Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

przepraszam ale czasem jak czytam takie coś jak ty piszesz to człowiek nie wytrzymuje z tad mój apel zastanów się koleżanko co piszesz!

kolego ogólnie jak nie dodrukuja pieniądza i nie dadzą ludziom to będzie dramat, tylko jak ludzie będą mieli kasę tylko w tedy ruszy to wszystko z kopyta spowrotem a tak to i rolnik zaraz będzie miał zboże po 400zl, byka po 4 zł wieprzowinę po 2 zł a mleko po 50 gr. widzę co się dzieje każdy trzyma gotówkę na czarną godzinę , idzie tylko w sklepie mąka , chleb i woda, nawet mięso stanęło a o nabiale już nie mówię, . może iść nawet inflacja na 10% ale jak ludzie będą mieli kasę to wtedy się rozkręci na nowo. ropa najtańsza od kilku lat i co i spożycie spadło o połowę jej!

tutaj akurat nie masz calkiem racji. dodrukowanie pieniadza nie spowoduje ze wszystko wroci do sytuacji sprzed tego zawirowania. jak pisalem wczesniej ze polacy maja duzo pieniedzy i tu jest bogactowo to po mnie jechali a prawda taka ze do tej pory przez to ze ludzie byli bogaci to gosodarka sie rozkrecala bo wiele pieniadza bylo w obrocie dobrami ktore nie uznawane za podstawowe,kwiaty to tylko malutki ulamek, branza sportowa,turystyczna,gastronomicza,rozrywkowa, kupa elektroniki i teraz te wszystkie biznesy sie wala a to spowoduje bardzo duze bezrobocie.jak dasz standartowemu kowalskiemu pare groszy to myslisz ze ruszy do resteuracji albo na wycieczke w tej sytuacji? raczej nie. trzeba utrzymac miejsca pracy i male firmy ale nie przez dodruk kasy a pomoc wlasnie na poziomie prowadzenia dzialalnosci czy podatkow

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jarecki napisał:

od wczoraj lub przedwczoraj   w brazylijskich dzielnicach biedy porządku pilnują gangi , nawet nie wiem czy to brazylja wprowadziła te ograniczenia czy gangi , mówie o zakazie wychodzenia z domu bo prezydent brazyli cowid 19 nazywa grypką .  to tak odnosnie filmu Mirra 

genialne spostrzeżenie
czy może być takie społeczeństwo wobec którego można mieć taką wątpliwość jak to pierwsze pogrubione?
gangsterskie metody może i państwo niejedno stosować a niejedni gangsterzy mogli by się okazać lepszą władzą w jakimś państwie niż ta oficjalna.
to tylko przestroga a nie opis akurat czy analogia do Polski choć mam wątpliwości jednak co do tej ostatniej linijki w kwestii gangsterki leżącej w marzeniach sporej części społeczności.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Paulina1985 napisał:

Po prostu za niektorych państwo musi myśleć i nakładać ograniczenia, bo sami siedzieliby w galeriach handlowych na kawce i "shopingu", zamiast na tyłku. 

Jeszcze nie wszyscy zrozumieli, ze to jest sytuacja nadzwyczajna, a nie wymysł rządu, PiSu, PO, Chin, Ameryki, kosmitów, ku klux klanu czy jakichś innych...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ 

Tak, jestem za restrykcjami, ograniczeniami i karami. Tak, boję się, ale najbardziej o innych, a nie o siebie. Tak, ja też stracę w ciągu trzech miesiecy okolo 10tys zł, bo rezerwacje na agroturystykę zostaną odwołane, ktore miałam. Tak, nie pojadę sobie do parku Yellowstone na tydzień z rodziną jak planowałam, moze nawet w lato nie pojadę nad morze. Tak, może nie bedę się widziala z moją 72letnią mamą, ani moje dziecko z babcią, przez pół roku. Ale co znaczy kilka miesięcy w ciągu całego życia? 

Paulinka teraz to mi zapomniałaś 👍🙂

Powiem jeszcze że bida Bedzie w tym roku i przez wirusa a jeszcze gorsza może być przez suszę jaka nam się  szykuje😬

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Prezydent Brazylii , na chwilę, przekazał dowodzenie gangom bo stwierdził że i tak maja większy posłuch w kraju niż on.

Potraktował ich jako Obronę Cywilną.

• Haha 1
Opublikowano

,,Patrzył na równy tłumów marsz
Milczał wsłuchany w kroków huk
A mury rosły, rosły, rosły
Łańcuch kołysał się u nóg..."

Zobaczymy co będzie Grześ, jakaś nadzieja zawsze jest.Oby tylko się uspokoiło i wszystko pomału wracało już na swoje prawidłowe tory. 

Opublikowano

@tessPowoli wszystko wróci do normy, smutne jest tylko to że niektórzy nie doczekają tego czasu i nie  bardzo mamy jak temu zapobiec . Trzeba iść dalej i nie poddawać się, trudne czasy nasi przodkowie też przeżyli i my damy radę mamy to we krwi👍🇵🇱

Opublikowano (edytowane)

To prawda i niech no się który zaśmieje😎

Wyjechać Generale też nie zamierzam, nie licz na to. 😛

Mi się nic nie kołysze i jest jeszcze sporo ludzi którzy na to nie pozwolą tejże jak Niemiec coś chwali to raczej ma inny powód... Nawet proszą... Zostańcie😉😄

Dobra nie ważne... bo to takie odbijanie piłeczki.. Sytuacja jest delikatnie mówiąc nieciekawa, ale trzeba zacisnąć zęby i się otrząsnąć.

Edytowane przez tess
Opublikowano (edytowane)

Wiec jeśli weszłaś między wrony, musisz krakać jak i one.       :P

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Nie muszę. Jeśli już drogi kolego jeszcze mogę 😛

Opublikowano (edytowane)

Nie masz raczej innego wyjścia.  :P Ewentualnie zakochaj się, a gwarantuję że zmienisz podejście do życia i odpowiedzialności za drugą osobę.   :)

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Niedaleko w wiosce typ wrócił zza granicy, siedzi w kwarantannie w domu z rodziną. Ludzie podpierniczyli, że pomaga w gospodarstwie i dzisiaj mleczarka na podwórku uziemiona stoi, straż, policja, sanepid i mają lipę. 

Także dla wszystkich troche rozumu i rozsądku bo można ludzi wokół uziemnić, że nawet mleka nie odbiorą

Opublikowano (edytowane)

Sean, Sean... Nie przekamarzaj się bo powód jest zbyt poważny na takie tam... 

Nie będę teraz tego komentowała. 

Dramatyczna jest sytuacja i nie trzeba jeszcze tego wzmacniać. 

Edytowane przez tess
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Niedaleko w wiosce typ wrócił zza granicy, siedzi w kwarantannie w domu z rodziną. Ludzie podpierniczyli, że pomaga w gospodarstwie i dzisiaj mleczarka na podwórku uziemiona stoi, straż, policja, sanepid i mają lipę. 

Także dla wszystkich troche rozumu i rozsądku bo można ludzi wokół uziemnić, że nawet mleka nie odbiorą

jesli gospodarstwo i ludzie którym pomaga zyją razem to pod jednym dachem to co za róznica czy pomaga czy nie byle by nie spotykał się z sąsiadami?

Opublikowano

Moja Pani Menager, wyszukała w necie przyczepę, której zakupem byłbym zainteresowany, tylko problem(?), bo nie wiem, czy mogę jechać ją obejrzeć, czy nie? Jakie 400 km w jedne strone. Zamkną mnie w tiurmu   za to, czy jaki inny domiar dołożą? Podpowie kto zorientowany?

Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

Moja Pani Menager, wyszukała w necie przyczepę, której zakupem byłbym zainteresowany, tylko problem(?), bo nie wiem, czy mogę jechać ją obejrzeć, czy nie? Jakie 400 km w jedne strone. Zamkną mnie w tiurmu   za to, czy jaki inny domiar dołożą? Podpowie kto zorientowany?

Nie nie nie można .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Dlaczego od razu typ ? Żeby się nie okazała że on jest zdrowy a ty zarazę roznosisz

Opublikowano
bezbarwny napisał:

możesz jechać,na prywatne samochody nie ma żadnych ograniczeń tylko nie rób tłumów

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
dysydent napisał:

28 minut temu, zetorlublin7341 napisał:

zablokowane targi i nie mam gdzie opchnac kwiatów kolego

a co cię to obchodzi, była susza to co nie leciałeś po pieniądze? płacę podatki człowieku rocznie około 50tys zł, jak zlikwiduje to ciekawe skąd państwo weźmie kasę, a takich jak ja w mojej okolicy jest pełno! człowieku jak ja nie bede miał to i ty też!

a właśnie mnie teraz ma prawo obchodzić jedno i sam mi to prawo dajesz dobrowolnie pisząc że państwo ma zadbać o Ciebie no to jestem jednym z tego państwa i ja mam prawo zapytać nawet o to co w tej chwili robisz i gdzie jesteś bo takie samo prawo daje nam sytuacja obecna wszystkich wobec siebie.
no ale czy ta sytuacja daje Tobie prawo dociekania kto ile i kiedy kasę brał z dopłat czy jakich innych ... co tam piszesz o czym nawet nie mam pojęcia bo ... no i tu z tego też daje Ci prawo sytuacja obecna abyśmy i z takich rzeczy się musieli tłumaczyć?

czy wielu w tym i władza nie zechce posunąć się za daleko w pytań zadawaniu?

a ch..j Ci do tego ile kto i gdzie bierze czy brał kiedykolwiek i nawet wojna jądrowa nie upoważnia nikogo do takich pytań zadawania a co dopiero epidemia choroby co do której tak na prawdę nikt nie wie w jakim jest etapie zaawansowania w populacji bo być może już kilka milionów ją przechorowało i w Polsce bezobjawowo lub uznawszy za grypę bo testy serologiczne dopiero debatują czy zamawiać
o czym z resztą pytałem jakieś miesiąc temu i mogę link do posta ... tylko czy to coś zmieni?

a tak na marginesie akurat ja praktycznie żadnych dopłat nie biorę ale to po za tematem i nie muszę tłumaczyć dlaczego

no kolego brawo, powinszowac profesjonalizmu, jak tak nasi rządzący podejdą do tematu to gratulacje 🤦 moja okolica słynie z kwiatów żeby ci uzmysłowić jakie jest to Zagłębie tomrocznie idzie około 2tysiecy tirów samego torfu, samych sadzonek za dziesiątki milionów, samego miału to tu można by nie jedna prywatną kopalnie otworzyć i mogło by być mało, to jest coś takiego jak kaliskie zaglebie z pomidorami tylko może razy 10 jeszcze. uzmysławiam ci że nie tylko my stracimy ale i cały kraj bo to jest koło zamknięte ! ministerstwo podało że nowym objawem koronaswirusa są przekrwione oczy i zapalenie spojówek, rzekomo przenosi się wirus i atakuje oczy, z tad tak wielu lekarzy w Włoszech się zaraziło bo nie posiadali ochronnych okularów. trzeba się spieszyć bo jak pójdzie to w ogóle ludzi to wykupią wszystkie nawet te na składach budowlanych

Opublikowano (edytowane)

14 minut temu, jonek98 napisał:

niby za co ?

Słyszałeś o zakazie przemieszczania się ? Jeśli nie to pierwszy link w google .Proponuje koledze jechać na oględziny Tirem , one mogą jezdzić

Edytowane przez asharot
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, asharot napisał:

Słyszałeś o zakazie przemieszczania się ?

No zmobilizowałeś mnie i poszukałem;

„Do 11 kwietnia włącznie nie będzie można się swobodnie przemieszczać poza celami bytowymi, zdrowotnymi, zawodowymi. Obostrzenie nie dotyczy więc:

• dojazdu do pracy. Jeśli jesteś pracownikiem, prowadzisz swoją firmę, czy gospodarstwo rolne, masz prawo dojechać do swojej pracy. Masz również prawo udać się po zakup towarów i usług związanych ze swoją zawodową działalnością.”

wynika z tego, że mam prawo przemieszczać się w celu dokonania zakupów dotyczących mojej pracy zawodowej. 

poza tym, z Córką pojadę, bo świetnie prowadzi, a Córka, to rodzina, a z rodziną „tłumu” nijak zrobić się nie da w przepisów świetle. 
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi. 

Edytowane przez bezbarwny