszcze 1,5l/ha Atopolanu (olej parafinowy 76%). Niedługo po opryskaniu też padało, tyle że może nie ulewnie, ale dość długo. Z łubinem wszystko jest w porządku.

Z chwastów to do poprawki będzie/jest rzodkiew świrzepa.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

posiałem Łubin 1 raz, więc nie mam zbyt dużej wiedzy na temat uprawy tej rośliny stąd moje pytanie... łubin wąskolisty KALIF ,  siany 26.03, oprysk Afalon 1,25l/h 29.03 ( na lekko wilgotną glebę ), chwastów na polu nie ma, problem mam z samosiewami zboża, jak mogę zwalczyć je w Łubinie ?

Opublikowano

posiałem Łubin 1 raz, więc nie mam zbyt dużej wiedzy na temat uprawy tej rośliny stąd moje pytanie... łubin wąskolisty KALIF ,  siany 26.03, oprysk Afalon 1,25l/h 29.03 ( na lekko wilgotną glebę ), chwastów na polu nie ma, problem mam z samosiewami zboża, jak mogę zwalczyć je w Łubinie ?

Supero chyba najtaniej wyjdzie. Dawka 1l na ha i sprawa załatwiona chyba że masz perz to wtedy dawka 3 l na ha