Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

na takim terenie to trzeba fachowcow, materialu i technologii zeby taka budowle zrobic odpowiednio.

Przecie  fachowców  z niemiec   rafałek  zatrudnił  aaa

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

jest okazja
podać nazwiska tych ktorzy tę "czajkę" budowali. wszystkich po sprzątaczy placu budowy włącznie
są komputery to technicznie nie ma problemu

do dalszych przemyśleń

Teraz to jest okazja do wdrożenia planu awaryjnego, czyli wydania w ciul kasy na ratowanie sytuacji, Pralnia pieniędzy jak ta lala.

Opublikowano (edytowane)

Propaganda ruszyła i od razu @Denwer ma co wklejać. W końcu wszyscy chyba słyszeli o pisowskich farmach troli. Były nawet nagrania jak werbowali tam do pracy i kazali zmyślać teksty o uchodźcach ich chorobach itd. Trzaskowski jest już u nich odpowiedzialny za inspekcję rur, za nadzór budowlany. A jak śniegu nie będzie zimą to tez go oskarżą. Ale jak za Kaczyńskiego kolektora nie było i ścieki non stop lały się do Wisły to im nie przeszkadzało. No ale tego propaganda nie mówi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

118560096_3308915985797478_4548541262759

Pisałem już kiedyś że coś mu nie idzie. Ma chłop pecha.

fb58335a6566116deb563039d0aeb418.jpeg

Czarnobylem też zarządzał, czy tylko wystąpił w serialu :ph34r: ?

• Haha 1
Opublikowano

remont wykonywala firma z podkarpacia ??? przypadek ze sie szybko zepsulo ???

glifosat tak czy siak juz niedlugo bedzie zakazany wiec to raczej bicie piany niz powazna akcja

Opublikowano

No w sumie  racja   ale  ci  których  widać  i najbardziej  się  udzielają  to  to  sami  wykolejeńcy  z różnych  partii  albo   szarlatani.  Może gdzieś  na tyłach  są  jacyś  wartościowi  ludzie 

118625397_3399346860116291_6738322960623

Ooo widzę, że w Płocku zlot pisowców 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, thor1984 napisał:

Płocku zlot pisowców

Nie trafiłeś zlot wyborców Rafała  zażywają  szczęścia ozonowanej wody 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

Edytowane przez Denwer
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, mirro napisał:

Ciekawe czy w Bejrucie saletry nie podpalił?

chyba od czasu zamachu w USA  tylko wyspecjalizowane firmy mogą rozsiewać saletre na polach , chyba rolnik saletry amonowej tam  jej nie kupi  [ wybuch w oklachoma ]               chyba nie dawno i w polsce były pogło0ski o jej ograniczenie w formie obecnie sprzedawanej .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jarecki napisał:

Dysydent czyli w sumie Proponujesz 100 % prywatyzacji ?

to jest właśnie dylemat nie rozwiązany od początku cywilizacji człowieka bo odpowiedź na to pytanie jakakolwiek by nie była wymaga racjonalnego uzasadnienia opartego nie na ideologii a na pragmatyzmie.
Oczywiście że własność prywatna jest najlepszą motywacją do zarządzania najefektywniejszego ale jest coś takiego jak zdolność rozrodcza życia na tej planecie kiedy bardzo szybko brakuje zasobów na zaspokojenie tej własności i pojawia się rywalizacja na śmierć i życie gdzie wiadomo kto jest najskuteczniej atakowany.
To jest motor ewolucji ale zabójca konformizmu jednostek nawet najwartościowszych jak i wymyślonej przez istotę samoświadomą fałszywie pojętej sprawiedliwości i źródło nieustającego konfliktu.
Jest mechanizm przenoszenia tej własności gdy rozrodczość lub wydolność środowiska zmuszają do ograniczenia populacji i jest nim okres kiedy jest własność komunizowana w mylnej nadziei że jest to panaceum na nieuchronne bo siła leży po stronie ilości słabych przeciwko jednostkom silnych. Odnoszę wrażenie że znaleźliśmy się na początku takiego cyklu tak że teraz nastaną czasy bardziej nacjonalizacji własności aż do przekroczenia rozsądnych progów a ja staram się być tylko buforem wygaszającym zbyt szerokie oscylacje.

Oczywiście że nie jest możliwa prywatyzacja np dróg osiedlowych czy nawet tej infrastruktury komunalnej jak kanalizacja burzowa na tych drogach i dużo by jeszcze
nie mniej możliwe jest ograniczenie kręgu współwłaścicieli i współdecydentów do bezpośrednio tylko zainteresowanych czyli np mieszkańców osiedla czy tam "dostawców" surowca dla tej nieszczęsnej "czajki" i tyle mnie to obchodzi co nic jeśli jestem zarówno po za zasięgiem jej działania ani nie mieszkam nad Wisłą poniżej. Rolą państwa jest tylko obrona reguł według których własność/współwłasności między siebie dzielimy a nie przejmowanie na siebie funkcji właściciela czegokolwiek bo wtedy państwo staje się stroną przeciwko każdemu z nas a nie arbitrem nas wszystkich i w końcowym efekcie musi przegrać co widać na przykładach sowietów, Wenezueli, niebawem Kanady, w dalszej przyszłości Chin a nawet przewidywalnej USA
tu też są naturalne oscylacje po za zasięgiem sprawczym materii która oscyluje - cywilizacji.

Nie pytaj mnie co ja bym chciał a co jest możliwe? a możliwe jest ukrócenie pazerności państwa która do nędzy zbyt wielu z nas doprowadzi a państwo złożone z nędzarzy samych jak się ma ostać?
 ...
w przypadku awarii smrodowni w Warszawie napiszę tyle - jedyne co mnie obchodzi to abym ani złotówki nie musiał dołożyć do remontu czy co tam konieczne zanim bezpośrednio nie skorzystam z tamtej infrastruktury a reszta w tamtym temacie - nomen omen - g..no mnie obchodzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
27 minut temu, Denwer napisał:

Nie trafiłeś zlot wyborców Rafała  zażywają  szczęścia ozonowanej wody 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

A może i racja 🙂 platfusy w błocie ale zapomniałem , że wy wolicie inne klimaty 

z22218757V,Jaroslaw-Kaczynski-podczas-88-Miesiecznicy-Smolens.jpg

Opublikowano

obecna demokracja w dziejach swiata to krutki wycinek z tysiecy lat gdzie zawsze byli królowie i poddani a czy ta demokracja nie stworzyła jeszcze wiekszych królestw niż królestwa dawne , nawet chyba kiedyś majatek nie był tak skupiony w garstce królów ; książąt  itd jak obecnie   nacjonalizacja to chyba troche rozproszenie tegoż bogactwa .             kiedyś czytałem artykół z porównaniem cen usług miedzy biznesem prywatnym panstwowym prawie zawsze biznes prywatny miał wyceny usług wyzsze niż panstwowy a wiec dla konsumenta suma sumarem lepiej opłaci się panstwowe .

Opublikowano
14 minut temu, thor1984 napisał:

A może i racja 🙂 platfusy w błocie ale zapomniałem , że wy wolicie inne klimaty 

No  a  konfederaci    łażą     w glifosacie   :D  :D  :D  

Opublikowano
14 minut temu, jarecki napisał:

kiedyś czytałem artykuł z porównaniem cen usług miedzy biznesem prywatnym państwowym prawie zawsze biznes prywatny miał wyceny usług wyższe niż państwowy a wiec dla konsumenta suma summarum lepiej opłaci się państwowe .

no i gdzie te SKRy, GeeSy, że już nie wspomnę państwowe fabryki sprzętu cyfrowego dzięki któremu możemy zdalnie sobie pogadać, gdzie te koleje którymi komfortowo można przewieźć dowolny towar w dowolne miejsce po niższej cenie niż prywatnym transportem kołowym
nawet nie rozumiesz jakie bzdury piszesz
Przecież nikt Ci nie broni kupować w państwowych ... tylko co z państwowego wytrzymało konkurencję z prywatnym? choćby na przykładzie Polski
Gdyby komuna nie upaństwowiła większości majątku to czy kryzys którego de facto przyczyną była ona sama dałby tyle możliwości obcemu kapitałowi na wtargnięcie do Polski jeśli by większość majątku była w rękach naszych bezpośrednio?
Przecież właśnie nasz kraj jest jaskrawym przykładem do czego prowadzi zbytnie upaństwowienie majątku materialnego  wystarczy pomyśleć i nie patrzeć w perspektywie jednego pokolenia
a feudalne monarchie czy koncerny ponadpaństwowe rozpisane na akcjonariat nie są rodzajem własności wspólnej? - tylko to jest kolejny temat gdzie kończy się własność bezpośrednia a zostaje tylko pośrednia; przy jakiej skali wielkości majątku. Wszak teoretyczny właściciel sieci ogólnoplanetarnej nawet nie wie gdzie znajduje się większość jego już tylko teoretycznej "własności" i tylko statystyki dla pospólstwa tworzą iluzję ile to on ma majątku podczas gdy jest to moloch żyjący własnym życiem z podzielonymi na własności bezpośrednich nadzorców w terenie a tylko nie mogą zadecydować o przeniesieniu tej własności na innych i ustalaniu reguł gry. czy to nie przypomina obecnych struktur państw gdzie rolnik ma ograniczenia w obrocie ziemią, inwestor musi mieć pozwolenie na budowę i to po okazaniu projektu (a gdzie tajemnica patentowa itp?) a byle sklepikarz musi pytać czy można mu handlować w końcu legalnym towarem jak wódka czy aptekarz leki.
Dostrzegam powszechną chorobę wiary w nieomylność urzędnika i musi to wszystko pier..olnąć abyście przejrzeli na oczy jak jest naprawdę.
Przyznaję - zrozumienie bodaj pobieżne całości przekracza możliwości każdego z nas ale jednak są różnice i między nami w tej zdolności przez co jedni sprawiają wrażenie że im zawsze wychodzi a inni ... wybierają różne PiSy i podobne w nadziei że owe wiedzą to lepiej od nich.
PO to były łajzy które cytując klasyka "miały złoty róg" a obecni zdają się dostrzegać przepaść i działają "aby dzisiaj" i po nich choćby potop no ale ci chociaż jak się na coś uprą to zrobią tylko można dostrzec wśród nich już ruchy odśrodkowe ale to już prawo Przyrody - jak nie masz z kim przegrać to przegrasz ze sobą samym.

Opublikowano

komunę zgubiło że urzędnik zarządzał nieswoim bezpośrednio i przyczyna jest w samej strukturze a nie jakiejś umowie podpisanej często przez pryzmat interesu osobistego czy politycznego.
To są prawa oczywiste ale - jak widzę - dla większości nie do pojęcia i takie maszkary ustrojowe będą powracać do końca dziejów

Opublikowano

Kapitalizm i Socjalizm to są dwie gospodarki w których są dwa światy ten lepszy i gorszy ale dla kogo ?

Socjalizm to naród .

Kapitalizm to taki twór kilku osób co chcą wyzyskać naród .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v