Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Wiecie ze kwarantanna nie działa bo za dużo osób, pomyślcie ile czasu trzeba zeby wszystkich namierzyć, powiedzmy 10tyś dzienie zakażonych i każda osoba miała kontakt z 20 osobami to 200tyś ludzi w jeden dzień do obskoczenia.

W sobote 17.10 podjechała policja, spisali, odjechali po kilku minutach Telefon z sanepidu ze kwarantanna od 12.10 do 19.10, to przesiedziałem te dwa dni w domu, nikt nie podjechał sprawdzić. 

Ogolnie kpina i nieporozumienie jakieś 😅

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, PawelWlkp napisał:

Czyli mówisz że szkoły nie powinny ruszyć czy jak? Bo nie działanie szkół to prosta droga do jeszcze większej katastrofy. Chyba nie myślisz że młodzież będzie siedzieć w domu i czekać na koniec pandemii, skoro dorośli ludzie mają problem zalozyc maskę na parę minut dziennie. I jeszcze pier**la o jakimś ograniczaniu wolności. Powinni być zabierani bez żadnych zabezpieczeń na wycieczkę do szpitali zakaźnych. Trochę by durniów umarło reszta by zmądrzała może. A gdzie ten sukces Szwecji widzisz, w ilości zgonów, zachorowan czy czym?

no cholera tym razem się starałem precyzyjnie i jednak muszę uzupełniać.
W przeciwieństwie do wielu pyszałków ja nie uważam większości za durni a tym bardziej nieodpowiedzialnych w prostych zachowaniach w przestrzeni publicznej bo jednak przecież przytłaczająca większość szanuje reguły nawet nie sankcjonowane żadnymi mandatami a wskazywany medialnie brak odpowiedzialności może wynikać z deklarowanego przez władze czy bardziej z góry zakładanego braku zaufania do zwykłych obywateli i z automatu traktowanie nas jak stado głupiego bydła gdzie nie da inaczej jak permanentną inwigilacją, karami i ogólnie "batem" no i ułatwia to zwalenie przez władze odpowiedzialności jakoby społeczeństwo to bydło i przez to pomimo sankcji "sie celowo i bezrozumnie zarażają w konspiracji przed tymi nieomylnymi władzami" za co już władz winić nie należy że chorujemy bo jak byśmy słuchali....a władze i tak jakoby "demokratyczne i wolnościowe" nie mają sumienia nadużywać instrumentów które mogły by być uzasadnione jeszcze większym zamordyzmem a to "głupie bydło jeszcze bierze i protestuje nawet tak tolerancyjnym władzom".
To tylko uruchamia spiralę wrogości władza vs społeczeństwo.

Sukcesu Szwecji upatruję właśnie w tym że nie musieli posuwać się do upodlenia zwykłych ludzi zamordystycznym locdownem i przecież wszyscy tam nie wymarli czy nie było dramatycznych różnic w stopniu zarażeń niż w innych regionach a to co teraz będzie można porównać dopiero pokaże jak przedstawią się całościowe statystyki w ujęciu całej epidemii tzn ile  jej fal będzie i na pełne podsumowanie w skali kilkuletniej (całościowej) jest jeszcze za wcześnie aby i na tej płaszczyźnie mówić już o czyjejkolwiek porażce lub sukcesie.

szkoły i tak przeszły do nauczania zdalnego lub właśnie przechodzą z tą różnicą że po fakcie niż przed no i tu - przyznam - trzeba było wykazać się nieco ponad przeciętną wyobraźnią że najprawdopodobniej transmisja choroby znacząco wzrośnie z początkiem roku szkolnego gdy najmniej objawowi a przez to nawet niezidentyfikowani nosiciele (specyfika akurat cov) porozwożą w terenie zarazę na bardziej podatnych i jeśli poobserwować słupki oraz tygodniowy średnio czas inkubacji choroby to te słupki ruszyły gwałtowniej kiedy? nie od połowy września? a dalej działa matematyka ciągów liczbowych i co zawziętszy matematyk teoretyk może by nawet precyzyjny wzór z tego wyciągnął że wszystko się zgadza i było do przewidzenia no ale polityk z natury zbyt inteligentny nie jest i to można zrozumieć tylko dlaczego jakiś etatowy lekarz na doradczych stanowiskach zaakceptował? Ywa podejrzewa eksperyment co nawet i do mnie przemawia za najbardziej prawdopodobne.
W efekcie i tak będziemy mieli nauczanie zdalne a niepotrzebnie zawyżony poziom zakażeń już na wejściu sezonu grypowego co do którego po rocznym jedynie doświadczeniu z cov jeszcze nie wiadomo na ile dokładnie podnosi się zachorowalność sezonowa na tę akurat chorobę.

o ile sam początek epidemii to niedoświadczenie, niewiedza o tyle po ponad pół roku do powyższych jak i wielu jeszcze innych wniosków można było dojść na podstawie już zgromadzonej wiedzy a ja odnoszę wrażenie że zaczynamy wszystko od początku z tymi samymi błędami plus jeszcze zmęczenie społeczne i rzeczywiście coraz większa grupa oporu i buntów bo koro nas traktuje się jak bydło to wielu - w tym ja - robi - mówisz masz.

no i obycie się z samą chorobą gdzie dziesięć tysięcy dziennie mniej czy więcej zrobi mniejsze już wrażenie niż na początku setka

coraz częściej słyszy się - "w końcu na coś umrzeć trzeba" - a to już jest sygnał który powinien być wysoce alarmujący dla władz a dlaczego?
to jest forum dla zwykłych ludzie i takie kwestie socjologiczno społeczne to niech władze sobie ... we własnym zakresie :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Te maski dla policji są jak znalazł, strasznie odważni się zrobili, no i tak się PiS sam pogrążył.

Opublikowano
14 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

W sobote 17.10 podjechała policja, spisali, odjechali po kilku minutach Telefon z sanepidu ze kwarantanna od 12.10 do 19.10, to przesiedziałem te dwa dni w domu, nikt nie podjechał sprawdzić. 

Ogolnie kpina i nieporozumienie jakieś 😅

Ja już wiem ze do mnie mają przyjechać ale niema.

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

o ile sam początek epidemii to niedoświadczenie, niewiedza o tyle po ponad pół roku do powyższych jak i wielu jeszcze innych wniosków można było dojść na podstawie już zgromadzonej wiedzy a ja odnoszę wrażenie że zaczynamy wszystko od początku z tymi samymi błędami plus jeszcze zmęczenie społeczne i rzeczywiście coraz większa grupa oporu i buntów bo koro nas traktuje się jak bydło to wielu - w tym ja - robi - mówisz masz.

No to, albo gromadzą wiedzę niepotrzebną, albo nie gromadzą żadnej, albo są durni i mają zanik instynktu,:lol:

Opublikowano (edytowane)

Młodzież bez twardego lockdawnu i tak by się masowo spotykała więc ta twoja teoria to tylko teoria. We Włoszech uznano że za największą liczbę zakażeń odpowiadalo zamknięcie szkół bo młodzież się stadami tłukła po miastach i spotykała codziennie w innych stadach. Za wzrost zachorowań odpowiada ogólne rozluźnienie i jesień. Jakoś letnie tłumy wakacjowiczow nie spowodowały wysypu zachorowan a tam ustalenie kto z kim miał kontakt byłoby niemal nie możliwe. Porównaj sobie Szwecję do krajów porównywalnych, chyba nie muszę ci pisać których. Nadal nie widzisz różnicy? No wszyscy nie umarli, to ile wg ciebie musi umrzeć żeby było źle? 

To do dysydent ale się trochę ludzi w międzyczasie wypowiedziało

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano
5 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Gdzie to, skąd to? 

z  tego
https://wiadomosci.onet.pl/poznan/koronawirus-poznan-policja-wyniosla-ksiedza-michala-woznickiego/q0n3bds

by wynikało że policja interweniowała na wniosek  zakonu jako właściciela kaplicy czy tam celi a kapłańskie posługi były tam prowadzone samozwańczo i jakoby na nie swoim terenie.. nie prywatnym samozwańca
ja to tak zrozumiałeam ale czy tak było na prawdę czy tylko tak bo z tego artykułu to już nie będę dciekał

Opublikowano

co szkół podstawowych to czytałem iż chodzi o opieke nad dziecmi bo o ile starsze dzieci zostaną same w domu to te ze szkoły podstawowej potrzebowały by opieki rodzica a rodzic ma pracować , taka była sugestia strony rządzącej 

Opublikowano
2 minuty temu, leszek1000 napisał:

Pewno jest drugie dno. Ksiądz coś przeskrobał, pytanie co. 

Przeskrobał i to sporo. Jest suspendowany, ma sprawę o bezprawne zajmowanie lokalu założona przez braciszków. Troszkę odszedł od nurtu Watykańskiego tzn nie uznaje ustaleń Soboru Trydenckiego a co za tym idzie żadnego z Papieży od czasu tego soboru,

Opublikowano
7 minut temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Gdzie to, skąd to? 

Skandaliczne zachowanie.. 

Nie wiem o co tam chodzi, ale zachowanie policji poniżej krytyki.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, PawelWlkp napisał:

To do dysydent ale się trochę ludzi w międzyczasie wypowiedziało

dotarło dotarło :)
Nie wszystkim się spodobają długie wywody w trudnej i niejednoznaczne naszej tu dyskusji i ograniczę się do krótkiego . nie wiem ale wiem że nikt też tego nie wie w oparciu tylko o spekulacje i różne wersje oceny sytuacji np we Włoszech bo i był pogląd jakoby duża diaspora Chińczyków tam pracowała pochodzących właśnie z Wuhan jak i kilka jeszcze skrajnie innych wersji oceny sytuacji. Podobnie w krajach jak UK USA, Ameryce pd jak też nietypowo "spokojnej" Afryce.
Polegamy jedynie na spekulacjach

a pytanie

14 minut temu, PawelWlkp napisał:

No wszyscy nie umarli, to ile wg ciebie musi umrzeć żeby było źle? 

a no np skala zgonów obecna u nas zaczyna wykraczać po za normę wieloletnią gdy nie było epidemii czyli jest do czego porównać przecież.

Edytowane przez dysydent