Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świat: 25 najbogatszych osób wzbogaciło się w trakcie pandemii .

wyniku pandemii koronawirusa w samych dziesiątki milionów ludzi straciło pracę na całym świecie. Odwrotną sytuacją mogą się cieszyć najbogatsze osoby na planecie, którzy, według obliczeń, zarobili w czasie pandemii 255 mld dolarów.

Największym beneficjentem okazał się założyciel Facebooka Mark Zuckerberg, którego majątek zwiększył się o 31,4 mld dolarów – do 86,5 mld dolarów. To wynik wzrostu cen akcji Facebooka o 60 proc. Obecnie Zuckerberg jest czwartą najbogatszą osobą na świecie (jeszcze w kwietniu był siódmy).

Najbogatszy człowiek świata, założyciel i szef Amazona Jeff Bezos też nie ma powodu do narzekań. Od marca zyskał on 30 mld dolarów i jego majątek jest obecnie wart prawie 147 mld dolarów.

Od 23 marca żadna z 25 największych fortun nie zmniejszyła się. Najmniej zarobili Jim, Alice i Robert Waltonowie, właściciele Walmartu – „zaledwie” po 3,6 mld dolarów na głowę. We wtorek firma ogłosiła, że jej kwartalne przychody wzrosły o prawie 10% do 134,6 mld dolarów, do czego przyczynił się 74-procentowy wzrost sprzedaży internetowej. Łącznie cała trójka posiada blisko 165 mld dolarów.

W czasie, gdy miliarderzy zwiększyli swoje bogactwo, liczba bezrobotnych w USA wzrosła do 39 milionów, czyli do poziomu nie notowanego od czasu Wielkiego Kryzysu.

Czy nie oto chodziło żeby biedni byli bardziej biedni .

Opublikowano

Ty mówisz najbogatsi, u mnie na wsi stolarnia najpierw wszystkich pracowników na pół etatu bo kryzys, niewygodnych zwolnił, miesiąc robili na pół gwizdka. Teraz robią na dwie zmiany ale ubezpieczeni dalej na pół etatu. Jak myślisz zbiedniał właściciel

Opublikowano
15 godzin temu, Jurek321 napisał:

Ty mówisz najbogatsi, u mnie na wsi stolarnia najpierw wszystkich pracowników na pół etatu bo kryzys, niewygodnych zwolnił, miesiąc robili na pół gwizdka. Teraz robią na dwie zmiany ale ubezpieczeni dalej na pół etatu. Jak myślisz zbiedniał właściciel

Tak krawiec kraje jak materiału staje. Pis miał zrobić z tym porządek a nie zrobił. Więc ludzie korzystają.

Opublikowano

To są celowe zagrywki tak samo jak wysyłanie pracowników na zaległe urlopy aby wykazać przychód mniejszy od poprzednich miesięcy o 25% i państwo za pracodawcę zapłaci zus za 3 miesiące 

Opublikowano
3 godziny temu, asharot napisał:

To są celowe zagrywki tak samo jak wysyłanie pracowników na zaległe urlopy aby wykazać przychód mniejszy od poprzednich miesięcy o 25% i państwo za pracodawcę zapłaci zus za 3 miesiące 

W tarczy 3.0 umarzają wszystkim niezależnie od dochodów.

21 godzin temu, Jurek321 napisał:

Kolega z technikum prowadzący zakład mięsny na forum zaczął pisać jaki to PiS wspaniały bo dają ulgi wszystkim, napisałem że rolnikom to 70 zł. Na miesiąc, zadał pytanie ile płacę składki, odpisałem ile płacę ale też napisałem że z ulgi w ZUS skorzysta tylko pracodawca a nie pracownik.

Uważacie że zaczął drążyć temat że mało płacimy, nic a nic bał się żeby rozmowa nie poszła bardziej na jego niekorzyść.

Opublikowano

Widzieli pany co będzie .

Minister Zdrowia przewiduje, że nawet 20% społeczeństwa może się zarazić. Przeliczając to, możemy być przerażeni.

Po  przerażających słowach ministra, nawet lekarz, anestezjolog, Jakub sieczko zabrał głos:

“Według GUS w Polsce mieszka 38 mln 391 tysięcy osób.
Oznacza to, że według ministra zdrowia polskiego rządu około 5,5 miliona mieszkańców Polski zachoruje na COVID-19. Oznacza to, że na COVID-19 zachoruje tylu ludzi, ilu łącznie mieszka w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Szczecinie i Bydgoszcz” .

Ile Polaków zachoruje na koronawirusa? Ile z nich umrze? Minister zdrowia podał już liczby.

Opublikowano
4 godziny temu, Sadek napisał:

Uważacie że zaczął drążyć temat że mało płacimy, nic a nic bał się żeby rozmowa nie poszła bardziej na jego niekorzyść.

A czego miał się bać? Składka na krus w porównaniu do 1500 zł zusu co miesiąc to bardzo mało. Przedsiębiorca płaci za kwartał 4500. To ile to będzie krusu. Bo chyba kwartalnie się płaci?

Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

A czego miał się bać? Składka na krus w porównaniu do 1500 zł zusu co miesiąc to bardzo mało. Przedsiębiorca płaci za kwartał 4500. To ile to będzie krusu. Bo chyba kwartalnie się płaci?

Tego że nie jest taki fajny dla pracowników, produkcja nie zmalała a od każdego pracownika nie odprowadził ZUS. Kto zarobił na pracowniku?

Przepraszam jesteś na forum rolniczym a nie wiesz jak się KRUS płaci?

• Like 1
Opublikowano

sie przeszczepi co za problem ,sluzba zdrowia jest zwarta i gotowa wiec pare machniec skalpelem i roman bedzie mogl pic od nowa. a watrobe wezmie sie od dawcy organow czyli jakiegos rowerzysty 😎

Opublikowano
5 godzin temu, Roman4321 napisał:

a wystraszył się że mu weźmiesz przez telefon,  przekombinowłeś coś chyba

Nie że pracownicy zorientują się że nie jest taki fajny i dodatkowo na każdym zarobi składki ZUS, nie mając żadnej straty z tytułu wirusa.

Opublikowano
15 godzin temu, Sadek napisał:

Na miesiąc, zadał pytanie ile płacę składki, odpisałem ile płacę ale też napisałem że z ulgi w ZUS skorzysta tylko pracodawca a nie pracownik.

Bo to jest ulga specjalnie stworzona dla pracodawcy, a nie pracownika.

7 godzin temu, Sadek napisał:

Tego że nie jest taki fajny dla pracowników, produkcja nie zmalała a od każdego pracownika nie odprowadził ZUS. Kto zarobił na pracowniku?

Jak zwykle zarobiło Państwo. W dłuższej perspektywie ale jednak. Poza tym i tak każda złotówka płacona Państwu czy pracownikowi to pieniążki pracodawcy. Jego problem skąd weźmie a i tak musi zapłacić jednemu i drugiemu. Czyli nie zarobił, tylko wydał mniej. Większość i tak jedzie na obrotówkach aby zachować płynność finansową, czyli są jeszcze do wykarmienia banki.

Opublikowano
8 godzin temu, Sadek napisał:

Przepraszam jesteś na forum rolniczym a nie wiesz jak się KRUS płaci?

Nie widziałem punktu w regulaminie, że by tu być trzeba opłacać krus. Nie każdy rolnik jest też płatnikiem krus. Ten przedsiębiorca nic nie zarobił na pracowniku. Najwyżej zarobił na państwie ale tylko na chwilę. Bo państwo za jakiś czas może od nowego roku składki zus podniesie i te umorzone teraz pieniądze odzyska.