Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, lukasz222 napisał:

@jarecki potraktuj to jako skrót myślowy. Skoro ciągnik był wart hektar buraków, to roboczogodziny spędzone przy jego tworzeniu są warte ileś kilogramów tychże buraków. Nawet jeśli robotnik zarabiał więcej, to zakład szedł prostą drogą w bankructwo, co tylko pokazuje stan gospodarki w tamtym czasie.

bardziej stan umysłowy managerów tej gospodarki czyli urzędasów aparatczyków nie ważne jakiej opcji politycznej bo po okrągłym stole przyszli nie lepsi co rozdali za darmo pierwszemu przybłędzie za bezcen nawet to co miało wartość w tym i strategiczną
no teraz mamy "dobrą zmianę" bo przyszli kolejni co odbierają a przynajmniej usiłują odebrać tym przybłędom tylko teraz trzeba zapłacić to muszą na wykup aby było niczyje zdobyć realne pieniądze i zdobywają z naszych podatków czyli zarzynają początki tego co zrodziło się mimo wszystko prywatnego i samodzielnego w imię odbudowy systemu podobnego który upadł pod własnym ciężarem.

Opublikowano

dadzą nam płetwy za darmo i każdy będzie zadowolony że dali coś znowu.

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

@jacus Co do twej odpowiedzi to się mylisz i to bardzo tak były czasy ze nie było w Polsce nic w sklepach ale to był czas Stanu Wojennego .

Polska posiadała bardzo wiele zakładów były to Państwowe ale lata 90 to wszystko zniszczono od czasu nastania Wałęsy może za młody jesteś nie pamiętasz dobrze .

Lata 1985 do 1990 to lata świetności były do czasu Balcerka rozjebał wszystko a teraz jest to co jest żebyś wiedział jeszcze w Polsce padną i te duże gospodarstwa a przejmą obcy a im będzie się opłacać .

Co ty za brednie wypisujesz? Za granica wtedy byłeś? Czy partyjny, że tak chwalisz? W sklepach nic nie było w stanie wojennym i po nim. Mały byłem ale pamiętam kolejki z a głupim papierem toaletowym czy gołe haki w mięsnym. Ludzie w kolejkach po nocach stali, żeby kupić pralkę czy dywan. Brali co było bo najwyżej wymienili na to co potrzebowali.

Polskie zakłady produkowały przestarzałe wyroby, które jakością i parametrami ustępowały nawet starym używanym z zachodu. Tego nikt nie chciał kupować.Więc zakłady, które często nie wiedziały co to jest rachunek ekonomiczny padały.

Końcówka komuny to lata świetności. Chyba takiej, że inflacja była po kilkaset procent i kto zainwestował to potem za jajka jak to mówili spłacił. Reszta klepała biedę.

59 minut temu, szmergiel napisał:

co ty pirdolisz ze 85-90 to lata swietnosci?pijany jestes?  byles wtedy na swiecie? widziales ? nieraz z sensem piszesz ale to juz przegioles na maxa. koncowka komuny byla super? o litosci ludzi ,litosci!!!!!!

swietne o one byly dla parobka z pgr bo kradl ile wlezie i chyba tylko dla niego

Tu cię muszę pochwalić. Prawdę napisałeś. Pier.... jak potłuczony.

25 minut temu, Denwer napisał:

Gdyby  nie   PiS  i  Pomoc  suszowa   to  już   by  część  dużych   bambrów  padła  na  ryj.

Komu ta ściema. Suszowe wypłacili prawie rok po suszy i jakoś nikt nie upadł.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, galan99 napisał:

Rolnictwo w Polsce szoruje po dnie jak nic się nie zmieni w ciągu roku następnego będzie będzie szorować w mule .

Dlatego  trzeba  się  powoli ewakuować  z tego  unijnego  bagna 

9 minut temu, hubertuss napisał:

Komu ta ściema. Suszowe wypłacili prawie rok po suszy i jakoś nikt nie upadł.

Wydać nie bardzo  masz  pojęcie  o  rolnictwie  i  jego  problemach.  Możesz to  jakoś   udowodnić  że  nikt  nie upadł  po suszy  2018  i 2019  ??

110571759_729960174422106_28210954411230

Edytowane przez Gość
Opublikowano

chyba zapominacie ze mamy komisarza rolnictwa- towarzysza asesora prokuratorskiego ,sedziego stanu wojennego, bylego prezesa psl-u ??? przy takich kompetencjach to juz niedlugo,za momencik, zalatwi nam w unii wszystko.........

co za impreza byla w lagiewnikach-kurna nie wiedzialem ,zamiast pol dnia wymieniac rozwalona piaste kola to bym sie na krzywy ryj zalapal, w maseczce nikt by nie poznal ze nie jestem gosciem.

https://gazetakrakowska.pl/krakow-jacek-kurski-wzial-slub-koscielny-w-lagiewnikach-kto-przyjechal-na-kolejne-wesele-bylego-prezesa-tvp-zdjecia/ar/c1-15085307

Opublikowano

Co z przyszłością PO? Arłukowicz: nasza droga wiedzie na polską wieś .

Te wybory pokazały, jak bardzo Polska jest podzielona i jak różnie głosują miasta i wsie. To stawia wyzwanie, któremu musimy sprostać – mówił w programie "Onet Opinie" Bartosz Arłukowicz, pytany o przyszłość Platformy Obywatelskiej po zwycięstwie Andrzeja Dudy w wyborach prezydenckich. - Nasza droga wiedzie na polską wieś, bo w miastach poradziliśmy sobie nieźle .

Co będzie obiecane dla wsi .

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

chyba zapominacie ze mamy komisarza rolnictwa- towarzysza asesora prokuratorskiego ,sedziego stanu wojennego, bylego prezesa psl-u ??? przy takich kompetencjach to juz niedlugo,za momencik, zalatwi nam w unii wszystko.........

co za impreza byla w lagiewnikach-kurna nie wiedzialem ,zamiast pol dnia wymieniac rozwalona piaste kola to bym sie na krzywy ryj zalapal, w maseczce nikt by nie poznal ze nie jestem gosciem.

https://gazetakrakowska.pl/krakow-jacek-kurski-wzial-slub-koscielny-w-lagiewnikach-kto-przyjechal-na-kolejne-wesele-bylego-prezesa-tvp-zdjecia/ar/c1-15085307

Wojciechowski przynajmniej nie opluwa Polski i Polaków w Brukseli jak reszta frajerów z PO PSL😎  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Nikt  za rozwieszanie  banerów  czy  rozdawanie  ulotek  nie  płaci  a robię  to  od 2015  roku.

Jedyne  profity  z  takiej  aktywności     to  znajomości

I tak to właśnie się kręci. 😂

8 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wojciechowski przynajmniej nie opluwa Polski i Polaków w Brukseli

Zajebiaszczy argument aby wskazać iż gościu w ogóle coś działa, albo ma jakikolwiek wpływ na kształt polityki rolnej.😂 Ludzki Pan, mógł zabić a nawet nie opluwa.

18 minut temu, galan99 napisał:

Nasza droga wiedzie na polską wieś, bo w miastach poradziliśmy sobie nieźle .

Wieś już się boi i prosi aby zostawić ją w spokoju. 😂

Opublikowano (edytowane)

Wskarz mi lepszych poprzedników i podaj ,,zajebiszcze" argumenty że coś działali na korzyść dla naszego kraju🧐 

Na ten moment nic złego na niego nie napiszę bo jego kadencja dopiero się zaczyna.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Nikt ( żaden komisarz) tam niczego nie zdziała, ponieważ wszelkimi głupiznami, analizami, tworzeniem zarządzeń, raportami dla komisarzy zajmuje się szczebel średni biurokracji unijnej. Dyrektorzy, prawnicy, analitycy iiiiiiiii lobbyści. Wojciechowski ma tyle wspólnego z rolnictwem co ja z baletem. 

• Like 1
Opublikowano

a tak konkretnie to co juz zrobil za te kilka miesiecy urzedowania ?? gdy byla bienkowska to co chwiel przypominali w kurwizji ze nic nie robi a teraz jakos nic nie slysze o osiagnieciach towarzysza prokuratora

10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Wojciechowski przynajmniej nie opluwa Polski i Polaków w Brukseli jak reszta frajerów z PO PSL😎  

takie opluwanie ma dluga tradycje juz w latach 70 komitet obrony robotnikow, konfederacja polski niepodleglej . ruch obrony praw  czlowieka i obywatela donosili na polska rzeczpospolita ludowa, potem dolaczyla do nich solidarnosc -oni byli nawet lepsi niz po-psl donosili wszedzie do brukseli,bonn, watykanu, waszyngtonu,paryza,londyny,monachium a nawet helsinek...to byli dopiero zdrajcy i opluwacze-dobrze ze w niedzielny poranke zabrano im teleranek..........

w pr III byl w piatek reportaz o wydarzeniach sierpnia 80 - komunistyczna propaganda niczym nie roznila sie od tej zjednoczonej kurwicy- kryzysowi gospodarczemu i buntowi spolecznemu winni byli niemcy - rewanzysci z bonn doprowadzili do powstania solidarnosci- jak ulal pasuje do wczorajszych wystapien czaskoskiego w gdansku😂

• Haha 1
Opublikowano
28 minut temu, galan99 napisał:

Co z przyszłością PO? Arłukowicz: nasza droga wiedzie na polską wieś .

Te wybory pokazały, jak bardzo Polska jest podzielona i jak różnie głosują miasta i wsie. To stawia wyzwanie, któremu musimy sprostać – mówił w programie "Onet Opinie" Bartosz Arłukowicz, pytany o przyszłość Platformy Obywatelskiej po zwycięstwie Andrzeja Dudy w wyborach prezydenckich. - Nasza droga wiedzie na polską wieś, bo w miastach poradziliśmy sobie nieźle .

Co będzie obiecane dla wsi .

Kurna, zapinać pługi i rozorać dojazdówki do wsi. Może nie dojadą.😁

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Nikt ( żaden komisarz) tam niczego nie zdziała, ponieważ wszelkimi głupiznami, analizami, tworzeniem zarządzeń, raportami dla komisarzy zajmuje się szczebel średni biurokracji unijnej. Dyrektorzy, prawnicy, analitycy iiiiiiiii lobbyści. Wojciechowski ma tyle wspólnego z rolnictwem co ja z baletem. 

To kiego wuja Tusk i reszta pacanów strzelają z d*py w Brukseli a tamtejsza brać tak ich popiera, nie widziałem aby jakaś super korzystna sytuacja wynikła z ich sugesti, jak już to same postępowania i kontrole przeciwko Polsce. Czyli jakiś wpływ mają🤨

Opublikowano

No Wojciechowski już wam przyklepuje, że bodajże 20% ziemi będzie trzeba zostawić odłogiem, jakoś bardzo mu po drodze z tą "złą unią" - taki to dobry komisarz dla "prawdziwych polakuf" 😂

Opublikowano
21 minut temu, mirro napisał:

I tak to właśnie się kręci. 

Tak to się kręci dlatego zaproszenia na grilla z okazji wygranych wyborów  6 z rzędu  nie mogłem odmówić. 

Opublikowano
1 minutę temu, lukasz222 napisał:

No Wojciechowski już wam przyklepuje, że bodajże 20% ziemi będzie trzeba zostawić odłogiem, jakoś bardzo mu po drodze z tą "złą unią" - taki to dobry komisarz dla "prawdziwych polakuf" 😂

Toć czytałeś że oni na tym szczeblu mają chu... do gadania, Berlin rządzi. 

2 minuty temu, Denwer napisał:

Tak to się kręci dlatego zaproszenia na grilla z okazji wygranych wyborów  6 z rzędu  nie mogłem odmówić. 

Pamietaj jak wladza się  zmieni ,, to wsztscy bedą siedziec" 😬 ja bym maski na grilu nie zdejmował.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v