Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

miałem dopiero pytanie; jak i czy można obwoźny handel warzyw z dostawą do domu odbiorcy skoro ryneczki zamknięte?
a no nie wiem i doradziłem aby bodaj ewidencję adresów z datami dostaw prowadzić maska, rękawice najlepiej w ziemi uwalane to do ust i oczu łap nie przyłoży, a i po powrocie łachy w pralkę samemu pod mydło z wodą... i klamki odkazić  no i z pieniądzem uważać  bo kilka dni to może na gotówce toto "przeżyć" (tak że i pieniądze na kwarantannę ? w jakim pudełku leżakowanie z tydzień zanim się je policzy? )
Doradziłem też żeby w sanepidzie jakim zapytać co i jak 
no i możemy obstawiać - zapyta czy nie? xD

sprawdzałem na OLX czy są takie oferty ; tzn z dostawą do domu i były a teraz chciałem screena zrobić i OLX pisze że ma awarię. Czyżby handlu z dostawą dotyczyły te same obostrzenia co kurierów? i oeliksa sprzątają z podobnych ogłoszeń? zobaczymy jak znów ruszy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Lepiej wytłumaczcie mi co rząd dla gospodarki chce zrobić i jak przedsiębiorców dopomóc, bo banki na pewno dofinansuje, a banki już odwracają kota ogonem, że decyzja indywidualna a i tylko kapitał zawieszą jak już... Ot kurczybyki... ZUS i podatki o tyle dobrze że można zawiesić i zdjeli podatek od tego podobno, a i jeszcze zrozumiałam, że jakieś 5tys. kredytu ... Tylko na co to? Na waciki? I jeszcze te 40% do wypłat dla ludzi.. No ok ale i tak nic z tego nie będzie😐daje miesiąc jak wszystko, cała gospodarka pirdolnie, że aż/:

PS. Może nawet nie. 

Edytowane przez tess
Opublikowano
11 godzin temu, hubertuss napisał:

Śmieszni nie śmieszni. Skoro mają widzów to mają forsę z tego co robią. Nie wszystkie kanały nie wszystkich autorów muszą wszystkim się podobać. Ale skoro ktoś ma oglądalność nawet robiąc wg innej osoby głupoty to ma z tego forsę.

Przykre co w dzisiejszych czasach robi forsa z ludźmi. Dla mnie ważniejsze jest to co przekazują i w jaki sposób a nie grubość portfela.

Opublikowano
10 godzin temu, tess napisał:

https://mobile.twitter.com/Marcin_Celinski

Wiem, że mnie zaraz zlinczujecie ale ten człowiek ma sporo racji odnośnie gospodarki i braku jakichkolwiek działań naszego rządu. 🙄😣

Taa, jak słyszę pomysły liberałów to nie wiem czy śmiać się czy płakać, już pokazali co potrafią,  jedyne co potrafią to rzucać kłody pod nogi Polsce.

Opublikowano

Bandziory wezmą sobie ten apel do serca na pewno.   :P   :D

Opublikowano

Moja "ulubiona" europosłanka widzi jak zawsze problemy od innej strony. Zgadzam się. Kolejki na granicach są bardzo długie. Bez wątpienia jest to problem. Kierowcy powinni być na to przygotowani. Czy w sytuacji wszechobecnego wirusa lepsze są toi-toie, toalety publiczne czy "lasek" nie wiem... Nie wiem tylko czego oczekuje pani Spurek, jakie ma pomysły na rozwiązanie problemu. Całkowite otwarcie granic czy przeciwnie zamknięcie ich dla wszystkich włącznie z transportem?

https://twitter.com/SylwiaSpurek/status/1240250502241230848

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kallina86 napisał:

Nie ma żadnych pomysłów, gada byle gadać,  granice zamknęła cała Unia i kolejki będą w każdym państwie  nie tylko u nas.

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Każdy ma teraz trudno. W sklepach wszystko drożeje. W skupach tanieje. Lekarze i wszystkie służby medyczne, policja, straż graniczna, strażacy, wszystkie służby, rząd, uczniowie i ich rodzice... Nie jednak nie wymieniam dalej. Po prostu wszyscy mają ciężko. W każdej partii politycznej są mądrzy ludzie. Wykształceni, doświadczeni, z jakimś pomysłem. Zamiast się zjednoczyć i wspólnie zrobić coś dobrego to szukają problemów. Może trzeba zapytać kierowców czy wolą jeździć w takich warunkach i zarabiać czy siedzieć w domu. 

"Dopiero teraz, gdy świat kazał nam się zatrzymać, upaść na kolana, może zrozumiemy co tak naprawdę się liczy. Jak bardzo się zgubiliśmy, zapędziliśmy. Jak wiele tracimy każdego dnia. W narzuconej sobie samym, bezdusznej gonitwie. Życia. A przecież na końcu i tak czeka nas sprawiedliwa meta. Nikt nie będzie bardziej wygrany. Nikt. Bardziej jedynie powinniśmy być dziś, jutro, zawsze ale człowiekiem.
Dla drugiego człowieka.
Są takie wartości, których zrozumienie zbiera śmiertelne żniwa..."

Edytowane przez Kallina86
  • Like 1
Opublikowano

Co za głupota... Jak będę chciała to sama wezmę kredyt i Rząd nie musi mi tego proponować... To nie pomoc tylko ochłapy rzucone polskiemu przedsiębiorcy.... Logicznie rzec biorąc wołałabym ogłosić upadłość i iść po zasiłek niż po durny kredyt którego pewnie nie będzie z czego spłacać 😑  i tylko jeszcze bardziej popadniemy w kłopoty... Nie wiem, może czegoś nie rozumiem co? 

Opublikowano

Dobry przedsiębiorca inwestuje. Bo pieniądze, które leżą  nie zarabiają. 

U mnie w gminie przyjmują interesantów tylko w sprawie: 

• rozliczenie poboru podatku przez Sołtysów
• rejestracja zgonu
• odbiór dowodu osobistego,
• zawieszenie działalności gospodarczej

Także z tym zawieszeniem działalności coś na rzeczy jest. 

Opublikowano

Ja tam nic nie chcę od tego rządu tylko żeby i oni nic nie chcieli ode mnie, durnych ZUS ów podatków. Każdy jest dorosły i ubezpieczenie czy tam ,,na emeryturę'' może sobie sam opłacać czy odkładać.. To nie średniowiecze... Ale spokojnie te czasy już blisko😏😄

Opublikowano
1 minutę temu, Kallina86 napisał:

Dobry przedsiębiorca inwestuje. Bo pieniądze, które leżą  nie zarabiają. 

w co ? zonę samochody dzieci wczasy 5 razy do roku 

2 minuty temu, tess napisał:

Ja tam nic nie chcę od tego rządu tylko żeby i oni nic nie chcieli ode mnie, durnych ZUS ów podatków

na pewno zawieszą  taką mam nadzieje 

Opublikowano

Ja mówię o inwestowaniu. Czyli o czymś w co dziś włożysz np 10000 zł a za rok będziesz miał 15000. Dzieci to jakaś inwestycja jest. Bardzo długo terminowa. I dość ryzykowna. Pozostałe Twoje przykłady to przyjemności. Chyba, że mówisz o handlu samochodami, wczasach z ludźmi z którymi znajomość przyniesie Ci finansowe korzyści albo o żonie bardziej zaradnej niż Ty. 

• Like 2
Opublikowano

Może tak myślą, ale tak nie jest, inwestycje w sprzęt,maszyny, remont lub budowę... Środki transportu itd... Ale nie ważne, 

Ważny jest fakt, że pomoc jest delikatnie mówiąc do ..py.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Roman176 napisał:

dobry przedsiębiorca ma kasę  na spowolnienie na czarną godzinę ...   według ekonomi czyli wszyscy bez grosza przy duszy muszą splajtować zeby pozostali lepsi 

To nie zawody... Tu rozgrywają się losy nie tylko tych przedsiębiorców ale zawsze zwykłych ludzi ich pracowników którzy żyją od 1go do 1go i co im powiesz?  A kij tam nie nadaje się do tego typu rozważeń, zaraz mam nerwa, że jak co do czego to się okazuje kolos na glinianych nogach... Rozczarowanie i tyle. 

Nara

Edytowane przez tess