Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, Ulman napisał:

Jak miałeś 1000 pln na koncie i dostałeś 500+ to z pewnością kolosalna różnica.

jak miałeś po 6 paliwo i polifoska po 2500  to bardziej ci się opłacało  ty to umiesz liczyć     ty chyba jesteś hujograjkiem na targowisku 

Opublikowano (edytowane)

17 minut temu, dysydent napisał:

czy to początek zeszmacenia polskiej złotówki czy jeszcze się odbije?

jedno i drugie :)

jeszcze wiele razy spadnie (obecnie dolar powinien osiągnąć okolice 5zł a eur 6zł) i wiele razy wzrośnie :)

przewidywany możliwy spadek złotówki sprawi, że obecna recesja będzie łagodniejsza i szybciej z niej wyjdziemy

#kupujpolskieprodukty :) 

Edytowane przez nie
Opublikowano (edytowane)

no ja pamiętam jak ostatnio spadała złotówka tak gdzieś w okolicy przed i w trakcie Balcerowicza rządów nad finansami to z recesji trzeba było dwadzieścia lat wychodzić.
Osłabienie kursu własnej waluty jeśli jest się zależnym od większości surowców energetycznych obcych jak i obcych technologii tylko tyle sprawi że za własne towary eksportowane kupimy mniej " nie własnych" dóbr z zewnątrz.
Oznacza to też że pomimo nominalnie rosnących wynagrodzeń będziemy zarabiali mniej realnie do obywateli państw walut wobec których złotówka spadnie.
Na dłuższą metę jednak bym wolał umacniania pozycji złotówki niż spadku bo za dużo "kupowania polskiego" nie ma czego a za niepolskie trzeba będzie płacić relatywnie więcej.

Nie sądzę aby osłabienie aż takie złotego było przez rząd planowane i rzeczywistość bardziej rząd zaskoczyła
ale Oni powiedzą ze tak miało być a najgorsze że większość w to uwierzy.

Nawet nie wiem czy nie jest za późno aby sytuację uratować ale przekroczenie €/PLN jak 1/5 jest już porażką polskiej gospodarki i finansów państwa a dlaczego to może kiedy w równie obszernym jak ten poscie
albo zapomnę i "tak bedzie" :)

38 minut temu, Roman176 napisał:

czemu na af jest czarna  wstążeczka ??  nie było mnie miesiąc  

a rzeczywiście
nie zauważyłem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, Alamo napisał:

Obecnie w antypisowskim matriksie żyje ten kto chce.. jego wybór.Gdyby obok Knapików i Sobieniowskich,obok jazgotu Tok FM,obok judzenia „Polityki”, ringerów-szpringerów, krąg kłamstwa zaciskający się wokół prostego Polaka,uzupełniały dodatkowo równie propagandowe media państwowe z Lisem i pomniejszymi Lewickimi,to realne byłoby objęcie histerią na tyle licznej części społeczeństwa by przełożyło się to na realną politykę. Dzięki rozerwaniu tego propagandowego kręgu mogą teraz propagandyści antypisu tylko wpadać w furię

A rozerwała go Pani Ambasador USA karcąc Polski Rząd i każąc mu trzymać łapki z daleka od TVN.😂

I faktycznie, chyba dotarła perswazja również do Pana Ziemkiewicza, bo TVN nie wymienia (przynajmniej otwarcie) w swoim słowotoku.😂

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

czemu na af jest czarna  wstążeczka ??  nie było mnie miesiąc  

6 godzin temu, dysydent napisał:

rzeczywiście

nie zauważyłem

Z tego co pisali, to jeden z użytkowników zmarł. Chyba ktoś z administracji, bo z tego co widziałem, to w temacie o problemach technicznych się najwięcej wypowiadał. Wypadek na motocyklu (?) - chyba ktoś, gdzieś tak pisał. 

Opublikowano (edytowane)

co do wartosci zł . to mamy prawie zbilansowaną wymiane import- eksport  , słaby złoty podnosi znacząco obsługe długu w walutach obcych miedzy innymi długu Polski  , w krótkim okresie przy tanich surowcach energetycznych szary obywatel tak nie zauważy zmian cen ,  .     przypomne tylko żę na początku pandemi  chyba jeden z forumowiczów zainwestował w $ przy cenie około 4 ,25 zł za $  teraz jest 3,8 zł  wiec  być może ktoś chciał zarobić bo dane z gospodarki Polski  nie są złe w porównaniu z danymi gospodarek wschodzących czy europejskich                                                                                                 coś ten Tramp sporo gada  a  deficyt w handlu zagranicznym usa to 18% a wiec ta wojenka hadlowa nic usa  jak narazie nie daje , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Co tam dziś Marecku w temacie pływającego gówna nam powiesz? Fascynacja jeszcze nie minęła?  Co dziś podaje propagandą? Smród się nasilił czy nie? A może kolorek i konsystencja dziś inna? Czemu cie tak ciągnie do tych ścieków? 

8 godzin temu, Roman176 napisał:

jak miałeś po 6 paliwo i polifoska po 2500  to bardziej ci się opłacało  ty to umiesz liczyć     ty chyba jesteś hujograjkiem na targowisku 

Wiem że chcesz koniecznie bronić partyjnego kolegi ale o czym ty piszesz? 

W ekonomię i matematykę nie wchodź bo to nie są tematy o których masz pojęcie. Jeśli dla ciebie jedynymi składowymi kosztów produkcji jest poli i paliwo a nawet nie przykładasz do tego strony przychodowej to nie dziwne że głosujesz na socjalistyczny PIS

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Denwer napisał:

Jak  nie  postawił  jak  postawił    Gawłowski  Adamowicz  Pinior   itd.       

Ale  to  Szumowski  jak rozumiem  nie  zrealizował  tych  badań  wziął  kasę  za  nic ???  Jeśli  tak  to  masz  na to  jakieś  dowody????.

Co ma tu  PiS  czy  PO czy PSL  do  tego   tak  jest  wszędzie  gdzie  ty  żyjesz  ???. 

Na  zielonej wyspie   herrr  tuska ???.

Tak  jest    w samorządach  gdzie  nie  rządzi  ani  PiS  ani  PO  ani  PSL  ani SLD    tak  samo  lokalsi  doją  samorząd  jak tylko  idzie  wójt  burmistrz  obsadza  wszystko  swoimi  znajomymi  i  przetargi  wygrywają  swoi.  Tak  po prostu  w PL  jest     nie wiem  o co  masz ból  d*py   wywalili  cie  z  jakiejś  posady  gdzie  cie  PO-PSL  wsadziło   ???. 

Chodziło mi, że nikomu nie postawili zarzutów ani nawet nie oskarżyli w mediach o wyłudzenie ponad 100 milionów zł. Co zrobili bracia Szumowscy. To o co oskarżono przez ciebie wymienionych to drobniaki przy Szumowskich. Czytanie ze zrozumieniem się kłania.

Firma Szumowskich nic nie wynalazła. Przed ubieganiem się o te granty. Nic nie wynajdzie również teraz. Pieniądz pójdą na pensje. Ale przede wszystkim tu chodzi o to, że brat ministra sam będąc w komisji rozpatrywał swój wniosek. Dodatkowo nad tym wszystkim w tym okresie nadzór miał Szumowski. Czego się wypierał a co udowodniono pokazując odpowiednie pisma poświadczające, że wtedy nadzorował pion ministerstwa zajmujący się udzielaniem grantów na badania. I to tez wyraźnienie napisałem i tego tez nie zrozumiałeś. Problemem nie jest to, ze dostali pieniądze na badania, które i tak przejedzą. Problemem jest sposób w jaki to zrobili. firma każdego innego Kowalskiego, która nic dotąd nie wynalazła w życiu nie dostała by ponad 100 mln zł. Czy tam nawet 160 już nie pamiętam.

Poszukaj sobie w necie filmiku Stonogi. Tak wiem często pieprzy głupoty. Ale na początku roku pokazywał jak w ciągu kilku miesięcy udziały braci Szumowskich w firmie warte kilkadziesiąt tysięcy nabrały wartości kilkudziesięciu milionów. Oczywiście minister przepisał wszystko na żonę. 

A przypominam, ze wciąż jeszcze nad Szumowskim wisi spraw kontrowersyjnych zakupów od instruktora narciarskiego i handlarzy Oscypków oraz handlarza bronią. Tj od firm, które nigdy nie handlowały sprzętem potrzebnym do walki z COVID. Handlarz bronią jeszcze całej kasy nie oddał. 

Tak tak jest wszędzie. Pis to to samo co po i psl. Tak samo albo lepiej kradną. Normalni ludzie to widzą a tacy jak ty jak to mówią udają, ze jak ktoś wam w twarz pluje to wy mówicie, ze deszcz pada bo tak jest wszędzie. Szkoda, ze jak rządził po i psl to nie pisałeś, ze tak jest wszędzie.

12 godzin temu, jacus napisał:

i pani andruszkiewiczowa poszla na zielona trawke- to jedna z zalet posiadania niemieckich mediow...................................

polskie media lubia taka zabawe -

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/awaria-czajki-tvp-ilustruje-zanieczyszczenia-zdjeciem-z-2015-r/0epsl3x,79cfc278

Szczujnia jak choć raz dziennie nie okłamie to żyć nie może. To są media na poziomie Białorusi czy Rosji. Tam się pokazuje inny świat.

11 godzin temu, Alamo napisał:

Obecnie w antypisowskim matriksie żyje ten kto chce.. jego wybór.Gdyby obok Knapików i Sobieniowskich,obok jazgotu Tok FM,obok judzenia „Polityki”, ringerów-szpringerów, krąg kłamstwa zaciskający się wokół prostego Polaka,uzupełniały dodatkowo równie propagandowe media państwowe z Lisem i pomniejszymi Lewickimi,to realne byłoby objęcie histerią na tyle licznej części społeczeństwa by przełożyło się to na realną politykę. Dzięki rozerwaniu tego propagandowego kręgu mogą teraz propagandyści antypisu tylko wpadać w furię

A ty znowu ze swoim bełkotem. Kto ci w te brednie uwierzy.Popatrz sobie wyżej jak waza rządowa szczujnia oszukuje ludzi. Rożnica jest taka, ze ty możesz sobie te bajki pisać czy wklejać od kogoś w których pomawiasz i opluwasz. A kto inny wklei konkretne przykłady jak kłamie wasza propaganda. A tobie dowodów wiecznie brak. Jest tylko plucie i pomawianie.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Jakby lud mial swoje zdanie to  żadne Ziemkiewiczem ani TVPis  by niebyły potrzebne. Widocznie kolega lubuje się w przydługich i bełkotliwych zbitkach słownych które przyjmuje bezrefleksyjnie w całości  jako swoje zdanie. 

Opublikowano (edytowane)

Po prostu piswscy trole. Pompują w to forum propagandowy przekaz dnia lub bełkotliwe teksty wyznawców pisu.  Pamiętam jak tuż po przejęciu władzy przez pis w 2015 roku w tvp info jeszcze nie sprowadzonym do rynsztoku był program w niedzielę po 20. A tam debata o Solidarności i zaproszeni jacyś starzy działacze ale nie z ścisłego kierownictwa z czasów strajków i między innymi Ziemkiewicz. Ziemkiewicz non stop pluł na tamtą Solidarność, ze to nie tak to nie tak. Na to jakiś facet się go pyta a co pan wtedy robił. Jak się Ziemkiewicz zagotował to normalnie szok był.

Opublikowano (edytowane)

to ziemkiewicz to tak joanna sheuring-wielgus z PO - Bunt ma swoje różne odcienie. Ja też kiedyś byłam studentką i buntowałam się. Bunt wtedy, kiedy ja dorastałam, byłam studentką, był buntem przeciwko ówczesnej władzy komunistycznej - mówiła posłanka w programie „Debata Dnia” w Polsat News.                     Tylko jak studiowała to już komunisci nie żądzili 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

glupki forumowe ulmanni hubertus przestancie z siebie debili juz robic. to wy ciagle i codzinnie piszecie tu brednie i nic tylko jedziecie po pisie wiec niema co klamac kto jest trollem. wystarczy sprawdzic statystyke ile postow napisaliscie w tym temacie.swiatek ,piatek i niedziela.parka flustratow

ps.pis gora!! hehe

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na poziom nerwowości w tekście to ty jesteś mega sfrustrowany. Taka nerwica od samego rana w sobotę. To szkodzi zdrowiu. Zrelaksuj się. Choć pewnie nie możesz bo czytasz to jak pis kradnie, ze jest taki sam jak po i się wkur jak cię wydymali obiecując, ze będzie inaczej. Kolejny wydymany przez pis co przyznać tego nie umie. I się wkur, że ludzie o tym piszą.

A propo troli ja tu nie wrzucam tego co mi centrala podeśle. A co robi @Denwer. popatrz sobie co on wkleja i włącz potem tv lub inne media i zobaczysz co tego dnia mówią politycy pisu. Sprawdź też sobie czy wczoraj opozycja cały dzień mówiła o przekrętach Szumowskich a może przed wczoraj to robiła cały dzień. A może w tym tygodniu. Wątpię aby stać cię było na wyciągnięcie rzetelnych wniosków w tej sprawie. W końcu jesteś zaprogramowany przez propagandę taka jak wkleja @Denwer.

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, szmergiel napisał:

glupki forumowe ulmanni hubertus przestancie z siebie debili juz robic. to wy ciagle i codzinnie piszecie tu brednie i nic tylko jedziecie po pisie wiec niema co klamac kto jest trollem. wystarczy sprawdzic statystyke ile postow napisaliscie w tym temacie.swiatek ,piatek i niedziela.parka flustratow

ps.pis gora!! hehe

Argumentów zbrakło he, he? Ciemnota jest więcej więc często góruje jesli jej się pod butem nie trzyma

Opublikowano

hubertus  czlowieku z czym mieliby mnie wydymac? powodzi mi sie niezle i w polsce tez jest fajnie i oby tak dalej a ty mozesz sobie szczekac i sie uzalac

3 minuty temu, Ulman napisał:

Argumentów zbrakło he, he? Ciemnota jest więcej więc często góruje jesli jej się pod butem nie trzyma

argument wlasnie wyzej napisalem ,sprawdz statystyke flustracie,nawet w swieta sie tu uzalasz jaki pis niedobry.hehe.

Opublikowano

Spokojnie już ziober szykuje bata na takich jak ty... Zara będziesz udawadnial żeś nie złodziej bo jak nie to myk i jesteś skasowany... 😋

Myślisz że za kogo się wezmą.... Za mnie? 😂

Opublikowano (edytowane)

@szmergiel tak nieźle ci się powodzi a taki sfrustrowany i wkur od samego rana w sobotę jesteś. Może to cecha ludzi, którym nieźle się powodzi. Nie wiem. A wydymali cię z tym o czym do @Denwer pisałem. Pewnie też tu krzyczałeś za po i psl jak to kradno i swoich wsadzajo. A teraz pewnie tłumaczysz sobie jak @Denwer, ze tak musi być i jest dobrze.

PS u ciebie same głupki a ty najmądrzejszy. Choć oprócz chamstwa nic mądrego w swoich tekstach nie pokazujesz. To masz się za mądrego. My si e nie gniewamy bo jak mówiłem ze słabszych nie można się śmiać. 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, szmergiel napisał:

hubertus  czlowieku z czym mieliby mnie wydymac? powodzi mi sie niezle i w polsce tez jest fajnie i oby tak dalej a ty mozesz sobie szczekac i sie uzalac

argument wlasnie wyzej napisalem ,sprawdz statystyke flustracie,nawet w swieta sie tu uzalasz jaki pis niedobry.hehe.

Statystyka ma być argumentem? Na co? Za czym? Czego ma to niby dowodzić Tylko czekam na jakiś kolejny pokrętny wywód bez żadnej argumentacji lub ze statystyka jest argumentem choć nie wiadomo na co. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v