Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

albo rokułaczć zaczną. już były tu głosy żeby zabierać dla bardziej potrzebujących.

patrząc na historię , to wcale nie taka pewna inwestycja te ha.

3 minuty temu, Leszy napisał:

Ewentualnie KOWR zabierze i da bratu ministra. 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy napisał:

patrząc na historię , to wcale nie taka pewna inwestycja te ha.

Teraz to nawet miejsca na cmentarzu nie wykupisz na zawsze. 

Zresztą. Zakłady, stacje telewizyjne czy banki też nie są bezpieczne, a to gracze o dużo większym kapitale.  

Opublikowano (edytowane)

Witam ostatnio przyszedł do mnie sąsiad i zaproponował mi żebym kupił działkę granicząca z moim gospodarstwem rolnym. Powierzchnia działki 1,12ha ( znajduje się na niej  zlewnia mleka reszta ziemia rolna). Działka leży przy drodze krajowej. Cena 200 tyś. opłaca się kupować w tej cenie? Nie posiadam kredytów i mam odłożone parę groszy. Profil gospodarstwa krowy mleczne i truskawki

Edytowane przez roberto15
Opublikowano

Działka przylegająca do gospodarstwa zwykle jest na wagę złota ale tutaj nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi czy warto. Przemyśl sam czy jest Ci ona potrzebna bądź w przyszłości czy będzie niezbędna do rozwoju gospodarstwa. Pamiętaj też, że sąsiad wie że jest Ci ona na rękę i prawdopodobnie nikt z okolicy tej ceny nie da, więc masz pole do targu

Opublikowano
3 godziny temu, roberto15 napisał:

Witam ostatnio przyszedł do mnie sąsiad i zaproponował mi żebym kupił działkę granicząca z moim gospodarstwem rolnym. Powierzchnia działki 1,12ha ( znajduje się na niej  zlewnia mleka reszta ziemia rolna). Działka leży przy drodze krajowej. Cena 200 tyś. opłaca się kupować w tej cenie? Nie posiadam kredytów i mam odłożone parę groszy. Profil gospodarstwa krowy mleczne i truskawki

Trzeba wybadać czy ktoś inny tyle da i jeszcze jak bardzo ci potrzebna. Nad tą ceną to mocno pomyśleć , może wyczuł u ciebie piniądz i głupa przygrywa.

Opublikowano
3 godziny temu, logan3512 napisał:

A ziemia jakiej klasy? Z takiej zlewni nieraz zdążą się że ludzie to rozbudowują i robią dom jak pieniądze mają leżeć i tracić na wartości to bym negocjował i brał może akurat sporo opuści

Jak zlewnia to w mpzp pewnie wpisana jako działka usługowa, więc na rozbudowę od razu bym nie liczył, ciekawe jaki podatek. Więc już jest argument do zbicia ceny.

Opublikowano

Powiem wam że w porównaniu do roku poprzedniego ofert sprzedaży ziemi jest dużo mniej,też macie takie odczucia bo według mnie coraz ciężej jest coś sensownego kupić

Opublikowano

Od kilku lat nie ma ofert sprzedaży , sporadyczynie coś ktoś chce sprzedać , kupujących którzy czekają na oferte dużo więcej

Opublikowano

Nawet z dzierżawą problem ostatnio trafiło mi się 7 ha w jednym kawałku ale blisko mam swoje pola płace 700zł za hektar dzierżawy dopłaty bierze właściciel i płaci podatek rolny klasa ziemi przeważająco 4b a jak jest u waz z dzierżawami ile płacicie na jakich warunkach.

Opublikowano

Mazowieckie zachód co do dzierżaw ostatnio 2 sąsiadów oddało całe gospodarstwa kl 3-5, chyba 2020 r to jeden 1000 drugie 1300 zł dzierżawy + ich dopłaty. Ale ponoć chcą podwyżki o wskaźnik inflacji - informacja od wydzierżawiającego. Poza tym nie interesuje się dzierżawami tu wiem bo obok mnie. Sam nie posiadam dzierżaw.

Opublikowano

Ja miałem dziś telefon, do sprzedania 3 działki: 20ar, 1.5 ha, 0.95 ha. Gleba to mieszanka redziny z piaskiem. Jak sucho to trudno zaorać i uprawić, jak mokry rok to nie wjedziesz... Klasa 4b, 5 i z 20 ar kl 6, ale 4a może z 60 ar. Działki do 400m od siebie oddalone. Dojazd drogą gruntowa, nieutwardzoną. Cena 56 tys/ha. Świętokrzyskie, pow. Pińczów. Myślałem z żoną o tym całe popołudnie, ale chyba odpuszczę. 8km od domu ale klasy slabe. Niestety nic lepszego narazie nie ma.

Opublikowano

Panowie mam okazje kupić ziemie rolną VI klasa 4ha w jednym kawałku   w prostokącie beż słupów i bez drzew cena 50 tys za hektar ale ta klasa ziemi mnie odstrasza jak myślicie brać.

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, tatafifa napisał:

Panowie mam okazje kupić ziemie rolną VI klasa 4ha w jednym kawałku   w prostokącie beż słupów i bez drzew cena 50 tys za hektar ale ta klasa ziemi mnie odstrasza jak myślicie brać.

Ja bym się nie zastanawiał tylko brał .

Opublikowano

Poczekaj do przyszłego roku bo pula de minimis wyczerpana.

A i tobie pewnie się limit kończy bo już chyba kilkadziesiąt ha w tym roku kupiłej/kupujesz.