Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

tam gdzie dzierżawi sie za dopłaty to z reguły jest słaba ziemia i nie rodzi tak żeby nie wiadomo ile dało sie zebrac z tego pola,takze nie wiem kogo tu boli d*pa ale zebrac jakis sensowny plon z gleb klasy 4-6 to nie zawsze sie uda i mało jest chcetnych na takie ziemie.

Opublikowano

Jak już o dzierżawach  to co się stanie z dzierżawa na czas określony w zamian za emeryturę jeśli po dwóch latach dzierżawy właściciel pola zmarł. To nie moja dzierżawa tylko kogoś innego a mi by pasowało te pole kupić bo mam przez miedzę

Opublikowano
14 godzin temu, Damianek20 napisał:

No z tymi granicami to muszę przyznać rację , najgorsze są takie pseudo bambry co mają dużo ha i jeszcze więcej kredytu. Uważają w dodatku że jak mają duży sprzęt to też mają prawo rozwalać poprzeczniaki. No nie dziwie się jak ci co dają w dzierżawę biorą dopłatę daj na podatek i tone albo półtorej zboża. Tak weźmie 10 h podłoży koszty i nie zapłaci i uważa że właściciel ma dopłatę to tyle jego i po części też ma rację bo dopłatą należy się temu co uprawia . A właściciel i tak z reguły siedzi cicho jak dzierżawca nie zapłaci żeby inni się nie śmieli z niego 🤣 jedyne co wygania go z pola zaraz jak nie ma umowy .

A dlaczego tak się dzieje? Bo wszystko na gębę. Napisz normalną  umowę, przedstaw ją w gminie i 90% problemów znika. U nas na gębę to możesz liścia przyjąć, a nie ziemię dzierżawić, mimo wielkiego głodu ziemi.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.11.2022 o 12:52, piotrp88 napisał:

Lepiej kupić 1 ha III klasy za 100 tys czy obligacje tak jak Mati?

Chyba lepiej obligacje. Ja kupiłem takie że w pierwszym roku 7% a w kolejnym w oprocentowanie tyle ile inflacja w roku poprzednim. Czyli w pierwszym roku 7tys minus 20% w kolejnym około 15tys minus 20%. Czysta kasa bez roboty.

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

18 minut temu, robert123farmer napisał:

Podłączę się tu zapytaniem . Dostałem propozycje zakupu gruntu rolnego . Dogadałem się z właścicielem. Obecnie działka jest dzierżawiona przez innego rolnika. Ten rolnik dostał propozycje zakupu jednak dawał niska cenę . Kiedy ja dogadałem się z właścicielem dzierżawca straszy właściciela umowa która obowiązuje jeszcze 5lat . Owi panowie mocno sie pokłócili. Wiem ,że w takim przypadku umowa już nie obowiązuje. Problem jednak w tym że dzierżawca ma jeszcze jedna działkę obok ,zlikwidował granice i połączył obie działki. Ja wnioskowałem o rozgraniczenie do właściciela a dzierżawca po dobroci raczej tego nie zrobi. Jakie kroki teraz ? 

Człowieku jeśli ma umowę to ona nadal obowiązuje..

jeżeli jest umowa z tak zwana data pewna to nadal będzie obowiązywać mimo że Ty kupisz ta działkę a co do do granicy to bierzesz geodete robisz ponowienie granic i to też sąsiad nie musi akceptować dla mnie szkoda zdrowia na takie chore tematy

Opublikowano
logan3512 napisał:

Jak już o dzierżawach  to co się stanie z dzierżawa na czas określony w zamian za emeryturę jeśli po dwóch latach dzierżawy właściciel pola zmarł. To nie moja dzierżawa tylko kogoś innego a mi by pasowało te pole kupić bo mam przez miedzę

mój ojciec miał taki przypadek kilka lat temu umowa jeżeli była z datą pewna taka do KRuSu to przeszla na spadkobiercow zmarłego właściciela z nimi było ciężko się dogadać

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

pojawiła sie działka do kupna 3-4 kl jak na moja okolice super ziemia cena za 15 ha 850 tys centralny wschód 30 kn od ukrainsko bialoruskiej granicy

Super cena niecałe 57 tyś za ha

Opublikowano
6 godzin temu, jacek1296 napisał:

A dlaczego tak się dzieje? Bo wszystko na gębę. Napisz normalną  umowę, przedstaw ją w gminie i 90% problemów znika. U nas na gębę to możesz liścia przyjąć, a nie ziemię dzierżawić, mimo wielkiego głodu ziemi.

U nas nikt ci nie da na umowę zresztą i mało kto chce bo będzie musiał dać to co w umowie a jak noga mu się powinie to nie zapłaci nic i jeszcze złoży o dopłatę a właściciel niech się sądzi z nim o czynsz dopiero.

Opublikowano
5 godzin temu, poosa21 napisał:

Chyba lepiej obligacje. Ja kupiłem takie że w pierwszym roku 7% a w kolejnym w oprocentowanie tyle ile inflacja w roku poprzednim. Czyli w pierwszym roku 7tys minus 20% w kolejnym około 15tys minus 20%. Czysta kasa bez roboty.

A 3 ha za 100 tys czy obligacje?

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

U nas nikt ci nie da na umowę zresztą i mało kto chce bo będzie musiał dać to co w umowie a jak noga mu się powinie to nie zapłaci nic i jeszcze złoży o dopłatę a właściciel niech się sądzi z nim o czynsz dopiero.

To co piszesz, to nawet nie trzeci a piąty świat. "....bo będzie musiał dać to co w umowie..."- wg Ciebie to coś nienormalnego? Bez papiera niech spada i sam grzebie.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Damianek20 napisał:

Nie pisz głupot , raz można kogoś oszukać

Opublikowano

Aktualizacja mojego tematu . Dzierżawca dostał do podpisu pismo wypowiedzenia umowy dzierżawy. W umówię dzierżawy nie ma jakiś niekorzystnych zapisów. Pan wypowiedzenia nie podpisał. Właściciel postraszył sprawa na drodze sądowej o likwidacje granicy między działkami. Dodatkowo zostanie obciążony kosztami wytyczenia przez geodetów. Prawdopodobnie złoży podpis. 
Na końcu powiedziałem , że jeśli się dogadają i zobaczę podpis dzierżawcy to wtedy to mogę kupić 

Opublikowano
16 minut temu, miwigos napisał:

Nie pisz głupot , raz można kogoś oszukać

Niby w czym źle napisałem ???? 

Jak nie ma kasy na spłatę kredytu a ma dzierżaw do groma to myślisz że zapłaci za nie a nie sprzeda zboża i nie zaniesie do banku ? Dobrze się czujesz ? 

Oszuka raz ale ratę wpłaci a z właścicielem będzie się martwił później. Nie raz u mnie mają dzierżawę tylko po roku i zaraz następny. A kto płaci to sieje 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Niby w czym źle napisałem ???? 

Jak nie ma kasy na spłatę kredytu a ma dzierżaw do groma to myślisz że zapłaci za nie a nie sprzeda zboża i nie zaniesie do banku ? Dobrze się czujesz ? 

Oszuka raz ale ratę wpłaci a z właścicielem będzie się martwił później. Nie raz u mnie mają dzierżawę tylko po roku i zaraz następny. A kto płaci to sieje 

No nie zapłaci raz i opinia zszargana w promieniu 20km- koniec rozwoju gospodarstwa umowa rzecz święta nawet ustna 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał:

No nie zapłaci raz i opinia zszargana w promieniu 20km- koniec rozwoju gospodarstwa umowa rzecz święta nawet ustna 

Myślisz że oszukany właściciel już lata i klapie że go ktoś oszukał ? Jeden przyzna się a kilku nie tylko zabierze i tyle . Są tacy co jada po 20 km i biorą i w d*pie mają że u siebie są spaleni 

Opublikowano

U nas by się rozeszło na cały powiat i by nic nie kupił , ani wydzierżawił

Opublikowano
30 minut temu, poosa21 napisał:

Ktoś pisał o 100tys za 1 ha.

To ja pisałem, bo taka cena przewija się tutaj, szczególnie u jednego pana. Ale w trochę innych rejonach jest za 100k 3 ha. I jak wypada rentowność zakupu ziemi w takiej cenie kontra rentowność obligacji? Wiadomo, że tak wysokich odsetek z obligacji jak w przyszłym roku nie będzie nieskończenie długo.

Opublikowano

Obligacje to kilkuletnie pewnie , jak sie trafi ziemia to nie wypłacisz, 

Opublikowano
2 godziny temu, robert123farmer napisał:

Aktualizacja mojego tematu . Dzierżawca dostał do podpisu pismo wypowiedzenia umowy dzierżawy. W umówię dzierżawy nie ma jakiś niekorzystnych zapisów. Pan wypowiedzenia nie podpisał. Właściciel postraszył sprawa na drodze sądowej o likwidacje granicy między działkami. Dodatkowo zostanie obciążony kosztami wytyczenia przez geodetów. Prawdopodobnie złoży podpis. 
Na końcu powiedziałem , że jeśli się dogadają i zobaczę podpis dzierżawcy to wtedy to mogę kupić 

Przypilnuj jeszcze wznowienia granic.