Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, adrianooo1234 napisał:

@ravoj a jakie to dobre mikro (na aminokwasach) ?

Nie wiem czy dobre, bo to moja subiektywna ocena. 

Od 5 lat stosuję na pszenicę i fasolę nasz polski Dr Green z Chrzanowa. Nie znalazłem nic lepszego w proszku żeby w jednym kilogramie było 215g mikroelementów za 20zł, w tym głównie miedź, żelazo, mangan,  cynk. Producent odpowiedział mi mailowo, że nośnikami mikroelementów są aminokwasy i ich formuła mikroactiv. Chemikiem niestety nie jestem  i nie wiem czy nawóz nie jest na  chelatach. Producent zapewnia, że  tak.  Praktycznie do trzech najważniejszych zabiegów dorzucam po 1 kg. Z tego powodu braku mikroelementów nie zauważyłem. Bardziej brakowało mi wody, ale na to wpływu nie mam. 

Tu jest artykuł o chelatach, w tym aminokwasach jako jednej z form. 

http://portalwysokichplonow.pl/chelaty-nawozowe/

Cytat z artykułu:

"

W rolnictwie zastosowanie znalazły nawozy dolistne zawierające chelaty, w których ligandem jest aminokwas. W nawozie pełni on funkcję nośnika organicznego – chelatora, który umożliwia szybkie i niezwykle wydajne dostarczanie roślinom potrzebnych składników pokarmowych. Ponadto aminokwasy dzięki pełnej kompatybilności z metabolizmem nawożonych roślin gwarantują szybki oraz bezproblemowy transport składników pokarmowych wewnątrz roślin do miejsc, w których jest największy deficyt danego składnika pokarmowego. W Polsce preparaty te stosowane są po okresie zimowym, suszy czy powodziach w celu minimalizacji skutków stresu rośliny. W krajach zachodnioeuropejskich stosowane są w normalnym cyklu upraw.

Autor: Dr inż. Anna Wilkanowska" 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1
Opublikowano

@yacenty zdjecia ładne, ciągnik też :) Miesci się w ścieżkach?

Ale cięzko okreslic czy u ciebie tez było 20 C. U mnie też było prawie cały tydzień pięknie i słonecznie (łódzkie) ale te 15-20 C to moze w samo południe i przy gruncie.

Ale fakt że u Was (Dolny Sląsk) ostatnimi czasy robi się trochę piekarnik, porównując do reszty kraju

Opublikowano
Fugeo napisał:

Corbel 0,5 l/ha + Propico 0,5 l/ha może być? Do tego chcę dorzucić np. moddusa w dawce 0,4 l/ha

Ja bede dawał 0.5 l Corbel + 0.83l Mirage. Wersja taka tansza bez triazola. W tamtym roku stosowalem 1l Mirage + 0.5l Propico i tez bylo niby ok ale odmiana musi miec podwyzszona tolerancje na maczniaka.

Opublikowano

Z tym siarczanem to przesadziłeś, ale i taka ilość nie poszkodzi. Z mocznikiem lekki stres i żółte czubki na nakładkach, gdyż  wszystko tam się skupi bo będzie ostry ruch w roślinie.  Proponowałbym oddzielnie, efekt o niebo lepszy, ale i w tym zabiegu nic złego nie widzę i powinno być ok.  

Opublikowano
13 godzin temu, MichalP napisał:

Koledzy  potrzebuje małej  rady mam problem z głuchym owsem.  Do tej pory stosowałem  pumę  +  Sekator , ale  jakoś  w tamtym  roku nie do końca to  połączenie zadziałało. 

W  tym roku myślę żeby zastosować FENOXINN 110EC tylko nie wiem z czym to połączyć  żeby  załatwić chwasty.  

Przede wszystkim  chce się pozbyć przytuli. 

Możecie coś doradzić? 

Fenoxinn + Galaper, sprawdzone połączenie z etykiety. 

Opublikowano
12 minut temu, SuperRolnik1 napisał:

Gdzie dostanę protiokonazol solo? Ktoś z Was kupował? W jakiej cenie litr? Jeszcze jedno pytanie. Mianowicie jakie dać proporcje w połączeniu z priaxorem? Zabieg t2

Ktoś wcześniej pisał 900zł za 5l nazwa Praktis 250g/l, Agrosieć

Opublikowano
6 godzin temu, Fugeo napisał:

Corbel 0,5 l/ha + Propico 0,5 l/ha może być? Do tego chcę dorzucić np. moddusa w dawce 0,4 l/h

Termin stosowania propikonazolu upłynął 19 marca ... Należy o tym pamiętać 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v