Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał(a):

Nikt nikogo do niczego nie będzie zmuszał. Życzę mu z całego serca żeby znalazł a właściwie to sfinalizował sprzedaż z nowym nabywcą. Jedno mogę zapewnić łatwo tego nie zrobi

On to sprzeda komuś innemu a ty nawet nie będziesz o tym wiedział. 

Opublikowano
5 minut temu, matek89121 napisał(a):

Czytając wątek zastanawiam się kto tak naprawdę chciał kogo zrobić w h.. ? I czy przypadkiem notariusz nie zachował się po prostu jak człowiek.

Przecież Sołtys pisał wcześniej że cena już kawał czasu była dogadana. A że się nikomu nie spieszyło do finalizacji to w czym problem. Słowo to słowo. Chociaż coraz mniej warte teraz u ludzi. Dobrze że dał zadatek to odda podwójnie i chociaż Sołtys zarobi. A jak dał kilkanaście tys to wogole dobry zarobek. Żadna lokata tyle nie da. 
Aż mi się przypomniała sytuacja jak kiedyś ojciec kupił ziemię. Najpierw miał ją kupić brat cioteczny sprzedającego ale się rozmyślił. Więc ojciec poszedł  do sprzedającego ( dobry znajomy ojca ) i dał 20 tys zadatku. Bez żadnej umowy bo na szybko było. Znali się z gościem bardzo dobrze. Notariusz już był prawie załatwiony a sprzedający dzwoni że głupia sprawa ale ten brat się namyślił i chce bardzo kupić tą ziemię. Ojciec machnął ręką ale wytłumaczył im na czym polega zadatek. I że będą musili oddać go x2. Sprzedający powiedział że oczywiście tak zrobi ale jego brat nie był skłonny zapłacić dodatkowo 20 tysięcy na poczet oddania zadatku. I zrezygnował. Oczywiście według niego to go ojciec chciał oszukać. Dobrze że sprzedający okazał się honorowy i wie co to znaczy jak się da komuś słowo 

Opublikowano
18 minut temu, matek89121 napisał(a):

Czytając wątek zastanawiam się kto tak naprawdę chciał kogo zrobić w h.. ? I czy przypadkiem notariusz nie zachował się po prostu jak człowiek.

No ciekawe kto kogo. Ciekawe kto komu dał pieniądze i ta druga strona obracała sobie nimi przez ponad 3 lata. Ciekawe kto chciał ZOSTAWIĆ do końca roku żeby matka miała KRUS. 

• Like 3
Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał(a):

Nikt nikogo do niczego nie będzie zmuszał. Życzę mu z całego serca żeby znalazł a właściwie to sfinalizował sprzedaż z nowym nabywcą. Jedno mogę zapewnić łatwo tego nie zrobi

No tu akurat nie bardzo coś mu zrobisz.

Opublikowano
12 godzin temu, soltys48 napisał(a):

No ciekawe kto kogo. Ciekawe kto komu dał pieniądze i ta druga strona obracała sobie nimi przez ponad 3 lata. Ciekawe kto chciał ZOSTAWIĆ do końca roku żeby matka miała KRUS. 

Zadatek oddał?, czy komornik będzie odzyskiwał, ja byłem w podobnej sytuacji bez komornika bym kasy nie odzyskał, menda wpłaciła należności w dwóch ratach 1 miesiąc przed licytacją, a drugą dzień przed

Opublikowano
Teraz, soltys48 napisał(a):

Na tą chwilę nic nie oddał. Jutro zapewne dotrze do niego polecony.

No i tylko sądownie o zwrot zadatku chyba, co innego jak po podpisaniu aktu ktoś nie zapłaci, a ma wpis 777 o dobrowolnym poddaniu się egzekucji.

Opublikowano
12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Ale jak była umowa przedwstepna, to chyba musi z niej sie wywiązać

To u mnie była przedwstępna i się skończyło na komorniku

Opublikowano
Teraz, Buszmen11 napisał(a):

Nie od takich cwaniaków pieniądze ludzie odzyskiwali.

No może i tak, ale poza prawem to śliski temat.

3 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Ale jak była umowa przedwstepna, to chyba musi z niej sie wywiązać

Z zadatkiem musi albo oddaje podwójny, z zaliczką samą zaliczkę, tylko chodzi o samo wyegzekwowanie.

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał(a):

To u mnie była przedwstępna i się skończyło na komorniku

Czyli za przedwstępna płacisz kase i nic nie znaczy,to znaczy tyle co papier spisany samemu ,

Opublikowano
12 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Czyli za przedwstępna płacisz kase i nic nie znaczy,to znaczy tyle co papier spisany samemu ,

Tak, tyle, że jest pieczęć i jest podstawa pewna do egzekwowania należności

Opublikowano
10 minut temu, Desperado napisał(a):

Z zadatkiem musi albo oddaje podwójny, z zaliczką samą zaliczkę, tylko chodzi o samo wyegzekwowanie.

W okolicy był jeden taki mądry, o 6 rano odwiedziła go "ekipa wysportowanych bejsbolistów", zamieniła kilka słów, następnego dnia pieniążki wróciły do właściciela... 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Buszmen11 napisał(a):

W okolicy był jeden taki mądry, o 6 rano odwiedziła go "ekipa wysportowanych bejsbolistów", zamieniła kilka słów, następnego dnia pieniążki wróciły do właściciela... 

Nie za dużo się Pan filmów naoglądał albo sylwester był zbyt udany?

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Desperado napisał(a):

Z tym podwójnym to różnie bywa. I wydaje mi się, że trzeba go dochodzić drogą sądową, jeżeli w przedwstępnej umowie nie było zapisane jasno, zadatek 20 tys., jak jedna strona się wycofuje, przepada, jak druga w podwójnej wysokości 40 tys. Te kwoty muszą być wpisane, podpisy przu notriuszu, 25 zł za podpis jest, nr repertorium. A tak to na forum 3 strony wróżenia z fusów. A prawdy i ludzi i tak nie znamy.

Opublikowano

Co do zadatku x2

Pani notariusz poinformowała mnie  że w razie niewywiązania się strony sprzedającej z umowy przedwstępnej sąd nie musi nakazać wypłaty razy dwa jeśli zadatek był bardzo wysoki.

Twierdzi że zwyczajowo przyjmuje się 10% wartości i tu nie ma dyskusji.

Ja teraz dałem 25% wartości i poinformowała mnie że raczej na pewno nie miał bym szans na wyegzekwowanie x2 gdyby sprzedający honorowo nie oddali bez sądu.

Ot i takie prawo ma obywatel

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Co do zadatku x2

Pani notariusz poinformowała mnie  że w razie niewywiązania się strony sprzedającej z umowy przedwstępnej sąd nie musi nakazać wypłaty razy dwa jeśli zadatek był bardzo wysoki.

Twierdzi że zwyczajowo przyjmuje się 10% wartości i tu nie ma dyskusji.

Ja teraz dałem 25% wartości i poinformowała mnie że raczej na pewno nie miał bym szans na wyegzekwowanie x2 gdyby sprzedający honorowo nie oddali bez sądu.

Ot i takie prawo ma obywatel

A po co tyle dałeś? trzeba było dać 10% i miałbyś 20% w razie czego. 😜

• Like 1