Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mamy intercyzy, zakup z majątku wspólnego, więc akt na dwoje i do podpisu dwoje.

Wiadomo że pojedzie bo wyjścia nie ma😁 Choć na razie się nie odzywa to i tak wie że to robię tylko i wyłącznie z miłości do niej i dla niej🤪

Opublikowano

No właśnie. A ja zawsze tłumaczę że każdy nowy hektar to potencjalnie miesięczna pensja minimalna dla jednej osoby. Wiadomo że nie zawsze ale potencjał jakiś jest, zwłaszcza na dobrej klasie.

Opublikowano

Na gorszej ziemi choinek zasadzić i też potencjalnie gotówka do wyjęcia. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Nie mamy intercyzy, zakup z majątku wspólnego, więc akt na dwoje i do podpisu dwoje.

Wiadomo że pojedzie bo wyjścia nie ma😁 Choć na razie się nie odzywa to i tak wie że to robię tylko i wyłącznie z miłości do niej i dla niej🤪

Zrób jej pelnomocnictwo i kobieta nie będzie musiała z tobą jeździć za każdym razem 😀

Edytowane przez robercikj100
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Czegos tu nie rozumiem. Kupujesz działkę  rolną  i musisz przy akcie być  z żoną.  A co wtedy gdy szanowna małżonka nie wyraża  zgody na wyjazd do notariusza?

Opublikowano

Wtedy mozesz wziac na siebie, jako z "majatku osobistego", tylko pozniej skarbowka sie pyta, skad masz 200 tys z majatku osobistego, jak jestes 20 lat po slubie i majac wspolwlasnosc.

Mam podobna sytuacje ze swoja, powiedziala, ze na nastepnego notariusza juz nie pojdzie:)

Opublikowano (edytowane)

Niestety piszesz bzdury i tyle... Możesz zapisać że kupiłeś z majątku osobistego /sprzedałeś takowy bo miałeś spadek, darowiznę imienna itp i tu żadna rozdzielność nie potrzebna .... I musi to być prawda a nie zmyslone bzdury... 

Przy braku rozdzielności notariusz zaliczy dochody z gospodarstwa jako majątek wspólny i tyle i bez żony nie dokona żadnych czynności i tyle... 

Jeśli nawet to będzie to zapisane jako kupno z majątku wspólnego i będzie to majątek wspólny a nie ze  zapisany na Ciebie 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Wyszstko co zarobiles po slubie, jest wspollasnoscia

Wiec tak samo jak kupujesz ziemie z tego co zarobiles z gospodarstwa, powinno isc na wspolwlasnosc, jesli nie chcesz pozniej miec kontroli ze skarbowki

Opublikowano
2 godziny temu, danielursus3p napisał:

Na gorszej ziemi choinek zasadzić i też potencjalnie gotówka do wyjęcia. 

Jakoś nie zgłębiałem tematu. W innej gminie co kiedyś pole kupiłem  gość ma dużo choinek. Wszystko na mocnej gliniastej 3a. Powiem Ci że jak na mój gust to tragicznie rośnie i ja tu biznesu nie widzę. 

45 minut temu, malorolny121 napisał:

Czegos tu nie rozumiem. Kupujesz działkę  rolną  i musisz przy akcie być  z żoną.  A co wtedy gdy szanowna małżonka nie wyraża  zgody na wyjazd do notariusza?

. No generalnie to sobie pogada, a i tak podpisze. Chyba o tak błahą sprawę o rozwód nie wystąpi. 

Zawsze jeszcze mogę ją zaszantażować że będzie spać sama🤪

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

No chyba nie tak miłość się okazuje. 😉

Opublikowano

Jak za własną kasę to dziwne że nie chce podpisać ,jak  na kredyt to słusznie robi

20 godzin temu, Agrest napisał:

Sfinalizowana umowa końcowa zakupu 3,92 ha z placem stodołą garażem, wodą z wodociągu i przyłączem jednofazowym za 285tys.

Koszt łączny umowy przedwstępnej i właściwej 2754zł.

Jakie koszta notarialne u Was?

Bardzo mała opłata jak za dwie umowy, jeśli pierwsza była  przedwstępna umowa sprzedaży z wpisem do ksiąg wieczystych

Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

No chyba nie tak miłość się okazuje. 😉

Co kraj to obyczaj. 😁

22 minuty temu, miwigos napisał:

Jak za własną kasę to dziwne że nie chce podpisać ,jak  na kredyt to słusznie robi

Bardzo mała opłata jak za dwie umowy, jeśli pierwsza była  przedwstępna umowa sprzedaży z wpisem do ksiąg wieczystych

A mi się wysoką wydaje. Przedwstępna bez wpisów do ksiąg, nie było sensu bo kilka stów więcej. Choć ponoć mam mega zniżki jako stały klient no i jako ten uczciwy który podaje w akcie tyle ile płaci😁

Większość jedzie po bandzie i mocno zaniża cenę.

Jak się kiedy jeden z drugim przejedzie że po cenie z aktu działkę weźmie kowr to się obudzi😁

Opublikowano (edytowane)

To ile kosztował właściwy a ile przedwstępna ?, ja musiałem z wpisem do ksiąg ,bo skomplikowana płatność w dodatku 95% ceny

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Przedstępna to połowa wynagrodzenia tj 800netto plus wypisy. Wyszło 1100 brutto.

Końcowa to kolejna połowa wynagrodzenia czyli 800 netto plus wypisy, plus wnioski wieczysto księgowe i sądowe . Razem 1650zł

Opublikowano

Kurde wystarczy ze czlowiek na chwile przestanie bywac u notariusza a juz takie zmiany. Niestety mieliście  racje że  musi byc żona. Wlasnie wróciłem  od notariusza . Z drugiej strony jak to jest ze idziesz kupujesz za miliony maszyny czy samochód  z kasy wspólnej  i nikt nie pyta sie małżonki  o zgodę,  a chcąc  kupić  kawalek ugoru musisz przed nią  sie kajac żeby  łaskawie  podpisała. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Agrest napisał:

Sfinalizowana umowa końcowa zakupu 3,92 ha z placem stodołą garażem, wodą z wodociągu i przyłączem jednofazowym za 285tys.

Koszt łączny umowy przedwstępnej i właściwej 2754zł.

Jakie koszta notarialne u Was?

Gratuluje zakupu :) 

Spoko cena za wykonanie czynnośći notarialnych. Chyba musze przenieść do Twojego notariusza :) . Jutro podpisuje akt, napisze ile notariusz policzył... Niestety Działka nie ma 1 ha, kilka arów brakuje... Będzie podatek PCC :/ 

Edytowane przez Marl
Opublikowano

1500 pewnie zapłacisz. Plus 2% od wartości oczywiście. Nie zapomnij o uldze w podatku rolnym. 

Ja dziś poskładałem papiery.

Można wiedzieć cenę?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Agrest napisał:

Przedstępna to połowa wynagrodzenia tj 800netto plus wypisy. Wyszło 1100 brutto.

Końcowa to kolejna połowa wynagrodzenia czyli 800 netto plus wypisy, plus wnioski wieczysto księgowe i sądowe . Razem 1650zł

Około 2500,00 za umowe to standart przy ulgach jako stały klient ,tak jest u mnie a jest trzech notariuszy

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
6 godzin temu, Agrest napisał:

1500 pewnie zapłacisz. Plus 2% od wartości oczywiście. Nie zapomnij o uldze w podatku rolnym. 

Ja dziś poskładałem papiery.

Można wiedzieć cenę?

Mam nadzieje, ze zakup się uda. Przez silna konkurencje ( pisałem o obszarniku kupujacym wszystko ) cena za 1 ha jest wyższa niż 60 tys zł. Kiedyś mówiłem, ze nigdy nie dam więcej jak 50tyś/ha a tu widzisz... Pole jest ok, klasy extra ( 1 i 2 klasa ), szkoda tylko, że obszar jest dość mały i 5 km od gospodarstwa. Dojazd po drodze gruntowej, troche kamykiem jest utwardzona. Bliżej domu już mało się sprzedaje, trzeba szukać dalej. Mam umowe przedwstepną, teraz bez tego nawet nie mysle o zakupie. Szkoda czasu. Jutro napisze ile policzył notariusz, podatku PCC będzie ponad 1150 zł ( kilka arów brakuje ) ale cóż, trzeba się cieszyć, że ogólnie coś da się kupić :) . Mieszkam 17 km od Pińczowa, do którego wozisz owoce ( Gomar ) . 

Opublikowano

Tak patrzę na wasze ceny i jestem w szoku :) My kupiliśmy 3a-4a po 15 tyś/ha i żeby to doprowadzić do porządku potrzebne były 2 lata. Zwrot będzie powiedzmy po 5-7 latach zleży od pogody to takie 70+ kiedy się zwrócą? 

Opublikowano
8 minut temu, -Sebastian- napisał:

Tak patrzę na wasze ceny i jestem w szoku :) My kupiliśmy 3a-4a po 15 tyś/ha i żeby to doprowadzić do porządku potrzebne były 2 lata. Zwrot będzie powiedzmy po 5-7 latach zleży od pogody to takie 70+ kiedy się zwrócą? 

Rolnictwo to hobby nie praca tutaj nie zarabiasz tutaj inwestujesz:)

Opublikowano

Zwróci się przy ponownej sprzedaży a w międzyczasie będzie pracować na bieżącą pensję plus nadwyżkę do skarpety