Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego ja się zawsze posiłkuje wiedzą notariuszy albo radcy prawnego a nie swoją. Bo prawo jest pisane nie po to abyśmy my byli w stanie sami to interpretować. Takie państwo....

Co jednak do samej sprzedaży, to jeżeli notariusz musi powiadomić KOWR to jak tego nie zrobi może być problem. Tak samo jak musi powiadomić dzierżawcę itd. Nie zawsze musi. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli są uprawnieni do pierwokupu to robi się umowę warunkową i powiadamia uprawnionych. Jak uprawnionemu pasuje cena to wchodzi w miejsce nabywcy z umowy warunkowej.

Tutaj nie widzę powodów do warunkowej umowy.

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano

Do tej transakcji kowr nie ma nic bo Sołtys spełnia wszyskie warunki jako rolnik , tu raczej jest problem z notsriuszem bo on bierze kasę od wartości I jemu się nie spina za mała kasą mu wychodzi za te transakcje i próbuje postraszyć kowrem by sam mógł więcej zarobić. 

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Leszy napisał(a):

Dlatego ja się zawsze posiłkuje wiedzą notariuszy albo radcy prawnego a nie swoją. Bo prawo jest pisane nie po to abyśmy my byli w stanie sami to interpretować. Takie państwo....

Co jednak do samej sprzedaży, to jeżeli notariusz musi powiadomić KOWR to jak tego nie zrobi może być problem. Tak samo jak musi powiadomić dzierżawcę itd. Nie zawsze musi. 

Tylko dlaczego i na jakiej podstawie notariusz musi powiadomiać KOWR o sprzedaży tego pola , jak z tego co pisze sołtys kowr nie powinien być wogule powiadamiany , 

Więc olbo notariusz coś miesza , albo nie wiemy wszystkiego o tym polu , bo może kiedyś na jakiejś podstawie było wpisane do ksiąg wieczystych że w razie sprzedaży pierwokup ma Kowr , 

Opublikowano (edytowane)

Może jest na tej działce kawałek widniejący jako  las ewentualnie gość jest właścicielem nie pelne 5 lat odziedziczył lub kupił nie dawno ewentualnie w księdze jest zapis o prawie pierwokupu przez kowr albo służebności kowr do tej działki lub w księdze widnieje zapis od długu wobec US a w takim wypadku kowr weźmie ta dziale po cenie rynkowej i przekażę kasę dla US. Jeśli cena zakupu rażąco odbiega od wartości rynkowej notariusz jest zobowiązany powiadomić kowr i ci mają miesiąc na zakup tego gruntu  . Czyli nie wiem jaka tam masz kwotę zakupu ale pewnie śmieszna bo idzie wywnioskować ze właściciel to dekiel i napewno notariusz kowr powiadomi. Nawet dziś o tym rozmawiałem z notariuszem 

Strzelam że cena za ten grunt to pewnie okolice 20 tys 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał(a):

Jest wolny rynek sprzedać możesz za ile chcesz ale jeśli to śmiesznie niska cena to państwo chce o tym wiedzieć bo ma prawo samo taki grunt kupić 

To państwo to sobie za dużo praw nadało a za mało obowiązków wobec obywateli które je utrzymują.

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, robert1226 napisał(a):

To jest u nas wylny rynek czy jest dyktatura , chyba jak to jest sprzedaż na wolnym rynku to swoją własność sprzedaje kumu i za ile ja chce .

Z drugiej strony wszyscy albo większość chciało jakiś ograniczeń aby obcokrajowcy masowo tego nie wykupowali. Powstał KOWR i jak widać problem a przynajmniej zagwozdkę mają nasi rodzimi.....  

Opublikowano
Godzinę temu, alfa napisał(a):

Może jest na tej działce kawałek widniejący jako  las ewentualnie gość jest właścicielem nie pelne 5 lat odziedziczył lub kupił nie dawno ewentualnie w księdze jest zapis o prawie pierwokupu przez kowr albo służebności kowr do tej działki lub w księdze widnieje zapis od długu wobec US a w takim wypadku kowr weźmie ta dziale po cenie rynkowej i przekażę kasę dla US. Jeśli cena zakupu rażąco odbiega od wartości rynkowej notariusz jest zobowiązany powiadomić kowr i ci mają miesiąc na zakup tego gruntu  . Czyli nie wiem jaka tam masz kwotę zakupu ale pewnie śmieszna bo idzie wywnioskować ze właściciel to dekiel i napewno notariusz kowr powiadomi. Nawet dziś o tym rozmawiałem z notariuszem 

Strzelam że cena za ten grunt to pewnie okolice 20 tys 

W przypadku lasu prawo pierwokupu mają Lasy Państwowe a nie KOWR. Nr KW raczej kupujący ma, skoro już od niego część działek odkupił. Stan KW zawsze można sprawdzić w necie.

Kupowałem w zeszłym roku i w tym ziemię, za każdym razem notariusz pisał w akcie, że warunki rolnika są spełnione, a KOWR nie ma prawa pierwokupu. 

Opublikowano
56 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

W przypadku lasu prawo pierwokupu mają Lasy Państwowe a nie KOWR. Nr KW raczej kupujący ma, skoro już od niego część działek odkupił. Stan KW zawsze można sprawdzić w necie.

Kupowałem w zeszłym roku i w tym ziemię, za każdym razem notariusz pisał w akcie, że warunki rolnika są spełnione, a KOWR nie ma prawa pierwokupu. 

Doucz się przepisów w przypadku lasu prawo pierwokupu ma i nadleśnictwo i kowr pomimo że obydwa działają na rzecz skarbu państwa. Napiszę ci notariusz że kowr nie ma prawa pierwokupu jeśli nie ma tam lasu i jeśli cena jest adekwatna do rynkowej oraz w księdze nie jest zawarty zapis. Coś wiesz ze gdzies puka ale nie do końca wiesz gdzie dokładnie. Rozmawiałem z notariuszem o tym kilka godzin temu to albo on idiota a ty notariusz albo nie wiem 

Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał(a):

Jest wolny rynek sprzedać możesz za ile chcesz ale jeśli to śmiesznie niska cena to państwo chce o tym wiedzieć bo ma prawo samo taki grunt kupić 

Bzdury.

Opublikowano
10 minut temu, alfa napisał(a):

Doucz się przepisów w przypadku lasu prawo pierwokupu ma i nadleśnictwo i kowr pomimo że obydwa działają na rzecz skarbu państwa. Napiszę ci notariusz że kowr nie ma prawa pierwokupu jeśli nie ma tam lasu i jeśli cena jest adekwatna do rynkowej oraz w księdze nie jest zawarty zapis. Coś wiesz ze gdzies puka ale nie do końca wiesz gdzie dokładnie. Rozmawiałem z notariuszem o tym kilka godzin temu to albo on idiota a ty notariusz albo nie wiem 

https://www.gov.pl/web/kowr/pierwokup-i-nabycie-nieruchomosci-rolnych

Przeczytaj ze zrozumieniem. Potem obrażaj innych

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Leszy napisał(a):

Z drugiej strony wszyscy albo większość chciało jakiś ograniczeń aby obcokrajowcy masowo tego nie wykupowali. Powstał KOWR i jak widać problem a przynajmniej zagwozdkę mają nasi rodzimi.....  

Tak przed obcokrajowcami zabezpieczali, a  zabezpieczyli też  przed Polakami,  przykład z własnego podwórka syn dostał premie młodego rolnika bo spełniał warunki , a ziemi bez zgody kowr nie może kupić bo nie jest rolnikiem gdzie tu logika gdzie tu sens.

Edytowane przez robert1226
  • Sad 1
Opublikowano

Logiczne sprzedali po 500 zł Niemcowi itp by teraz odkupić po 50 tyś, nie ma w tym nic dziwnego. O dzierżawach to wgl szkoda się wypowiadać i stawkach jakie płacimy my a jakie obcokrajowcy, i nie zwalajcie całej wini na chłopów że sobie podbijają bo za taki głód ziemi odpowiedzialna jest polityka rolna  lat 90.

• Haha 1