Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te zamknięcie cmentarzy, to było trzeba ogłosić albo na początku tygodnia - tak żeby sobie wszyscy mogli na spokojnie rozłożyć wizyty w czasie, albo dzisiaj jeszcze później - tak żeby dziś już nikt nie leciał na ten cmentarz.

• Like 1
Opublikowano

Czyżby wcześniej wyniki były sztucznie zaniżane?

1) ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 9 października 2020 r.
w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii

(Dz.U. 2020 poz. 1758)
Oryginał: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20200001758

2) ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 23 października 2020 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii
(Dz.U. 2020 poz. 1871)
Oryginał: https://dziennikustaw.gov.pl/D2020000187101.pdf

No i cóż tam mamy:
1) Na początek stan obowiązujący do wczoraj (25.10) czyli rozporządzenie z 9-go, par.2, pkt.14 i pkt.16:

Laboratoria realizujące testy PRYWATNE (za które płaci pacjent a nie NFZ) jeśli chcą działać zgodnie z prawem:
- NIE zgłaszają do oficjalnych statystyk WYNIKÓW (w tym - pozytywnych wyników)
- ZGŁASZAJĄ liczbę WSZYSTKICH testów

Efekt: SZTUCZNIE ZANIŻONY odsetek pozytywnych wyników wśród wszystkich testów (a to on dla większości później analizujących te dane - w tym dla profesjonalnych i działających w dobrej wierze epidemiologów - mówi o tym czy sobie "radzimy" czy nie radzimy z epidemią). Nie potrafię określić o ile zaniżony jest (był) w ten sposób ten współczynnik (bo nie mam dostępu do danych ile testów robi się prywatnie), ale patrząc czysto matematycznie - był zaniżony.

2) Idziemy dalej - rozporządzenie 23-go wprowadza zmianę:

Czyli "dokłada" wyniki (w tym pozytywne) również z badań prywatnych. Tu jeszcze można byłoby przyjąć, że po prostu ktoś w końcu przeczytał Winking face swoje rozporządzenie i "zmądrzał".
Ale kawałek dalej - uchylenie pkt. 16 - "wyrzuca się" ze statystyk samą liczbę prywatnych badań.

Tak, dobrze widzicie - laboratoria realizujące testy PRYWATNE na mocy nowego rozporządzenia:
- BĘDĄ w oficjalnych statystykach raportować WYNIKI (w tym pozytywne)
- NIE BĘDĄ w tych samych statystykach podawać samej LICZBY testów

Kuriozum? No trochę, bo w skrajnej sytuacji (gdy bardzo dużo testów w laboratoriach będzie robionych prywatnie) może to pokazać, że wyników pozytywnych jest więcej niż wszystkich testów Face with tongue (ach jakiż piękny prezent dla anty-covidowców i ich teorii spiskowych). Ale nawet bez sięgania do skrajnych matematycznie przykładów - odsetek pozytywnych wyników wśród wszystkich testów wystrzeli w kosmos.

3) No to na koniec prawdziwe kuriozum, bo to co wyżej, to był dopiero wstęp. Na końcu nowszego rozporządzenia (tego z 23-go) jest bardzo interesujący dopisek:

§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 24 października 2020 r., z wyjątkiem:
1) § 1 pkt 2 lit. c, d i f oraz pkt 3, które wchodzą w życie z dniem 26 października 2020 r.;
2) § 1 pkt 2 lit. e, który wchodzi w życie z dniem 5 listopada 2020 r.

Tak, dobrze widzicie (i piszę to świadomie po raz trzeci) - "dorzucenie" WYNIKÓW z "prywatnych" testów następuje od dzisiaj, od 26.10, a "pomniejszenie" LICZBY testów nastąpi dopiero 5.11

PODSUMOWANIE:
Ciśnie się pytanie "po co ta szopka?". Nie znam 100% pewnej odpowiedzi. O faktach, które mogę sprawdzić (i każdy z Was samodzielnie) napisałem powyżej, cała reszta to tylko przypuszczenia, a te są niestety dość niepokojące - czyżby ktoś miał cyniczny interes w tym, żeby 5.11, mniej więcej 2 tygodnie po rozpoczęciu masowych protestów (głównie dotyczących tematu aborcji, ale nie tylko, bo mamy również protesty rolników, branży gastro, fitness itp) "wykazać", że kolejny drastyczny skok epidemii to nie wina nieudolności rządu, ale wina społeczeństwa, które wyszło 23/24/25.10 na ulice? Brzmi prawdopodobnie - poczekajmy na 5.11 i paski w TVP.

https://biznes.radiozet.pl/News/Rzad-przygotowal-rozporzadzeniem-szczyt-zachorowan-na-5-11-2020

Opublikowano
17 minut temu, daron64 napisał:

Te zamknięcie cmentarzy, to było trzeba ogłosić albo na początku tygodnia - tak żeby sobie wszyscy mogli na spokojnie rozłożyć wizyty w czasie, albo dzisiaj jeszcze później - tak żeby dziś już nikt nie leciał na ten cmentarz.

Mówione było jak 15 000 przebije to najprawdopodobniej będą zamknięte. Jeszcze się taki nie urodził  żeby wszystkim dogodził .

Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Nie nazywaj kobiet z marginesu i kilku alfonsów co się do nich przylączyło ofiarami stali się na własne życzenie jesteś taki prawy i sprawiedliwy nie byłeś tam a oceniasz sytuację na podstawie relacji tej bandy ............

Nie nazywaj lewackiego marksisty prezesa i kilku niedojdów intelektualnych w jego otoczeniu  stali się na własne zyczenie osaczeni i oblężeni w sposób permanentny. Jesteś taki prawy i sprawiedliwy, nie byłeś tam a oceniasz sytuację na podstawie TVPis dostającego 2 mld na szczucie ciemnych mas ........ 

5 minut temu, Roman176 napisał:

barany mieli to tydzień temu ogłosić a nie dzień przed świętami 

Czemu tak mówisz o twoich wybrańcach?

5 minut temu, daron64 napisał:

Nakupili dziadki chryzantem zapłacili vat a kwiatki zwiędną więc kupią jeszcze raz i napędzą nasza gospodarke w tym kryzysia. To jest słuszna koncepcja!😁

Opublikowano

Już idzie "zbawienie" w postaci szczepionki która pojawi się w styczniu - tych których nie udało się zabić poprzez odcięcie od opieki medycznej zostaną dobici obowiązkowym szczepieniem. 

Jeśli nikt tego nie powstrzyma tych ludzi to nadejdą ciężkie czasy.

Opublikowano

kiedyś Dysydent wstawiał tego goscia ,tak sie zastanawiam słuchając tego goscia jak blisko jego słowom do kilku osób z forum którzy próbują innym udowodnić żę głosowanie na PIS to jest głupota i powinni przeprosić za ten wybór . ja głosowałem na pis i tego nie żałuje . 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Partyzant85 napisał:

Już idzie "zbawienie" w postaci szczepionki która pojawi się w styczniu - tych których nie udało się zabić poprzez odcięcie od opieki medycznej zostaną dobici obowiązkowym szczepieniem. 

Odważne Kobiety idą na całość!!!!!!!!!!!!! przecież biorą się za jednym zamachem nie tylko za sprawę aborcji, lecz za rząd .....

Edytowane przez Ywa
Opublikowano (edytowane)

Jakie cmentarze, ja nic nie wiem. Jutro albo w niedziele sobie pójdę. 

Niech mi na telefon napiszą o nowych przepisach a nie zasrane konferencje. Ja nie ma czasu na takie pierdoły. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
27 minut temu, Partyzant85 napisał:

Przestań siać propagandę prędzej zdechniesz od zarazy jaką eozniosły te k**wy na protestach

One mają krew na rękaxch są odpowiedzialne za si[mierć wielu ludzi

Opublikowano (edytowane)

Mieli całe lato  żeby się przygotować. Ani oni cieszą się, że ze stadionu zrobili szpital 🤣. W każdym wolnych budynku publicznym powinien być szpital. A teraz ludzie chorzy na raka i inne choroby umierają w domu. 

Edytowane przez leszek1000
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

nie nie jeszcze coś innego zrozumiałem

qurwa kwiatki kupione a oni zamknęli cmentarze 

Spokoj ie możesz iść na cmentarz nikogo nie ukarzą skoro k**wy które na kopy robią zamę nie są karane tym bardziej mowy nie ma o karaniu kogoś kto pujdzie na cmentarz

Opublikowano
15 minut temu, nie napisał:

Zdjęcie

gdzie ci co się oburzali na zdjęcia na szubienicach? i na kukły żydów obkładane kijami?

Jak to  gdzie roznoszą wirusa na protestach

Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Dlaczego dlaczego dlaczego

ano po temu, że „apogeum pandemii” to przed nami dopiero i rząd z absolutnym przekonaniem, poradziłby sobie z tą sytuacją, opanował ją, i niemal w zarodku zdusił. No ale teraz, to nie wiem czy to się uda, No bo matki Polki i ichnie côry, bezmyślnie na ulice wyszły, w imię tego, że Polska również kobietą jest. 
takie to wszystko za***iste, fajne, zgrane, no i w spontaniczności wypierdalające. Że bezmyślne szkoda. 

Ty naprawdę wierzysz w te brednie które tu napisałeś. Jeszcze przed strajkami liczba chorych lawinowo rosła. Już wtedy było widać że rząd sobie nie poradzi. Ale teraz faktycznie rząd ma niezłą wymówkę. Tylko kto w to uwierzy.

Jeszcze raz cię zapytam dlaczego skoro wniosek w sprawie aborcji leżał w TK od 2017 roku dopiero teraz się zdecydowano go rozpatrzyć? I to pomimo pism sędziego wybranego przez pis do Przyłębskiej z monitami by sprawy nie przetrzymywać z uwagi na kalendarz wyborczy. Potrafisz sensownie odpowiedzieć czy dalej będziesz brednie pisał i unikał odpowiedzi? Bo ty wiesz jaka jest odpowiedź tylko zaprzaństwo nie pozwala napisać.

11 minut temu, nie napisał:

Zdjęcie

gdzie ci co się oburzali na zdjęcia na szubienicach? i na kukły żydów obkładane kijami?

No własnie zdjęcia przedstawiające konkretnych ludzi z imienia i nazwiska. A te kuły wg ciebie kogo przypominają? Możesz podać ich imiona i nazwiska?

Opublikowano
6 minut temu, cinek1808 napisał:

Już ich całkiem poje*ało mogli ogłosić trzy dni temu że zamykają cmentarze. Na cmentarzach tłumy bo wszyscy chcą zdarzyć. 

Poj****o tych naszych rządzących do reszty 🤬🤬🤬🤬🤬

2 minuty temu, staszek131415 napisał:

Jak to  gdzie roznoszą wirusa na protestach

Najwięcej wirusa roznaszą polskie media. 

Poczytaj jak z tym problemem poradziła sobie Szwecja. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v