Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

A może chodzi o rozsądniejsze wykorzystanie środków przeznaczanych na ochronę zdrowia, co może też mieć wpływ na mniejsze marnotrawstwo pieniążków?🤣

jezeli znajde szpital który ma długi i zechce zmienić dyrektora na kogoś z zewnątrz nie związanego wczesniej z danym szpitale to  da się ? czy ludzie tam zatrudnienie dadzą tak zrobić , czy wyłonią kandydata z osob tam zatrudnionych ?

Opublikowano

Kosztorys tnie się po kilka razy bo cały czas jest za drogo. Ale wszystko jak zwykle w szczegółach. Przyjmijmy że falownik kompletny z filtrami i innymi bajerami kosztuje 100. Goły kosztuje 80, filtry zaś dokupowane oddzielnie 40. Sprężarki powinny latać jakieś 40 tyś godzin do remontu, bo tak przewiduje producent. Potem weryfikacja, wymiana łożysk, sprawdzenie krawędzi na śrubach i dalej. Ale jak się rezygnuje z filtrów to po 10 tyś godzin czasem nie ma do czego zaglądać. Problem w tym że zabijają je prądy wirowe.

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Cytat "Różne kraje nie stosują tych samych kryteriów do liczenia zgonów na COVID-19. Większość państw liczy tylko przypadki ludzi, którzy zostali przebadani i zmarli w szpitalu. Belgia, podobnie jak Francja, bierze pod uwagę w statystykach także zgony w domach - zarówno osób starszych, jak i pacjentów, którzy nigdy nie byli badani w kontekście koronawirusa. Według wirusologów w Belgii ta metoda jest najbardziej poprawna pod względem naukowym".
Czyli goście się nie chrzanią w tańcu i liczą jak leci. to i mają wyższy wskaźnik tylko że konfrontują go z umieralnością miesięczną przed wirusem, co daje przybliżoną ilości zgonów w wyniku Covid. A nasi cały czas grzebią w statystykach i cieszę mordy że jednego dnia zmarło mniej niż poprzedniego, choć nie wiedzą na co.

Cytat "Belgia ma doskonałą opiekę zdrowotną z dużą liczbą łóżek na OIOM-ie, co jest konsekwencją wyjątkowo wysokiego opodatkowania. Mamy ok. 16 łóżek na 100 tys. osób. Dla porównania Polska ma ok. 7 łóżek. Daje to społeczeństwu pewien komfort".

A może chodzi o rozsądniejsze wykorzystanie środków przeznaczanych na ochronę zdrowia, co może też mieć wpływ na mniejsze marnotrawstwo pieniążków?🤣

Gdzie tam napisał że do różnych krajów zalicza Polskę? A może tobie chodzi że masz jakieś skrzywione spojrzenie na świat. Z każdego zdania potrafisz zrobić argumenty przeciw własnemu państwu. Co ty jeszcze tu robisz?

Opublikowano

On nie, ale ja na podstawie jego wypowiedzi stwierdzam że jest tak a nie inaczej. Czyli porównuję to co mówi o innych krajach z tym co widzę w swoim kraju. Dla ścisłości dodam że to Polska.😂

Opublikowano (edytowane)

No pewnie.  24/7 cały dzień pluc na swój kraj. Jakie to polskie. Chwalisz się co to za inwestycje robisz a to wszystko w takim beznadziejnym kraju. No gdybyś pojechał do takiej Belgii albo gdzieś to byśmy cię dziś do Muska albo Gatesa porównywali. Nie szkoda ci czasu marnować w najgorszym miejscu na ziemi rzadzonemu przez najgorszy rząd który pewnie na patologie i pisiewiczow zabiera z 90%, twoich przychodów

Nie ważne że za wiele spraw pochwalił Polskę. Ważne że można krytykować. Jedyna sprawa co mu się nie spodobała to te 2 mld na tv jak większości. 

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

ja tez pluje na ten kraj bo to jest  k**wa moj kraj.......... moich dzieci i moich rodzicow,dziadkow,pradziadkow i pra,pra , i mam do tego prawo, mam prawa zadac zeby bylo normalnie, ma prawo i obowiazek wymagac od politykow  zdrowego rozsadku,uczciwosci i rzetelnosci bo z moich podatkow  sa ich pensje.... mieszkalem w innym ale wrocilem i nigdzie sie nie wybieram[choc nigdy nie wiadomo]

w brukseli to strach jezdzic wszedzie bsi.

ten gosc mieszka w krakowie wiec mu sie nie dziwie ze jest zadowolony........

Opublikowano

Nie dość że gnida błagała kolesi unijnych by na Polskę  kary nakładała , to jeszcze Bosakowi się bezczelnie , jak zwykły cham wpier...

Ale ta PO ma hołotę w swych szeregach . Ja na Bosaka zagłosuję , a Wy bobie na Kidawę oddawajcie swoje głosy .

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PawelWlkp napisał:

No pewnie.  24/7 cały dzień pluc na swój kraj. Jakie to polskie. Chwalisz się co to za inwestycje robisz a to wszystko w takim beznadziejnym kraju. No gdybyś pojechał do takiej Belgii albo gdzieś to byśmy cię dziś do Muska albo Gatesa porównywali. Nie szkoda ci czasu marnować w najgorszym miejscu na ziemi rzadzonemu przez najgorszy rząd który pewnie na patologie i pisiewiczow zabiera z 90%, twoich przychodów

Nie ważne że za wiele spraw pochwalił Polskę. Ważne że można krytykować. Jedyna sprawa co mu się nie spodobała to te 2 mld na tv jak większości. 

Po pierwsze krytyka to nie plucie. Bo gdy pis był w opozycji tak samo używając twego języka można napisać, ze pluł na Polskę. Pamiętasz hasło Polska w ruinie? Tak samo gdy pis był w opozycji donosił na Polskę do UE. Ludzie z pisu jeździli do parlamentu EU i trzy razy zwoływali debaty. Na temat Smoleńska, sfałszowanych wyborów i internauty. Pytani przez dziennikarzy o wynoszenie spraw polskich na arenę międzynarodową. Mówili, że to nasza rodzina i powinniśmy razem z nimi załatwiać nasze sprawy.

Po drugie koleś z twego linku pochwalił Polskę jedynie za wczesne blokowanie granicy i w kraju. No i za obietnicę. Powtarzam obietnice wsparcia przedsiębiorstw. Tylko te pochwały można odnieść do pisu. Bo zmiany przez ostatnią dekadę to już nie koniecznie. Tym bardziej Krakowa gdzie pis nie pamiętam kiedy rządził.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
3 godziny temu, PawelWlkp napisał:

Pluję na głupotę urzędniczą i durnotę  tych co dorwali się do władzy. Robię to co robię i to żaden powód do chwały, bo nic nadzwyczajnego. To samo robi tysiące Polaków, czyli za***rdala i modli się aby urzędnik nie wpadł na pomysł aby mi pomóc. Bo to oznacza tylko kłopoty. Marzę aby kiedyś zdarzyło się iż to się zmieni, bo normalne to nie jest. Kraj jest wspaniały tylko ma pecha. Tak do sojuszników, jak i rządzących. 

Posłuchałem sobie dziś przemówienia Pana Prezydenta i stwierdzam że nie ma nadziei. Czasem lepiej jakby powiedział dwa zdania a nie snuł przez godziny opowieści z krainy mchu i paproci. 

Opublikowano

Dlatego i ja na propagandzistę nie będę głosował, w jednym szeregu mógłby o zgrozo z Gebelsem stać..... Tak jak kolego piszesz nie ma nadziei na lepsze jutro dla Polski. Smutne to ale prawdziwe.... 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Pech Polaków do rządzących polega na tym, że Polacy kochają socjalizm i na socjalizm głosują. Potem niestety mamy takie rządy. W kampanii już mało jaka partia nie wzdraga się przed populizmem i rozdawnictwem. Politycy zobaczyli, ze Polacy chętnie głosują na rozdawnictwo i rozdawnictwo oferują. gdyby w 2015 roku PO posłuchała Kowala i dali 500 plus to by rządzili trzecią kadencje pomimo, ze notowali kiepskie sondaże. Pis ich ubiegł i dzięki Zaldbergowi, który pogrążył SLD i obietnicom rozdawnictwa przejęli władzę.

1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

@hubertuss, a Ty uważasz, że gdy ludzie pisu jeździli i donosili na Polskę do UE, to robili dobrze, czy raczej źle?  

Ich problemy były wydumane. Zakwestionowali wybory w których dostali najwięcej głosów. Nie pamiętam co z tym internautą było. A Smoleńsk to sami wiemy. Czy robili źle? Mieli prawo te problemy omówić w UE jako kraj członkowski. Tylko niestety żadnych dowodów na swoje racje nie mieli. No i teraz zarzucają po to co kiedyś sami robili i co zaczęli jako pierwsi robić.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

hubertuss...No pod wrażeniem jestem. Dumałeś, dumałeś i całkiem ładnie i składnie Ci ta odpowiedź wyszła. Gdyby nie moja wiara w ludzi i ich samodzielność, to pomyślałbym, że do centrali po pomoc w odpowiedzi się zwróciłeś, No bo ten czas, a i tak składnie. Żartuję oczywiście. 
a to dodam jeszcze, że ja to i jednych, i drugich w doopę bym kopał, za to latanie ze skargami do unii „mamusi”

Edytowane przez bezbarwny
  • Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, DTaras napisał:

mirro - podrzucają coś z PFRu kasą. Mam taką prośbę - zainteresuj się i proszę Cię o opinię z Twojego punktu widzenia...

Przecież wnioski już kto żyw poskładał. A kasa całkiem konkretna. Ja dopiero w poniedziałek bo kwiecień musiałem zamknąć.

Opublikowano

paweł - skok na kasę to normalny odruch. Masz to co ja zapewne czyli nie jesteś mikro sprzedającym na allegro ani fryzjerem tylko firmą co próbuje się utrzymać. Ja także zobaczę w poniedziałek. Można wziąć kasę i rozpocząć upadłość nawet. Nie o to idzie. Może mirro odpowie to zobaczymy...

a to dobre akurat, racyl. I jak nie lubię tego plakatowania tu mnie się podoba się 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v