Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, tess napisał:

Powinni całkiem zamknąć podobnie jak wszystkie urzędy, wiem, że to ,,dom Boży'',jednak powinni. 

domem bożym dla wyznawców Stwórcy wszystkiego jest (powinien być) cały świat a budynek świątyni to tylko miejsce zgromadzeń tego Stwórcy wyznawców
i jeśli sytuacja wymaga i zdarzenia którymi wszak też w/g tych wyznawców Stwórca zawiaduje wymaga odpowiednich zachowań to tym bardziej powinni zrozumieć że może mają wszystko za Jego dom traktować i szanować jak i siebie nawzajem, a nie tylko kilkaset metrów kwadratowych gdzie najczęściej przychodzą na pokaz dla innych.

to już ogólnie
a może sądzicie że tylko w kościołach Stwórca Was widzi? po za już nie? to znaczy że wierzycie w ślepawego  Boga? czy tylko liczycie że takowy jest.

Opublikowano

To dość oczywiste, że zacznie brakować środków higieny itp w szpitalach. Żaden nie ma tego takich zapasów, żeby w obecnej sytuacji nie zabrakło. I żadne państwo nie było i nie jest przygotowane. Tylko jedne poradzą sobie lepiej a inne gorzej. Dlatego uważam, że przede wszystkim sami o siebie powinniśmy zadbać. Bo jak doprowadzimy do tego co doprowadziły "bardziej europejskie" państwa, to może być nie możliwe do opanowania. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, thefarmer napisał:

Wysyp chorych dopiero sie zaczyna i nie bedzie opanowany poki nie bedzie robiona wystarczająca ilość testów których brak

testy nie leczą a zbędne ich wykonywanie jeszcze podnosi ryzyko zarażenia

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, thefarmer napisał:

Krewniak jest chirurgiem w szpitalu mówił że zaczyna im brakować maseczek płynów do dezynfekcji itp. Jeśli nie będą tego mieli przestaną leczyć a tv szczególnie TVP info tak słodko pierdza jak jest dobrze... nie ma testów nie ma nic Państwo jest nie przygotowane dlatego mają taką srake i odrazu takoe drastycznie srodki. Wysyp chorych dopiero sie zaczyna i nie bedzie opanowany poki nie bedzie robiona wystarczająca ilość testów których brak także tego :) A ludziska za kilka dni już będą obkupieni na Maxa zapełnia się półki w sklepach i nawet spirytus będzie można kupić;)

Drastyczne środki trzeba było wprowadzić już 2 tygodnie temu, do puki ludzie z d*pami nie będą siedzieć w domu, żadne testy nic nie pomogą.

Opublikowano
Pafnucy napisał:

i jeszcze sklepy . Wydawać tylko artykuły pierwszej potrzeby .

A co mają powiedzieć sprzedajacy, kasjerzy, oni nie wiedzą kto kim jest i skąd przyjechał. W aptekach to chociaż szybkę mają to nikt na nich nie chucha...

• Like 2
Opublikowano

Mój zapas rękawiczek kończy się za kilka dni. Jakoś nie wyobrażam sobie powrotu do czasów, kiedy doiło się bez nich, ale póki co cena wzrosła ponad 3krotnie, a i tak nie wiadomo, czy kupione dojadą, bo brakuje towaru. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kallina86 napisał:

Ale nieświadomość swojego zarażenia i nie stosowanie się do zaleceń zaraża. 

to trzeba przetestować też wszystkie dzieci? które przechodzą najczęściej bezobjawowo a jeśli zarażą się zaraz po teście to co 5-6 dni (najczęstszy okres od infekcji do pierwszych objawów) lub dla większej pewności po trzech (początki zakaźności od infekcji)?

chociaż tym co ktoś tam pisał że policja wyłapuje  szwendające się stadami to nawet bym takie testy zalecił i to ododbytowe ;) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, Grzechooo napisał:

A co mają powiedzieć sprzedajacy, kasjerzy, oni nie wiedzą kto kim jest i skąd przyjechał. W aptekach to chociaż szybkę mają to nikt na nich nie chucha...

Poniekąd o tym mówię . Wielka wdzięczność dla innych , a sklepowa to ma stać za ladą , bo musi być dostęp do żywności . One też mają rodziny o które się boją . W imię czego muszą się narażać ?

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Roman4321 napisał:

dychnij z tymi testami dopiero jak podejżany do potwierdzenia a nie tak jak leci

a słusznie
brak znaku zapytania rzeczywiście mógł wskazywać że takie sugeruję . poprawiłem
no trzeba uważać co się pisze a nawet czego nie dopisze aby nie wyjść na głupka
dzięki

9 minut temu, mf362 napisał:

byc zarazanym i. Zarażać 

to do mnie? bo pierwsze może być literówka a drugie (zapewne przez "rz" ) gdzie?
jeśli nie do mnie to "bez odbioru" :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
16 minut temu, Kallina86 napisał:

Ale nieświadomość swojego zarażenia i nie stosowanie się do zaleceń zaraża. 

To też mają siedzieć w domach, nie da się wszystkich zbadać, a to i tak nic by nie dało, bo po badaniu polezie gdzieś i zaraz się zarazi.

Opublikowano

trza zorganizować dwa tygodnie samoaresztowania w domach .

Wiem że głupie , ale może by wtedy się zatrzymał dziad .:ph34r:

Opublikowano

Zgadza się, nie łazić po znajomych, nie przyjmować znajomych, najgorszy czas dla takich łazików co to więcej czasu spędzają poza domem niż w domu, sam zapowiedziałem znajomkom że nie czas teraz na odwiedziny, bo do niektórych samoistnie nie dociera. .

6 minut temu, Pafnucy napisał:

trza zorganizować dwa tygodnie samoaresztowania w domach .

Wiem że głupie , ale może by wtedy się zatrzymał dziad .:ph34r:

Opublikowano
1 minutę temu, leszek1000 napisał:

To wina Janusza biznesu który wykupić pełno maseczek i teraz brakuje 

Janusza? toż to spekulant zasługujący na rozstrzelanie w takiej sytuacji.

Opublikowano
15 minut temu, Roman4321 napisał:

strasznie energochłonną masz instalacyje zwłaszcza przy obecnych cenach pradu😂😂😂

Koszt gotowej cytrynówka 0.5l cytrynówka to 4.7zł.