Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w przestrzeni publicznej co do zasady konieczne zasłonić nos i usta aby nie naprychać na jakie poręcze, klamki etc bo maski mają chronić przed zarażaniem innych przez już zarażonego a nieśiadomego nosiciela a wirus przeżywa do kilku dni na .... kto łapą pozbiera i sobie oczy nos czy usta zatrze i poszłooo
wniosek - nwet i we własnym samochodzie wskazane jeśli wsiadają doń osoby trzecie

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

Ale niby dlaczego mają rolnikom umarzać ? Nikt roboty nie stracił od wirusa

było ogłoszone w tv no to jak ma być

przecież PO tylko nie dotrzymywało obietnic, PIS ma być taki sam ?

Opublikowano
9 minut temu, staszek131415 napisał:

Ale niby dlaczego mają rolnikom umarzać ? Nikt roboty nie stracił od wirusa

To zapytaj tych  co  handlowali na bazarach  które teraz  są zamknięte,  albo  z tymi  co  bydło  hodują   to ci powiedzą   

Opublikowano

bazary masz potwierane, kto chce to stoi tylko co z tego jak klienci nie chodzą bo się boją

144zł i tak trzeba zapłacić

1 minutę temu, asharot napisał:

Na bazarach rolnika który produkuje to ciężko spotkać, większość to handlarze.

są, ale w 20-30 procentach. dla niektórych rolników co mają trochę towaru to muszą dokupywać by sprostać opłatom za miejsca targowe

to nie jest tak że za darmo tam stoją

ja za 3m szerokości płacę przez cały rok rezerwację 210zł, dodatkowo placowe w kaŻdym dniu co stoje

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Generał napisał:

albo  z tymi  co  bydło  hodują

przypomniało mi się i czy ktoś to badal?
otóż jednym z zabiegów preciwwirusowych np w upawie pomidorów aby wirusy nie roznosiły się w czasie sadzenia rozsady spotkałem zalecenia opryskania sadzonek świeżym mlekiem do sześciu godzin od udoju.
Przeciwciała z mleka mialy by zwalczać wirusy.
Na pewno nikt nie sprawdził czy koronawirusy świeże mleko unieczynnia a nawet czy UHT technologia je dezaktywuje bo czytałem nawet na tym forum jakoby komuś wstrzymano odbiór mleka tylko z powodu kwarantanny w domu.

ot taka ciekawostka mi się skojarzyła

umorzenie krus na jedną ratę to bardziej propagandowe niż praktyczny wymiar bo nikogo jeszcze z torbami jedna rata więcej nie puściła ani te kilkaset złotych nie postawiło na nogi no ale nie biorą to nie płacić
jaka rzecz?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

dokładnie pozostaje u mnie do zapłaty 144 zł

144+żona 144+1zł od ha. przeliczeniowego powyżej 6ha 66zł=354zł tyle ja pewnie zapłacę bo jeszcze nic mi nie przyszło?

Opublikowano

Bo to jest taka sama pomoc jak dla przedsiębiorców. 

Masz konto z Vat i firmowe. Musisz zapłacić ZUS. Tylko że najpierw musisz zapłacić z firmowego żeby odblokowali Ci konto Vat. Jeśli na firmowym masz mniej środków niż wynosi ZUS, to nie puści przelewu i nie odblokujesz konta Vat, choćbyś tam miał środki wystarczające na opłacenie ZUS. Koło się zamyka.

Opublikowano (edytowane)

podwykonawca nawet stwierdził że przy 30 dniowym terminie płatności biorąc pod uwgę że generalny i tak nie płacił na czas to nie opłaca mu się wystawiać nawet fakyury za marzec bo vaty musi popłacić a hajs dopiero za ponad miesiąc, nie ma fakury nie ma wydatków , brakuje mechanizmu że vat płacim dopiero po otrzymaniu zapłaty a nie po wystawieniu faktury, jak ktoś jest biegły w tym to może uzupełnić lub poprawić info bo ja to tam nie w temacie podatków

Edytowane przez Roman4321
Opublikowano

Najlepsze jest to a może najstraszniejsze, ze w tych pustych głowach ani grama refleksji. Do Smoleńska poleciała cała wierchuszka jednym samolotem. Potem lament, że tak wielu zginęło. Tutaj w dobie zagrożenia wirusem premier, druga osoba w państwie czyli marszałek sejmu i kilku innych wysoko postawionych razem w tym wice premierzy. Choć nie wiem czy wszyscy. A gdyby tak się pozarażali. To kto przejął by władzę? Gowin.

Opublikowano

Wrócił  by  tusk  na białym rumaku  i  przejął  władze  

Opublikowano (edytowane)

no to my z Pawłem w drodze wyjątku dwa posty pod rząd na temat. No rzadki zbieg okoliczności ;)
https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,koronawirus-w-polsce--kto-nie-bedzie-musial-zaslaniac-ust-i-nosa-,artykul,75639074.html

wynikało by z tego że zamierzają wycofać się z kilku zakazów np leśnego i parkowego?  skoro jak w tekście artykułu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Często Dysydent w lesie bywasz ?

Ja tak paczę że o traktorze nie napisali ...

Opublikowano (edytowane)

przejazdem mi na pole czasem wychodzi a często rowerem bo tylko lustracja plantacji no i nie raz - jak to mówią - dla zdrowotności a bardziej aby babie z oczu zejść jak nic do roboty w domu nie ma albo udaję że nie ma ;)  :P
a poważnie to obserwacje czysto fenologiczne w lesie częto podpowiadają mi terminy np siewow czy innych zabiegów np na patogeny ale tu przykladów nie podam bo może to durnoty nie mniej częściej się sprawdza niż nie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

czysto fenologiczne w lesie częto podpowiadają mi terminy np siewow czy innych zabiegów np na patogeny

A to ciekawe . Chętnie bym posłuchał . o ile się sprawdza .

Opublikowano (edytowane)

pierwsze mszyce różnych gatunków np w lesie zanim masowo w polu, pierwsze kwiaty np dzikiego bzu i z tym związany ostatni termin siewu niektórych warzyw, ilosc biedronek na obrzeżach lasów i sensowność zabiegow na mszyce albo np ilość chrabąszczy i przewidywanie na za dwa lata ilości pędraków i takie tam inne rożne ekozależności np oceny i porównania początkow oresu wegetacyjnego w różnych latach
tu komputery i zapisy na dysku, fotki, zestawienia i jest tego juz parę giga w moich prywatnych zbiorach.
ot takie botaniczno ekologiczne hobby no i pol porównania dla prognoz plonów co ma jużwymiar i wartość gospodarczą stricte komercyjną z rocznym wyprzedzeniem.
ten rok wyjątkowo ciekawy, nietypowy na ile bajzel organizacyjny wpłynie na stan upraw ale czy m sie zechce obżerać z ew żołdactwem, gliniarstwem to jeszcze nie wiem.
Pajacada w calym kraju i przychrzani się taki i weź tłumacz że wirusy nie zakażają zgodnie z durnymi przepisami urzędniczymi a prawami Przyrody które bardzo często diametralnie odmienne.

O teraz nawet będę musiał do lasu na działki bo wiatrołom by się na krokiew przydał zabrać tylko nie wiem czy jeszcze jest co? złodziejachy wiedzą gdzie kamery poustawiane no i drogi im też popodsychały.

Dużo by pisać a publikować gotowe zbiory? w otwartym necie/ tak za darmo?
dobra dobra. mi jak głupi schemat do jakiego trupka laptopa trzeba to bulić nie raz muszę albo za opis maszyny nietypowej
inne portale i inne sposoby dostępu.

nie wiem ile tu błędów narobiłem ale może czytelne bo na dzisiaj tyle mojego czasu nawet korekty.....
jutro rano zryw na pryskanie pól i z raz by poszedł spać z kurami, co?

Edytowane przez dysydent